Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Prostat kanseri tehlikeli midir

U.Akel

Kanserler, kaynak aldıkları hücre yapısına göre değişik isimler alır. Hücre yapısının belirlenmesi tedavide izlenecek yol açısından önemlidir. Bu amaçla, çoğu zaman biopsi (parça alınması) işlemi uygulanarak hücre yapısının belirlenmesi istenir. Prostat tümörü için, adenokarsinom deyiminin kullanılması, sadece tıbbi açıdan önemlidir.

Prostat kanserinin tehlikeli olup olmadığı sorunuza gelince, öncelikle, kanserin her türünün ciddi olduğunu belirtmek istiyorum. Bu riskin derecesi, tümörün hücre yapısına, yer aldığı organ kısmına, tümörün büyüklüğüne, yayılma ve sıçrama durumuna göre değişir. Dikkat ettinizse, tümörün büyüklüğü, yayılma ve sıçrama durumu gibi tabirler kullandım. İşte bunları etkileyen en önemli kriter, erken teşhistir.

Tıptaki süratli gelişmeler, erken teşhis olanaklarını olduğu kadar tedavi olanaklarını da süratle geliştiriyor. Bu sayede erken teşhis edilmiş kanserler başarıyla tamamen tedavi edilebiliyor. Sizin prostat kanserlerinizin ne zaman teşhis edildiğini ne şekilde tedavi edildiğini bilmediğim için, ne kadar risk altında olduğunuz yolunda bir görüş belirleyemiyorum. Ancak, tedavinizi yapan doktorlarla ya da üroloji kliniklerinden biriyle sürekli bağlantı halinde olun. Zaman zaman yapılan kontrollarda tümörün tekrarladığı görülürse, bunların tedavisi gerekir.

Bu vesileyle, özellikle 50 yaşını aşmış tüm erkek okurlarıma, herhangi bir şikayet beklemeksizin zaman zaman prostat kontrolu yaptırmaları gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum.

Bağırsaklarım mı kanıyor

T.KAYALI/İZMİR

Makattan kan, iki şekilde gelir. Dışkının katran gibi siyah halde gelmesi, sindirim sisteminin üst kısımlarından, yani mide ya da ince bağırsak gibi organlardan kan geldiğini gösterir. Sistem içine akan kan, sindirime uğradığı için siyah hale dönüşür. Katran gibi gelen dışkı, ishal tarzında da olsa, şekilli dışkı halinde de olsa kanamanın varlığını gösterir.

Dışkıya karışık ya da üzerine bulaşık kan gelmesi, kalın bağırsağın son kısımlarındaki bir olayı düşündürür. Kan sindirilmeye fırsat bulamadan atılıyor demektir. Bazen de dışkılamadan sonra kan gelir ki, bu gibi hallerin makattaki hastalıklara ait olması ihtimali fazladır.

Sık sık belirttiğim gibi, kadınlardaki adet kanamalarının dışındaki tüm kanamalar bir sorunu gösterir.

Sizin durumunuza gelirsek, mektubunuzda kanın geliş şekli ve görünümü konusunda bilgi vermemişsiniz.

Ancak kan, şeklinde ifade ettiğiniz için biz bunun kırmızı kan olduğunu düşünürüz. Bu durumda, basur memesi yani hemoroid olmadığı da dikkate alınırsa, kalın bağırsağın son kısmında bir sorun olduğu düşünülür. Bu, kolit dediğimiz kalın bağırsak iltihabı olabileceği gibi, iyi ya da kötü huylu tümörler de olabilir. Kötü huylu tümör olması ihtimali çok az, çünkü, böyle bir durum olsaydı, beş yıl içinde çok kötü durumlar ortaya çıkardı, öte yandan çekilen röntgenle görülme ihtimali fazlaydı. Kanamanın kabızlık ve zorlanma sonrası ortaya çıkması, daha çok makat zarında çatlamayı düşündürür. kabız kalmayı önleyici beslenme kuralları ya da ilaçlarla kanamayı önlemek mümkün.

Ancak, her türlü ciddi sorun ihtimalini tümden kaldırmanız için, kolonoskopi adı verilen, makattan sokulan elastik bir cihaz ile tüm bağırsağın içinin gözle görülmesi şeklindeki tetkiki yaptırmanız yararlı. Bu tetkik hemen tüm büyük hastanelerde ve bazı özel merkezlerde yapılabilmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları