Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Bebeğimin saçları bembeyaz

A. A. / Almanya

Halen 4 aylık olan bebeğinizin saçları, kaşları, kirpikleri gibi bütün kıllarının bembeyaz olduğunu ve güneşe bakamadığını belirtmişsiniz. Bu duruma tıp dilinde ‘‘Albinizm’’, bu çocuklara da ‘‘Albino’’ denilmektedir. Nedeni, renk hücrelerinin bulunmamasıdır. Bu çocukların kılları renksiz olduğu gibi gözlerinde renkli kısım da yoktur. İris adıyla anılan gözün renkli kısmı, gözü ışığa karşı korumakla görevlidir. Dikkat edilirse, güneşin bol olduğu ülkelerin insanlarının gözleri koyu renkli, ışığın az olduğu Kuzey ülkelerinin halkının gözleri açık renklidir. Albinoların gözünde hiç renk bulunmadığı için ışığa karşı hiç korunmaları yoktur. Karşıdan bakıldığında bu kişilerin gözlerinin kırmızı görünmesi, gözün ön kısmında görüntüyü engelleyen bir renk olmadığından, gözün arka kısmındaki kan damarlarının renginin yanısımasına bağlıdır.

Gözün ışığa karşı korunmasız olması gibi, ciltlerinde de renk hücresi bulunmadığı için pembe görünen ciltlerinin de güneşe karşı korunması yoktur. Doğuştan gelen bu durumun herhangi bir tedavisi yok. Güneş ışığından mümkün olduğu kadar korumak çok önemlidir. Ciltte çok kolay güneş yanıkları oluşabildiği gibi güneşin etkisi uzun dönemde cilt kanseri riski yaratabilir. Bu nedenle sokağa çıkartırken açıkta kalan yerlerini, koruma faktörü çok yüksek güneş kremleriyle korunması gerekir. Ayrıca gözleri için de güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Çocuğunuzun durumuyla ilgili bu genel bilgilerle yetinmeyip, neler yapmanız gerektiği yolunda, çocuğunuzu sürekli takip eden çocuk doktoruyla da görüşmenizi tavsiye ederim.

Doktor kontrolüne girmelisiniz

A. Aslan / Mersin

Bu köşenin imkanları ve bilimsel doğrular bir arada değerlendirildiğinde, yazdığınız mektuplarla size kesin teşhis koymam, tedavi önerilerinde bulunmam ve sağlığınızı kontrol altına almam mümkün olmadığı gibi doğru da değildir. Bir hastalığın kesin teşhisi için elle, gözle, kulakla bazen koklayarak muayene yapmak, tahlil, röntgen sonuçlarını görmek gerekir. Bunları yapmadan tariflere dayanarak sadece muhtemel teşhis ya da hastalığın hangi organları etkilediği belirlenebilir. Bu köşenin temel hedefi, sağlığı korumayı öğretmenin yanı sıra hastalıkların erken belirtilerini tanıtıp, doğru zamanda doğru doktora gidilmesini sağlamaktır. Size daha önceki cevabımda da belirttiğim gibi bir fizik tedavi uzmanıyla bir iç hastalıkları uzmanının kontrolüne girmeniz halinde tedavi olanağı bulacağınıza inanıyorum.



Yazarın Tüm Yazıları