Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okuma özürü: disleksi

Benim merak ettiğim bir konu var, okuma güçlüğü olarak tanımlanan disleksi... Sanırım bende de mevcut. Disleksinin tam olarak ne olduğunu, tedavi süresini ve yöntemlerini öğrenmek istiyorum. Öğrenim hayatımı ne şekilde etkiler? Ders çalıştığım zaman her şeyi hatırlıyorum, ama sınava girdiğimde hele sözlüye kalktığımda, bölük pörçük şeyler geliyor aklıma. Bu disleksi midir?

Nuran M./İstanbul

Öncelikle, sizin sorununuzun disleksiye uymadığını belirteyim. Bu vesileyle de öğrenim çağındaki çocukların yüzde 10-15 kadarının sorunu olan disleksiyi de tanıtayım.

Özellikle okuma yazmayı yeni öğrenen çocuklarda kendini gösterir. En karakteristik belirtisi, kendi sınıfındaki ve yaşındaki çocuklara oranla okumayı daha zor öğrenmesi, harfleri ve kelimeleri tanımakta güçlük çekmesidir. Bu tür çocuklar anlatılanları iyi anlar, konuşması iyidir ama sorun okumadadır. Bunun nedeni de beyindeki okumayla ilgili merkezin ters çalışmasıdır. Dislektik çocuklar baktıklarını ayna görüntüsü gibi ters görürler. Bu da ters görüntüsü de anlam ifade eden harf ve kelimelerde karışıklık yaratır. Örneğin bu çocuklar b ve d harflerini karıştırır. Tersten okunduğunda da anlam ifade eden, örneğin tam ve mat kelimeleri karışır.

Bu çocuklar her kelimeyi ve harfi beyninde düze çevirmeye çalışıp anlamını sonradan bulmaya çabalar. Bu da seri okuma ve algılama sorunu yaratır.

Disleksi, erkeklerde kızlara oranla daha sık görülür ve çoğu zaman kalıtımla iletilir.

Sorun farklı boyutlarda olabilir. Eğer bir çocukta öğrenme güçlüğü olduğu farkedilirse, öncelikle görme ve işitme açısından muayene edilmesi gerekir. Eğer bunlarda ve psikolojik yapısında bir kusur yoksa psikologların ve tercihan pedagogların denetimde bir seri test uygulanır. Sorun teşhis edildikten sonra özel bir eğitim programı uygulanmalıdır. Bu çocuklara görme, işitme ve dokunma gibi tüm duyularının yardımını alması öğretilir. Ayrıca komplekse düşmemesi açısından da psikolojik destek tedavisi de uygulanmalıdır.

Sevgili Nuran, sizin sorununuz disleksiye uymuyor. Sanıyorum ders çalışma sırasında konsantrasyon eksikliği nedeniyle yeterli öğrenme olmuyor ve sınav sırasında heyecanın da etkisiyle bilgiler karışıyor. Bir psikologla görüştüğünüz takdirde sorunun nedenleri ve çözümleri aydınlığa çıkacaktır.

Yazışma adresimiz: KELEBEK GAZETESİ Hürriyet medya towers

34544 Güneşli-Istanbul Fax: 677 04 35






 








Yazarın Tüm Yazıları