Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Lupus hastalığı kalıtsal mıdır?

Orenog ailesi / Ankara

Lupus hastalığı, tıp dilinde kollajenoz diye adlandırılan hastalık grubundadır. Henüz bilinmeyen bir nedenle vücudun bağışıklık sistemi yanlış işlemeye başlayarak, vücudun kendi bağ ve destek dokusuna karşı mücadele etmeye başlar. Böylece yapısında bağ ve destek dokusu bulunan organlarda sorunlar ortaya çıkar. Hastalık bulaşıcı olmadığı gibi, kalıtımla iletilen bir özellik de taşımaz. Gerek kendiniz ve gerekse çocuklarınız için endişe etmeyin.

Kalp atım sayım düşük

A. Kutay / İzmir

Nabız sayısı olarak da adlandırılan kalp atım sayısı, yaşa, kişinin fizik kondüsyonuna, ruhsal durumuna, o sırada harcadığı efora ve kullandığı ilaçla bağlı olarak değişir. Kalp atım sayısı anne karnındaki bebekte en yüksek, yaşlılıkta ise en düşük sayıdadır. Örneğin maraton koşusu gibi, uzun süreli efor harcanmasını gerektiren sporları yapanlarda, kalp ekonomik çalışmaya alışık olduğu için, istirahat sırasında kalp atım sayısı oldukça düşük rakamlara iner. Yorulmak ve heyecanlanmak gibi, hallerde kalp atım sayısı artarken, sakin bir şekilde dinlenirken, atım sayısı çok azalır.

İlaçlar da kalp atım sayısını etkileyebilir. Bazı ilaçlar sayıyı arttırır, tansiyon tedavisinde kullanılan beta blokerler başta olmak üzere bazıları da sayıyı azaltır.

Kalbin çalışmasını düzenleyen elektrik sistemindeki bazı sorunlar da, sayıyı arttırma ya da azaltma yönünde etkileyebilir.

Görüldüğü gibi, kalp atım sayısı belirleyen çok etken var. Sizin ölçümlerinizde sayının 56-59 civarında değişmesi, dolaşımınızı etkilemiyor ve ritm bozukluğu nedeni olmuyorsa üzerinde durmamak gerekir. Doktorunuzla görüşün, sizi muayene etsin ve EKG çeksin, herhangi bir sorun yoksa kalbinizin sakin bir tempoyla çalışmasının avantaj olduğunu bilin.

Boy kısalığı sorunu

Daha önce de sık sık değindiğim boy kısalığı sorununa geçtiğimiz günlerde tekrar değinmiştim. Bunun üzerine çok sayıda okurumdan faks ve mektup aldım. Okurlarımdan bazıları yaşını belirtip reçete yollamamı, bazıları da elimdeki dökümanları fakslamamı istiyor. Öncelikle şunu belirteyim, bilgiler elimde değil beynimde, bunu fakslama olanağım yok, kaldı ki köşedeki yazıda yeterince açıkladığımı sanıyorum. Ayrıca, boy uzatma gibi bir olayın, bir reçete fakslanıp kendi başına ilaç kullanmakla çözülecek kadar kolay olmadığını, önce ayrıntılı tetkiklerin gerektiğini ve yapılacak tedavinin bu konuda uzman bir hekimin denetimde yapılması gerektiğini tekrar belirtmek istiyorum. Bu tedavi boy kısalığının cücelik denilecek boyutta olması halinde ve kemiklerdeki büyüme kıkırdakları kapanmadan yapılabilir. Bu durumda olan kişilerin tıp fakültelerinin endokrin bölümlerine başvurmalarında yarar var.






 








Yazarın Tüm Yazıları