Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Bağırsak kanamaları önemlidir

Beş sene öncesinden beri gelen bir sorunum, dışkı ile karışık olarak gelen kanama. Her yıl belirli aylarda oluyor sonra da kendi kendine kayboluyor. Röntgen filmleri ile muayene olduğum doktor, sorunun basurdan kaynaklanmadığını, bu durumun bağırsak hassasiyetinden ileri gelebileceğini belirtti. Benim ayrıca bağırsaklarımda gaz şikayetim de oluyor. Dışkı kanaması özellikle kabızlık ve zorlanmadan sonra oluyor. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

A. Z. K. / Adana

Benzer sorunları olanları da yanıtlayabilmek için öncelikle makattan kan gelmesi konusunda bazı genel bilgiler vereyim.

Makattan kan, iki şekilde gelir. Dışkının katran gibi siyah halde gelmesi, sindirim sisteminin üst kısımlarından, yani mide ya da ince bağırsak gibi organlardan kan geldiğini gösterir. Sistem içine akan kan, sindirime uğradığı için siyah hale dönüşür. Katran gibi gelen dışkı, ishal tarzında da olsa, şekilli dışkı halinde de olsa kanamanın varlığını gösterir. Dışkıya karışık ya da üzerine bulaşık kan gelmesi, kalın bağırsağın son kısımlarındaki bir olayı düşündürür. Kan sindirilmeye fırsat bulamadan atılıyor demektir. Bazen de dışkılamadan sonra kan gelir ki bu gibi hallerin makattaki hastalıklara ait olması ihtimali fazladır.

Sık sık belirttiğim gibi kadınlardaki adet kanamaları dışındaki tüm kanamalar bir sorunu gösterir. Sizin durumunuza gelirsek, mektubunuzda kanın geliş şekli ve görünümü konusunda bilgi vermemişsiniz. Ancak kan şeklinde ifade ettiğiniz için biz bunun kırmızı kan olduğunu düşünürüz. Bu durumda, basur memesi yani hemoroid olmadığı da dikkate alınırsa, kalın bağırsağın son kısmında bir olay olduğu düşünülür. Bu, kolit dediğimiz kalın bağırsak iltihabı olabileceği gibi iyi ya da kötü huylu tümörler de olabilir. Kötü huylu tümör olması ihtimali çok az, çünkü, böyle bir durum olsaydı, beş yıl içinde çok kötü durumlar ortaya çıkardı, öte yandan çekilen röntgenle görülme ihtimali fazlaydı. Kanamanın kabızlık ve zorlanma sonrası ortaya çıkması, daha çok makat zarında çatlamayı düşündürür. Kabız kalmayı önleyici beslenme kuralları ya da ilaçlarla kanamayı önlemek mümkün. Ancak her türlü ciddi sorun ihtimalini tümden kaldırmanız için, kolonoskopi adı verilen, makattan sokulan elastik bir cihaz ile tüm bağırsağın içinin gözle görülmesi şeklindeki tetkiki yaptırmanız yararlı. Bu tetkik hemen tüm büyük hastanelerde ve bazı özel merkezlerde yapılabilmektedir.

Midem düşükmüş

B. Doğuş / İSTANBUL

Mİde düşüklüğü, özellikle kadınlarda görülen bir sorundur. Zayıf yapılı ya da çok doğum yapmış kişilerde daha çok rastlanır. Sarkık, hareketleri azalmış mide, sindirim görevlerini aksatır. Mide düşüklüğü olan kişilere karın kaslarını güçlendirmek, kilo almak ve korse kullanmak gibi önerilerde bulunulursa da, bunların yararı kısıtlı kalmaktadır. Bu tür hastalarda, mide hareketlerini arttırmak, daha yararlı sonuçlar vermektedir. Bu amaçla, metoclopramid ya da cisaprid gibi etken maddeleri içeren ilaçlar kullanılabilir. Eğer asit salgısı fazlaysa, bunu azaltan ya da bağlayan ilaçlar da eklenebilir.

Uykuda diş gıcırdatma

B. Gonca / Adana

18 yaşında birinin dişleriyle başının bu kadar belada olması, sık rastlanan bir durum değil. Sorunun kaynağı, uykuda diş gıcırdatmanız olmalı. Sabah uyandığınızda, şiddetli başağrısı ve çenenizi açmakta güçlük çekmeniz de uyku sırasında çenenizi fazla sıktığınızı gösteriyor. Bu konunun çözümlenmesi için de bir uyku araştırma laboratuvarına başvurmanızda yarar olacağı kanısındayım. İstanbul ve Ankara gibi büyük illerimizdeki tıp fakültelerinde bulunduğunu bildiğim uyku merkezlerinden birine başvuruncaya kadar, yatmadan önce sinir yatıştırıcı türde bir ilaç alabilirsiniz.

Kalbim tekliyor

R. ÇİLESİZ /ALMANYA

Tıp dilinde ekstrasistol olarak adlandırılan, kalbinizdeki teklemeler, sinirsel etkenlere bağlı olmakla beraber, bunların varlığının da sinir sisteminizi bozup, sizde endişeler yarattığı kesin.

Tıp dilinde antiaritmik olarak adlandırılan ve nedeni ne olursa olsun, doğrudan doğruya kalbin elektriksel faaliyetine etki ederek bu teklemeleri durduracak bir ilaç kullanmanızı öneririm.

Yazarın Tüm Yazıları