Sağlık

Güdüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kırmızı benler var

S. Yazıcı / Ankara

Tıp dilinde hemanjiom olarak adlandırılan, ciltteki kırmızı renkli benler ya da kırmızı renkli alanlar bu bölgedeki kan damarlarının genişlemesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. İleride kanserleşmesi gibi herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Ancak bu bölgede damarlar geniş olduğu için çarpma, kesilme, yaralanma gibi hallerde fazla kanama gibi riskle karşılaşılabilir. Sizin skrotumunuzda (testis torbası) da bu tür bir ben varmış. Külotunuzda gördüğünüz kan lekesi, bu hemanjiomun neden olduğu bir kanamaya bağlanmış. Endişe etmeyin, ne sizin ne de eşinizin sağlığı açısından hiçbir risk söz konusu değildir. Şu anda herhangi bir tedavi gerekmez. Eğer sık sık tahriş olur ve kanama yaparsa, deri hastalıklara uzmanı bir doktora tekrar başvurun. Elektrikle yakılması gibi yöntemlerle bunun ortadan kaldırılmasını sağlayabilirler.

Diyet reçetesi verin

P. Saraç / Ankara

18 yaşında bir genç kızın kilosuna dikkat etmesine hak veriyor ve destekliyorum. Büyüklerinizin dediği, ‘‘Gençlikte kilo önemli değil, nasıl olsa ileride verirsin’’ görüşüne ben katılmıyorum. İnsan bir kere şişman hale gelirse, vücudundaki yağ hücresi sayısı artacağı için, ilerde çok kolay kilo alan biri haline gelecektir. Bu nedenle gelişme çağından itibaren ideal vücut ağırlığını korumakta yarar var. Sizin beklediğiniz gibi mucizevi zayıflama reçetelerine de karşıyım. Bu tür reçetelerle 3 kilo verip, daha sonra 4 kilo almak, sonra tekrar diyete girmek, ve hayat boyu bu kısır döngüden kurtulamamak...

Sizin yapmanız gereken, yağları, tatlıları ve unluları azaltarak düşük kalorili beslenme alışkanlığına girmek, bu beslenme tarzını ömür boyu sürdürmek ve düzenli eksersiz ya da spor yaparak kalori harcamasını sürekli yüksek tutmak. İşte sadece bu sistemle ömür boyu kilo sorunu olmadan yaşayabilirsiniz.

‘Spermlerim az

K. A. / Almanya

Erkekteki sperm hücre sayısının az ya da canlı hücre oranının düşük olduğu durumlarda, sperm toplanarak özel yöntemlerle yoğunlaştırılmakta ve yumurtlama döneminde eşine aşılanmaktadır.

Bu yöntem Türkiye’de büyük şehirlerde birçok

merkezde uygulanabiliyor. Eğer yeğeniniz bu merkezlerden birine başvurursa, bu olanaklardan yararlanabilir.






 








Yazarın Tüm Yazıları