Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Sürekli üşüyorum

39 yaşında bir erkeğim. Hiç geçmeyen bademcikler beni sık sık hastalandırıyor. Ayrıca sürekli üşüme sorunum var. Yazın çok sıcak havalarda bile sürekli üşüme hissediyorum. Gitmediğim doktor kalmadı. Bademciklerim için antibiyotikler iğneler kullandım ama kesin sonuç yok. Doktorlar üşümemin kansızlığa bağlı olduğunu düşünüyorlar ama, yapılan tahliller de normal çıkıyor.

Bana ne önerirsiniz?

Rumuz;AVCI/İSTANBUL

Olayınızı iki boyutlu olarak ele almak daha uygun. İlk olarak yıllardır geçmeyen, sizi sık sık yatıran bademcik sorunu için, neden hala ameliyat olmadığınızı anlaşabilmiş değilim. Normal koşullarda boğazın iki yanında kale gibi koruma görevi yapan bademcikler, eğer kendileri bir mikrop yuvası haline dönüşmüş ve sizi sık sık hastalandırır hale gelmişse, bu hastalık odaklarından kurtulmanız gerekecektir. Aksi taktirde buradaki iltihap odakları genel sağlığınız için risk haline gelecektir. Bademciklere yerleşen mikroplar, akut ateşli eklem romatizması, kalp romatizması ve glomerulonefrit gibi böbrek hastalıkları nedeni olabilir. Gittiğiniz iç hastalıkları uzmanı doktora bu konuları danışmanızı ve şimdiye kadar böyle bir hastalığa yakalanmış olup olmadığınızın kontrolunu yaptırmanızı tavsiye ederim.

Üşümeye gelince, bu denli üşümenin kansızlığa bağlı olacağı kanısında değilim. Ben, öncelikle tiroid bezinin araştırılmasını öneriyorum. Tiroid bezi, salgıladığı hormonlarla gıda maddelerinden enerji üretilmesini sağlar. Eğer tiroid bezi salgılaması gerekenden daha az hormon salgılarsa, enerji üretimi düşeceği için üşüme olması çok doğaldır. Tiroid bezinin az çalıştığı durumda (hipotiroidi), kolay kilo alma, ciltte kuruma ve kalınlaşma, seste çatallanma, kanda kolesterol yüksekliği ve ardından damar sertliği gibi ek sorunlardan da biri ya da birkaçı daha bulunabilir.

Doktorunuzla bu ihtimali de konuşmanızı ve bu yönde tetkik yaptırmanızı tavsiye ederim.

Topuklarım çatlıyor

52 yaşında 1,70 boyunda ve 86 kilo ağırlığındayım. Hiçbir hastalık geçirmedim ama ayak topuklarımdaki çatlamalar beni canımdan bezdiriyor. Bu sertleşmiş deriyi sürekli olarak topuk taşı ile alıyorum ama çare olmuyor. Bunun kilo fazlalığı ile ilgisi var mı? M.ATAER/İSTANBUL

Dokularda sertleşme ve nasırlaşma, aslında bünyenin savunma mekanizması ile ilgili bir durumdur. Sürekli yük altında kalan dokuların zedelenmesini önlemek için o bölgedeki, boynuzsu hücrelerden oluşan keratin dokusu gelişir. Sürekli kazma ve çapa sallıyanların eli, sürekli çıplak ayakla dolaşanların ayakları bu dokularla kendini korumaya alır.

Nasır oluşması da bu mekanizma ile ilgilidir. Giyilen ayakkabı ayağa tam uyumlu değilse, bazı kısımlar yük altında kalacağı için bu bölge yara olmamak için kendini keratin dokusunu arttırarak korur.

Topukların sertleşmesi de böyledir. Kilo fazlalığı yük oluşturduğu için bu bölge sertleşir. Sürekli kullanılan terlik ya da ayakkabının ideal olmaması ve biraz da bünyenin etkisiyle bu sertlik artar ve çatlamalarla rahatsızlık yaratır.

Topuklara sürekli nemlendirici sürmek, ayağın nemini sürekli çorap giyerek korumak da yararlıdır.

Ayrıca yüzde 5 lik salisilik asit içeren vazelin sürmek de boynuzsu tabakanın incelmesini ve topukların yumuşamasını sağlayacaktır.

Sara krizi neden gece geliyor?

Ben 18 yaşında bir kızım. Sorunum gece uykuda nöbet geçirmek. Daha önceleri çok seyrekken son ay içinde 3 kez oldu. Yapılan tetkiklerin sonunda, sara hastalığı teşhisi koydular. Benim merak ettiğim konu krizlerin neden sadece geceleri geldiği? Sara gündüzleri de olmaz mı?

S,ŞENOL/İSTANBUL

Sara hastalığı, beyindeki dokularda zedelenme sonucu bir çeşit elektrik kaçağı olmasıdır. Kontrolsuz elektrik akımı kontrolsuz hareketlere, yani sara krizine neden olur.

Hastalığın ataklar yapmasını kolaylaştıran bazı etkenler vardır. Bunlar arasında titreşen ışıklara sürekli bakmak, televizyon seyretmek gibi etkenler var. Kan şekerinin düşmesi de krizi başlatan etkenler arasında yer alabilir.

Krizlerin gece gelmesi, bu ihtimali hatıra getiriyor. Akşam yemeği ile sabah kahvaltısının arasında uzun bir süre olduğu için, gece uykuda açlık oluşması ve bunun sonucunda kan şekerinin düşmesi ihtimali yüksektir.

Doktorunuzla bu ihtimali konuşup, tetkik yaptırmanızda yarar var.

Posta Adresi; Dr.Gündüz Tezmen

Hürriyet Medya Towers Güneşli 34544 İSTANBUL

Yazarın Tüm Yazıları