Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

S. Çalık / BİLECİK

Arkadaşınızda kısaca ‘sedim yüksek’ olarak adlandırılan teşhis, aslında teşhis olmaktan çok bir tahlil bulgusunun belirtilmesidir. Sedimantasyon olarak adlandırılan bu tahlilde, kandaki hücrelerin çökme hızı ölçülmektedir. Hücrelerin elektriksel dengesini bozan etkenler, sedimantasyon rakamının yüksek bulunmasına neden olur. Sedimantasyonun yüksek bulunması en sıklıkla, romatizmal ve iltihaplı hastalıkları düşündürür. Ancak tümöral olaylarda da bu rakamın yükseldiği görülmektedir. Görüldüğü gibi bu tahlil, tek başına teşhis koydurmaktan çok uzaktır. Bir hastada sedimantasyon yüksekliği bulunduğu zaman, yukarıdaki hastalık gruplarının araştırılması ve gerçek teşhisin konulması gerekir.

Arkadaşınızda eklem ağrıları tarzında şikayetler olduğuna göre, bu yüksekliğin, romatizmal etkenlere bağlı olması ihtimali çok fazladır.

Yakın çevresinde teşhis olanağı bulamadığına göre, büyük şehirlerimizden birine, tıp fakültelerinden birinin iç hastalıkları servisine başvurması uygun olacaktır.

Pankreatit olmuş

N. Sonay / BURSA

Annenizin safra kesesi ameliyatından birkaç yıl sonra kanal güdüğünde beliren taş, endoskopla mide içinden geçilerek, safra kanalından alınmaya çalışılmış. Bu sırada düşen taş, tıp dilinde oddi sfinkteri olarak adlandırılan ve safra ile pankreas kanallarının ortak olarak onikiparmak bağırsağına döküldüğü yeri tıkamış, daha doğrusu daraltmış. Bu olay da farkedilmediği için, pankeas salgısı, kendi içinde birikerek, pankreasın iltihaplanmasına yol açmış. Bundan sonra sağlığıyla ilgili olarak geçirdiği tüm olayların, bununla bağlantısının olduğu söylenebilir.

Halen bu taş çıkarılmış olmakla birlikte, oddi sfinkterinde uzun süre kalması, bu bölgede darlık nedeni olmuş. Nitekim, pankreas dışında, karaciğer içindeki safra kanalları da genişlemiş. Bu olay da giderek karaciğeri tahrip etme riski taşıyor. Gittiğiniz hastanenin cerrahi servisinin ameliyatı niçin düşünmediğini bilmiyorum ama yıllar süren olaylara bağlı olarak gelişen darlığın kendi başına genişlemesi mümkün değil. Size önerim, sindirim sistemi cerrahisinde uzmanlaşmış bir başka hastaneye örneğin tıp fakültesine, anenizi bir an önce muayene ettirmenizdir.

Dilimde renk değişti

Ş. K. / BELÇİKA

Dilinizin durumu, mide hastalığıyla bağlantılıdır. Ancak siz, öncelikle kanser olmak üzere bazı ciddi hastalıklardan endişe ettiğiniz için, olayın içine evham faktörünün karışması, belirtilerin daha ciddi olarak algılanmasına neden oluyor. Ağzınızdaki renk değişikliği ve uyuşma hissi, ilaçlara bağlı olarak gelişmiştir. Hiç endişe etmeden perhiz ve tedavinizi sürdürün, mideniz iyileştikten ve ilaçlar kesildikten sonra her şeyin düzeldiğini göreceksiniz.

Kabızlıktan kurtulamıyorum

A. Aşar / MERSİN

Kabızlık, çoğu zaman bağırsak tembelliğinden ve dışkılama refleksinin aksamasından doğmaktadır. İlaç kullanmak, kişiyi o an için rahatlatmakla birlikte, dışkılama refleksinin normale dönmesini önleyici, dolayısıyla sorunu büyütücü bir uygulamadır. Doktorların önerdiği lifli besin yeme, gerçekten önemli ama uzun zamanda sonuç verici bir durumdur. Bu nedenle bıkmadan, aylar boyu sürdürülmelidir. Bu arada, rahatlamak için çok düşük dozlarda müshil ilacı kullanabilirsiniz. Kabızlığı kolaylaştırıcı bir bağırsak sorununun bulunup bulunmadığını araştırmak amacıyla, kalınbağırsak röntgeni çektirmeniz de yararlı olabilir.

Her sinirlilik guatra bağlı değildir

A. Canlı / ALMANYA

Halk arasında, sinirlerle ilgili her durumu guatra bağlama eğilimi var. Gerçi, bir çeşit tiroid hastalığı olan hipertiroidide, hastalar sinirli olurlarsa da bu tüm tiroid hastalıkları için geçerli değildir. Siz tedavi olduğunuza ve her kontrolde normal bulunduğunuza göre, sinirliliğinizin nedenini başka taraflarda, muhtemelen ilk evliliğinizde, aramak gerektiği kanısındayım.

Yazarın Tüm Yazıları