Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kısa... Kısa... Kısa...

Ş. A. / ALMANYA

Daha önce hiç yokken, 52 yaşından sonra zaman zaman bayılma ile epilepsi başlaması imkansız olmamakla beraber çok sık rastlanan bir durum değildir. Eğer olay gerçekten epilepsi başlangıcı ise, beyinde damar balonlaşması ya da yer tutan kitleler gibi bazı sorunların varlığı düşünülür. Beyin tomografisinde bozukluk bulunmaması bu tür hastalık ihtimalini azaltmakla beraber tümden ortadan kaldırmaz. MR ya da MRI olarak kısaltılan tetkik yöntemi, özellikle beyin açısından, bilgisayarlı tomografiden daha ayrıntılı bilgi verir. Doktorunuzla tekrar konuşup MR çektirilmesi talep edebilirsiniz. Bu türde ani bayılmalara, kalple ilgili sorunlar da neden olabilir. Ekstrasistol olarak adlandırılan olay birkaç kalp atışını kapsar tarzda olursa, kalp kısa bir süre için kan atmamış olacağından kısa süreli şuur kayıpları görülür. Bunun ortaya çıkarılmasında ise Holter denilen sürekli EKG kayıt sistemlirden yararlanılabilir. Üçüncü ihtimal ise vardiyalı ve yoğun çalışmalarınız nedeniyle, yorgunluk ve uykusuzluk gibi etkenlere bağlı olarak geçici bayılmalardır. Size tavsiyem doktorunuzla, yukarıdaki açıklamalar ışığında tekrar görüşmenizdir.

İ. MOROĞLU / ANTALYA

Kalın bağırsağınızın ameliyat edilmesi sırasında, uç kısmının karın duvarına açılması işlemi (kolostomi), ya bağırsağın geri kalan kısmında devam eden bir rahatsızlığı ya da makat kısmının çok kısa kesilmesi gereğini düşündürüyor. Mektubunuzda teşhisle ilgili bir bilgi yok, ancak’ üzüntü ve sıkıntı’ gibi sözler edildiği dikkate alındığında, ülserli kolit ihtimali hatıra geliyor. Bu hastalık tedavi edilirken bağırsak bir süre için dinlendirilebilir. Yapılan tetkiklerde hastalığınız henüz tam iyileşmediği için, bağırsak bir süre daha karın duvarınıza bağlı kalacak, daha sonra ikinci bir ameliyatla durum normale çevrilecek.

M. TINAZ / İZMİR

Gerek boynunuzdaki ve gerekse ayaklarınızdaki sorunları meslek hastalığı olarak niteleyebiliriz. Sürekli olarak ayakta durmanız taban çökmesi ve topuk dikeni oluşmasına, okumak için başınızı öne eğmeniz de boyun kavsinizin düzleşmesine yol açmış. Ayaklarınızdaki sorunlar için sürekli olarak tabanlık kullanmalısınız. Ancak topuk dikeni yeni oluştuğu için, halen kullanmakta olduğunuz tabanlıkta bununla ilgili önlemler olduğunu sanmıyorum. Bu amaçla yapılan tabanlıklarda, topuk altına gelen kısım yumuşatılmış bir yapıdadır. Eğer bir ortopedi uzmanına başvurursanız, ayaklarınız için gerekli olan tabanlıkların özelliklerini belirletebilir ve bunu bir ortopedi atölyesinde yaptırabilirsiniz.

Boynunuz için halen uygulamakta olduğunuz eksersiz ve yuvarlak yastıkla yatma önlemlerinin yeterli olacağını sanıyorum.

M. D. / İZMİR

30 yaşında birinde, ileri derecede şikayete neden olacak osteoporoz bulunması ihtimali çok düşüktür. Bel ve bacaklarınızdaki ağrıların başka nedene bağlı olduğunu sanıyorum.

Eğer ostoartroz teşhisi konulmuşsa, tıbbi adlarındaki benzerlikler nedeniyle, bunu karıştırıyor olabilirsiniz. Siz beyin cerrahi uzmanı yerine, fizik tedavi uzmanı bir doktora başvurmalısınız.

A. H. / SAMSUN

Erkeklerde prostat büyümesi, kadınlarda miyom oluşmasında hormonların rolü önemlidir. Ancak bunu önlemek amacıyla hormon tedavisi yapılması da tartışmalı bir durum. Her tedavide bazı yan etkiler mevcuttur. Hormon tedavisinde ise bunlar çok daha önemli boyutlara varabilirler. Myomu önlemek için amacıyla hormon kullanmak, diğer bazı sorunlara yol açabileceği için, hemen tavsiye edilecek bir uygulama değildir. Her vakada, yararı ve yan etkileri uzman bir doktor tarafından hassaslıkla değerlendirilmeli ve buna göre karar verilmelidir.

M. KARAMANLI / İST.

Karaciğerinizdeki hastalığı teşhis edebilmek için, iki kaburga arasından iğne ile girilerek parça alınmasına, karaciğer biopsisi adı verilmektedir. Amacı, hücre yapısını inceleyerek hastalığın kesin teşhisinin ve karaciğerin durumunun belirlenmesidir. Bu işlemi yaparken sizden imza almaları, tüm dünyada uygulanan kurallar gereğidir. Her türlü müdahale gibi bunun da, işlem sırasında küçük riskleri bulunmakla beraber, bu riskler, hele işlem uzman ellerde yapılırsa, önemli değildir.

Yazarın Tüm Yazıları