Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kabızlık

Yıllar önce, çocuk denilecek yaşlarda, oyun oynarken, yarım kalmaması için tuvalete gitmemek gibi bir eğilimim vardı. Dışkılama isteğim bir süre sonra da geçiyordu. Günlerce tuvalete çıkmadığım oluyordu. O zamandan bu yana devamlı olarak kabızlık çekiyorum. Çok ızdırap veriyor, kanamalar oluyor, anüsümden dışarı et parçası sarkıyor. Bir eczacı bayanın tavsiyesiyle değişik ilaçlar kullandım, ama ilaçlar, alışkanlık yapmaz denmesine rağmen, birkaç ay sonra etki etmez oluyor.

Bu hastalıklarımın bir tedavisi yok mu? Ne olur bana yardım edin.

E.M/Kayseri

Kabızlık, basit bir sorun olarak sanılmakla beraber, tedavisi güç bir sağlık sorunudur. Çünkü, olayın temelinde yatan sorunları ortadan kaldırmadan tedavide başarı sağlamak olanaksızdır. İlaçlar, kabızlığın tedavisinde önemli etkenler olmakla beraber, tedavi bir bütün olarak düşünülmediği sürece, ilaç kullanımının yararı kısa olacak ve sonuçta olumsuz etki bile yaratacaktır. İlaçların alışkanlık yapması olayına gelince... Alışkanlık deyimi biraz yanlış anlaşılıyor. Genellikle bağımlılık anlamına kullanılıyor. Oysa sizin tarif ettiğiniz olay, tolerans gelişmesi, yani aynı dozun eskisi kadar etki etmemesi durumudur ve bu durum, birçok ilaçta karşımıza çıkabilir. Bu nedenle uzun süre kullanılması gereken birçok ilaçta zaman zaman aralar vermek ve bu süre içinde aynı etkiyi sağlayacak başka ilaç kullanmak gerekebilir.

Kabızlığın tedavisine gelince, bu, temelde yanlış beslenme ve tuvalet alışkanlıklarından gelir. Bir insan belirli oranda bitkisel lif almazsa, bağırsağındaki posa oranı düşer. Bu da dışkılama refleksi doğurmayacağı için posanın bağırsakta kalma süresi uzar ve dışkı giderek sertleşir. Bunu önlemek için kepekli ekmek, kabuğu ile meyva, sık sık sebze yemeği ve bol bol salata yemek yararlıdır. Yemeklere, piyasada satılan diyet kepeklerinden katmak ya da kepek tabletleri yutmak da yararlıdır. Kuru meyvalar da bitkisel liften zengindir. Bunları olduğu gibi ya da komposto şeklinde yemek yararlıdır. Ayrıca kabızlık için ağızdan alınan ilaçlar yerine, gliserinli fitiller ya da tüp şeklinde satılan mikro lavmanlar kullanmak, makattan, dışkılama refleksinin doğması açısından, daha doğrudur. Olay tamamen düzelinceye kadar, sindirime yardımcı olması açısından, pankreas enzimli ilaçlar kullanılabilir. Öte yandan, her sabah bir bardak su içtikten sonra fitili koymak ve bir süre sonra da ihtiyaç duymasanız bile tuvalete oturmak, bağırsakta düzenli hareketlerin başlaması açısından yararlı olacaktır.






 








Yazarın Tüm Yazıları