Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Tüm vücudumda yanma ve kaşıntı var

M. Z. Erol / İstanbul

Uzun zamandan beri tüm vücudunuzda devam eden kaşıntı ve yanma tarzındaki şikayetlerinizle ilgili olarak gittiğiniz hastanede kan tahlili yapıldığını belirterek, tetkik sonucunun fotokopisini göndermişsiniz. Gönderdiğiniz sonuç halk arasında kan sayımı diye adlandırılan bir tetkike ait. Buradaki tüm değerler normal sınırlar içinde sonuç vermiş. Bu, bazı hastalıkların bulunmadığını göstermekle birlikte, olayın ne olduğunu açıklamaya yetmez. Olayı daha ayrıntılı olarak incelemek için başkaca tetkiklere de gerek var.

Gittiğiniz doktor, cildinizi soğuk su ile ıslattığınızda şikayetlerinizin azalmasına bakarak cilt kuruluğu düşünmüş olmalı. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan cilt kurulukları, yaygın kaşıntı nedeni olmaktadır. Bu teşhisle verilen ilaçlardan bir yarar elde etmeyişiniz, olayın başka nedenlere bağlı olabileceğini de düşündürüyor. Üre yükselmesi ya da şeker hastalığı da bu tür şikayetler yaratabilir. Bunlarla ilgili kan tahlillerinin de yapılması gerekiyor. Şeker hastalığıyla ilgili olarak ayrıca tokluk şekerinin ya da glikozlanmış hemoglobin tahlilinin de yapılmasında yarar var.

Çocuğu olmuyor

H. Güdük / İstanbul

Kilo alamamakla ilgili olan sizin sorununuza bu köşede çok sık ve hatta geçtiğimiz günlerde değinildiği için okumuş olduğunuzu düşünerek tekrar değinmiyorum.

Arkadaşınızın sorununa gelince, çocuğunun olmamasında sperm sayısının azlığı rol oynuyor. Sperm sayısının 5 milyon olduğunu belirtmişsiniz. Sadece sperm sayısını bilmek de yetmez. Bunların içindeki normal yapıda olanların oranı, hareketleri normal olanların oranları gibi başkaca ölçekleri de bilmek gerekir. Ayrıca sayı düşüklüğüne neden olan hastalığın da belirlenmesi gerekiyor. Eğer tedavi edilebilir bir hastalığa bağlı ise, bunun tedavisiyle sperm sayısı ve kalitesi artacak ve de kısırlık ortadan kalkacaktır. Eğer sperm sayısının arttırılması mümkün olamıyorsa, spermlerin biriktirilmesi ile döllenme sağlanabilir.

Arkadaşınızın, kısırlık tedavisiyle ilgilenen merkezlerden birine başvurmasını öneriyorum.

Bilgisayarla boy uzatılıyormuş

A.Sevinç/İstarbul

Bilgisayar bazı işlemlerin daha hızlı yapılması sağlayan bir alettir. Bilgisayarın boy uzamasında kullanılması diye bir şey olamaz. Boy kısalığının tedavisiyle ilgilenen merkezler, kayıt ve hasta takibini bilgisayarla yapıyor olabilir.

Eğer sizin ciddi boyutta boy kısalığı sorununuz varsa, tıp fakültelerinden birinin endokrinoloji polikliniğine başvurun.






 








Yazarın Tüm Yazıları