Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Zayıflamak, ama nasıl?

Geçtiğimiz günlerde hızlı kilo vermeyi sağlayan diyet uygulamalarının doğru olmadığını belirten bir yazı yazmıştım. Yakın çevremdekiler de dahil olmak üzere, zayıflamayı düşünen ve çabalayanlardan tepki aldım. Herkes, kısa sürede çok kilo verip, hemen eski beslenme sistemine dönmek istiyor. Ben bu görüşümde ısrar ediyorum. Bugün elime ulaşan bir araştırma sonucu da bunu destekliyor. Amerikan Milli Şişmanlık ve Beslenme Düzensizliği Programı yöneticisi Dr. Susan Yanovski de yaptığı açıklamada haftada yarım kilodan fazla kilo kaybını sağlayan diyetlerin uygun olmadığını açıklıyor.

Bunun üzerinde kilo kaybı sağlayan diyetler sırasında vücut kasları da kaybediliyor. Oysa vücuttan enerji kaybını sağlayan kaslardır. Kas kitlesi azaldıkça vücudun enerji harcaması azalır ve böylece çok kolay kilo alır bir hale gelir. Bu nedenle haftada yarım kilo kaybettiren bir diyetin yanısıra düzenli eksersizle kas kitlesini korumak, hatta geliştirmek, kalıcı bir çözüm için çok önemlidir. Geçtiğimiz günlerdeki yazımda günlük 1000 kalori civarındaki diyetlerde hayati tehlike olabileceğini belirtmiştim. Kalp kası da kayba uğradığı için, ani kalp krizi ile ölümlerin görülebileceğini hatırdan çıkartmayın.

Gıdalarla AIDS bulaşmaz

U. BUDAK / İSTANBUL Endişelerinizi gidermek için hemen, AIDS hastalığının sindirim yoluyla bulaşmadığını belirteyim. AIDS virüsü direnci çok düşük bir virüstür. Birçok etken, hemen tahrip olmasını sağlıyor. Bu nedenle yediğiniz bir gıdaya bilinçli olarak virüs katılsa bile bunun kana karışarak hastalığa yol açması söz konusu olamaz. Söylentilere inanıp paniğe kapılmayın.

Kaburgalarım düzensiz

A. KAYA / İSTANBUL Kaburgalarınızın bir kısmının dışarı çıkık, bir kısmının ise içeri göçük durumda olması, bebeklik döneminde kalsiyum yetersizliği yaşadığınızı düşündürüyor. Bu gibi haller solunumu olumsuz yöne etkilediği takdirde ameliyatla düzeltilir. Estetik açıdan bakıldığında, ameliyat izi bırakmadan bunların düzeltilmesi mümkün değil. Şekil bozukluğu çok aşırı boyutlarda değilse üzerinde durmamaya çalışın, çok aşırı ise ortopedi uzmanları ile görüşüp, yapılabilecekler açısından bilgi alın.



Yazarın Tüm Yazıları