Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Makinelere bağımlı mı yaşayacağım?

A. Özkan / Belçika

Böbreklerinizin çalışma yeteneklerini kaybetmesinde birçok neden bulunabilir. İşyerinizde uzun yıllardır kurşunla çalışıyor olmanız da bunda etkili olabilir. Doktorların kist olduğunu söylemiş olması tıp dilinde polikistik hastalık olarak adlandırılan bir tabloyu düşündürüyor. Nedeni sizin şu andaki durumunuzu etkilemez. Böbrekleriniz görev yapmadığı için haftada 2-3 kez dializ makinesine bağlanarak yaşamınızı sürdürebilirsiniz. Eğer uygun bir böbrek bulunabilirse, yapılacak organ nakli ile makinelere olan bağımlılıktan kurtulabilirsiniz.

Böbrekleriniz süzme yeteneğini kaybettiği için bu andan sonra tedavi çareleri aramak anlamsız, boşuna zaman kaybetmiş olursunuz.

Hastane tetkiklerine ait ayrıntılı rapor fotokopilerini göndermediğiniz için kesin teşhis konusunda bir şey söyleyemiyorum, ama düşündüğümüz gibi polikistik hastalıksa, bu kalıtımla geçen bir hastalık olduğu için, varsa, çocuklarınız ve kardeşleriniz gibi birinci derece yakınlarınızın da tetkik edilmesinde yarar olacaktır.

Kolum şiş kaldı

F. Türk / İstanbul

Meme tümörlerinin ameliyatları sırasında bazen koltuk altındaki lenf bezlerinin de alınması gerekebilir. Bu yapıldığı takdirde bazen bu kolun lenf akışı bozulduğu için kol şiş kalabilir. Böyle hallerde, fırsat buldukça kolu yüksekte tutmak, lenf akışının yerçekimi sayesinde kolaylaşması yoluyla bir ölçüde de olsa yarar sağlayabilir.

Astımdan kurtulabilir miyim?

H. Aygün / Almanya

Astım, solunum yollarının alerjik hastalığıdır. Alerji yaratan madddeler solunum yoluna girince, bronş ve bronşiyol gibi soluk borularının iç çeperlerinde şişme ve slgı artışı yaratır. Bu da daralmaya yol açtığı için nefes darlığı krizleri halinde kendini gösterir.

Bu hastalığın tedavisi için size sadece kortizonlu püskürtme ilaçlar vermişler. Bir yandan alerji testleri yaparak alerjik olduğunuz maddeler, belirlemek, bunlardan uzak durma şansınız yoksa, bunlara karşı aşırı duyarlığı azaltıcı aşı tedavileri yapmak gibi yöntemler denenebilir.Cezaevi tahliyenizden sonra İstanbul’a gelmek istediğinizden bahsetmişsiniz, (231 20 66) numaralı telefondan benimle bağlantı kurarsanız size yardımcı olmaya çalışırım.






 








Yazarın Tüm Yazıları