Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Meme kanserinden korunma (2)

Antioksidanlar

Sebze ve meyvenin bir kısmında, bitkisel liflerin yanısıra antioksidan adı verilen maddeler de var. E vitaminiyle ilgili yazılarımda da bahsettiğim antioksidanlar, hücre yaşlanmasından kansere varıncaya kadar birçok yönden koruyucu etki gösteriyor. A vitamininin yapı taşı olan karoten ile C ve E vitaminleri bilinen antioksidanların en önemlileri. Bu yüzden, domates, limon, diğer narenciye çeşitleri, mısır, çilek gibi gıdaları fazla tüketmek gerekir.

Lahana da yararlı

Lahana, karnıbahar, bürüksel lahanası, brokkoli gibi krusifer olarak adlandırılan grup yiyecekler de çok yararlı. Bu cins gıdada indol adı verilen maddeler mevcut. İndoller her türlü, karsinojen (kanser yapıcı) maddeye olduğu kadar, östrojene karşı da etki göstermektedir.

Korunmanın 7 kuralı

Meme kanserinden korunma konusunda çok yoğun araştırmalar sürüyor. Her geçen gün yeni bazı önlemler belirleniyor. Bunların hiçbiri tek başına yeterli olamıyor. Ancak bu konudaki tüm ilkeleri uygulamakla, meme kanserine yakalanma riskini ve bu arada tüm kanserlere ait riskleri de azaltmak mümkün olabiliyor. İşte bugüne kadar yapılan araştırmaların sonunda tespit edilen 7 önemli korunma ilkesi:

- Yağdan aldığınız enerjiyi, toplam kalori ihtiyacınızın % 20’si ile kısıtlayın. Bu amaçla, tahıl, taze sebze, meyve ve salatalara ağırlık verin. Süt ürünlerini, yağı azaltılmışlardan seçin. Kızartmalardan kaçının, bunun yerine yapışmayan tavalarda pişirilmiş gıdayı tercih edin. Hazır gıdaları yiyecekseniz, ambalajındaki bilgileri okuyun.

- Her gün en az iki porsiyon meyve ile 5 porsiyon sebze yemeye çalışın. Orta boy bir elma, bir havuç ve yarım bardak kiraz ve çilek gibi küçük meyvenin bir porsiyon sayıldığını unutmayın.

- Her gün, 4-6 porsiyon, işlenmemiş tahıl ürünü yemeye çalışın. Kepekli ekmek, işlenmemiş pirinç, bulgur, fasülye, bezelye bunlar arasında sayılabilir. Bir dilim ekmek veya yarım bardak pirinç bir porsiyon sayılır.

- Her gün bir tablet, vitamin ve mineral karışımlı ilaç alın. E ve C vitaminleri, antioksidan etki ile bu yönde yararlı etkiler yaratır. Mineral ve vitamin oranlarının iyi dengelenmiş olduğu preparatlar tercih edilmeli.

- Eğer alkol kullanıyorsanız aşırıya kaçmayın. Yapılan araştırmalar fazla alkol kullanımının meme kanseri oluşumunu kolaylaştırdığını ortaya koydu.

- Boyunuza oranla ideal kilonuza ulaşmaya çalışın. Bunu gerçekleştirmek için bisiklet ve yürüyüş gibi aerobik egzersizleri, jimnastiği ve beslenmenizi düzenlemeyi tercih edin.

- Vücudunuzdaki yağları eritmeye çalışın. İdeal vücut ağırlığı ile vücuttaki yağ miktarı genellikle paralel giderse de, özellikle ince kemikli bazı kişilerde kilo fazlası olmadan da yağ fazlalığı bulunabilir. Deri altı yağ dokusunun ölçümü ile vücuttaki yağ miktarı hakkında bilgi edinilebilir. Eğer yağ fazlalığı varsa, bu yağı eritebilmek için önlemler almak gerekir.

Görüldüğü gibi, bu listede yer alan önlemler aslında sağlıklı yaşamak için gerekli olan ve hemen herkesin uygulaması gereken kurallardır. Yazımın başında da belirttiğim gibi, meme kanserinin yanısıra diğer kanser türlerini ve kalp damar sistemi hastalıklarını önlemede de yararlı sonuçlar verecektir.

Bu önlemler sağlıklı insanlar için geçerli olduğu kadar, daha önce meme kanseri nedeniyle ameliyat ya da tedavi geçirmiş kişiler için de geçerlidir. Halen kanser teşhisi konulmuş kişilerde kanseri tedavi etmek gibi bir etkisi yok. Kaldı ki kanser tedavisinde bilimsel gerçekliği kanıtlatmış tedaviler dışında çare aramak da anlamsız.

Herkese tüm risklerden uzak, sağlıklı günler dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları