Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Önce kendi sağlığınızı koruyun

Geçtiğimiz günlerde televizyon haberlerinde, intihar girişiminde bulunan birini kurtarmaya çalışan polisleri gördüm. İntihara kalkışan kişi, cinsel kimliğinde karışıklık yaşayan ve sık sık intihara kalkışan biriymiş. Aşırı miktarda alkol aldıktan sonra boğaz köprüsünden atlamaya kalkışmış. Bu arada da damarlarını kesmiş. Polisler bu şahsı kurtarmak için bütün güçleriyle çalışıyorlar. Hepsinin eli, yüzü kan içinde. Bu sahneyi görünce çok üzüldüm. Birisine yardımcı olmak için elinden geleni yapmak çok güzel ama, bu polislerin kendi sağlıklarına da dikkat etmeleri gerekir. Bilindiği gibi bir çok hastalık kan yoluyla bulaşıyor. Bunlar arasında AIDS ve Hepatit B, Hepatit C gibi hastalıklar ön planda yer alıyor. Yardıma koşan kişinin elindeki bir sıyrık, eğer yaralının kanında virüs varsa, hastalığın bulaşması için giriş kapısı olabilir. Anlattığım örnekteki kişi, muhtemelen fuhuş yapıyor. Alkol aldığı kesin, belki uyuşturucu da kullanıyor. Bu özellikleriyle AIDS ve Hepatit gibi hastalıklara yakalanmış olma ihtimali yüksek. Bu şahsı kurtarmış olan polisler bir hayat kurtarmış ama bu arada kendi hayatlarını riske sokmuş oldular.

Evet, polislik gereğinde kendi hayatını riske sokmayı gerektiren bir meslektir ama korunulması mümkün olan bir durum için kendi sağlığını, çoluk-çocuğunun geleceğini riske sokmak anlamsız. Korunmak da çok basit, bir çift lastik eldiven... Doktorların ameliyatta kullandıkları ince eldivenler yer bile tutmaz, ama bazen hayat kurtarıcı olabilir. Bu önlemleri herkesin bilmesini beklemiyorum ama polis okullarında öğretileceği gibi, emniyet müdürlüklerinin yetkilileri de bu konuda tedbir alınmasını sağlayabilir.

Bir vatandaş olarak, canımızı-malımızı koruyan polis kardeşlerimizin sağlıklarının bu yönden korunması için önlem alınmasını bekliyoruz.

Aynı uyarıları yardımsever vatandaşlarımız için de yapmak istiyorum. İlk yardımın ilk kuralı, öncelikle kendi can güvenliğini sağlamaktır. Başkasına yardımcı olabilmeniz öncelikle sizin hayatta kalmanıza ve sağlıklı olmanıza bağlıdır. Özellikle trafik kazasında yardımcı olurken çizik ve kesik gibi küçük yaralanmalara maruz kalabilirsiniz. Buraya yaralının kanının bulaşması, eğer bu kişi hasta ya da hastalık mikrobu taşıyıcısı ise belki de sizin sonunuza giden yolun başlangıcı olabilir.

Lütfen sağlığınızı koruyun.



Yazarın Tüm Yazıları