Saçınızı tatilden önce boyamayın havuz ve denizden sonra yıkayın

Yazın önce güneşin yakan kollarına, sonra da denizin tuzu veya havuzun kloruna maruz kalan saçların yıpranması, en azından yorulması kaçınılmaz.

Yine de saçlarınızın yaz aylarının bu olumsuz sonuçlarından korunması mümkün. Uzmanların ilk önerisi, tatile gitmeden önce perma, boya, balyaj gibi girişimler yaptırmayı düşünüyorsanız bundan vazgeçmeniz. Çünkü kimyasal işlemler güneşin zararlı etkilerini artırıyor. Saçın daha hızlı kurumasına neden oluyor. "Saçımdan memnun değilim" diye düşünüyorsanız, saç uçlarındaki kırıkları ve rengi açılan kısımlarını kestirmekle yetinin.

Tatildeyken saçınızı güneşten, tuzdan, kumdan ve klordan koruyun. UV filtreli koruyucu bir ürün bu konuda size yardımcı olabilir. Saç için hazırlanmış özel koruyucu ürünler de var. Yüzünüz veya vücudunuz için kullandığınız güneş kremi de işe yarayabilir.

Deniz veya havuza girerken önce saçınızı ıslatın. Çıktıktan hemen sonra da yıkayın. Suyunu havluyla aldıktan sonra koruyucu ürünü tekrar sürün. Saçlarınız boyalıysa, saçınızı bandana veya şapkayla kapatın.

Akşamları saçınızı, tuz, klor, kum ve koruyucu üründen tamamen arındırmak için iyice yıkamalısınız. Güneş bakım şampuanı ve bakım maskesi uygulayabilirsiniz. Kuru ve yıpranmış saçlar için hazırlanmış şampuanları da hatırlatalım. Saçınız çok kuruduysa iki günde bir besleyici bir maske uygulamayı deneyin.

YIPRANAN SAÇA İLKYARDIM

Tatilden döndünüz, baktınız ki saçlarınız iyice matlaşmış, parlaklığından eser kalmamış. Doğru bir bakımla ilkyardım uygulayın. Haftada iki veya üç kez şampuan öncesi bir besleyici sürün. Saçınız eski kuvvetini ve parlaklığını yakalayana kadar devam edin küre. Şampuan olarak, kuru ve yıpranmış saçlar veya boyalı saçlar için olanları kullanın. Saçınız eski formuna kavuşunca saç yapınıza uygun olana dönebilirsiniz. Şampuan sonrasında da mutlaka bakım maskesi veya serum uygulayın.

HER SAÇA UYGUN ÜRÜN

Köpük, jel, şekillendirici, yatıştırıcı... Çok sayıda seçenek raflarda meraklısını bekliyor. Bunlar ne işe yarar diyorsanız:

Köpükler saçlara hacim kazandırıyor, kökleri canlandırıyor. Saçlarda lüle ve dalgalar yaratmak için de köpüklerden yararlanabilirsiniz. Köpük, nemli saça uygulanır. Avuç içine sıkılan köpük, parmak uçlarıyla iyice yedirilir ve saç kurutulurken şekillendirilir. Saçın kıvırcık olması için vigo da kullanılabilir. Sıcaklık, köpüğün etkisinin ve istenen formun daha uzun sürmesini sağlar. Kuru saçlılar, nemlendirici içeren köpükleri tercih edebilirler.

Birkaç tutam saçı şekillendirmek için jel deneyin. Jel, saça hızla şekil verir. Elde yayıldıktan sonra tutamlar halinde saça sürülür. Kendi kendine kurumaya bırakılır.

Krem ve wax gibi şekillendiriciler kısa sürede saça farklı şekil vermek için işe yararlar. Saç kesimini belirginleştirmek, bazı bölgeleri öne çıkarmak, saç tutamını ayırmakta şekillendiriciler çok işe yarar. Üstelik bu tür ürünlerin çoğu, gün içerisinde saç kuru da olsa yeniden kullanılabilir. Az miktarda şekillendirici avuçta ısıtılarak, nemli saçlara kökten uca doğru sürülür. Daha sonra parmaklarla saça şekil verilir. Yalnız dikkat, bu ürünlerin fazlasını kullanmak saçı ağırlaştırır.

Düz saçlıların gıptayla baktığı dalgalardan nefret ediyor, lülelerden kurtulmak mı istiyorsunuz? Yatıştırıcı kremler tam size göre. Genellikle nemli saça şekil verilmeden önce uygulanır. Üründen az bir miktar alınarak saçın her tarafına yedirildikten sonra saça şekil verilir. Kurutma sırasında saç düzelir.

İlla ki saçlarım parlasın diyorsanız, parlatıcı kullanın. Her saç tipi ve uzunlukta uygulanabilir. Saça istenen şekil kazandırıldıktan sonra kullanabilirsiniz.

Diplerden uçlara doğru soğuk su tutun

Parlak, hacimli, esnek ve dökülmeyen saçlar, kadın-erkek herkesin hayali. Bu hedefe ulaşmak için ilk adım, saç temizliğinin doğru yapılması. Hangi sıklıkla yıkarsanız yıkayın, öncelikle şampuanın saçınıza uygununu seçin. Şampuanın olumlu etkisini en yüksek düzeye çıkarmak isterseniz biraz zaman ayırmanız gerekiyor:

Şampuandan önce, saçınızı fırçalarsanız biriken tozları uzaklaştırırsınız. Böylece şampuanın etkisini artırırsınız.

Şampuanı saçınıza uygulamadan önce avucunuza dökün.

Şampuanlama sırasında, parmak uçlarınızla saç derinize hafif masajlar yaparak kan dolaşımını hızlandırın.

Saçınızı, şampuanlıyken seyrek dişli bir tarakla tarayın. Ilık suyla bolca durulayın. İyice durulandıktan sonra, parlaklık kazandırmak için diplerden uçlara soğuk su tutun.

İyi yıkama, çok şampuan demek değil

Saçın hangi aralıklarla yıkanması gerektiği hálá tartışma konusu. Aslında buna karar veren, saçın kendisi. Yağlanan saçı her gün yıkamak dışında bir şansınız yok belki ama her gün yıkayanların bir kez şampuanlaması yeterli.

Her saç tipine uygun şampuan var. Seçimi doğru yapmak önemli. Yağlı saçlar için üretilen şampuan, kuru saçların ihtiyacını karşılayamayabilir. Yağlı saçı olanların şampuan yaparken, fazla masajla saç derisini hareketlendirmesi yağlanmayı artırır. Avuç içleriyle yumuşak ve dairesel masaj yeterli.

Şampuandan sonra saç kremi kullanmak şart değil. Ancak saç kremleri taranma esnasında saçların zarar görmesini engeller. Canlı, parlak ve sağlıklı bir görünüm kazandırır. Kremi, saç diplerine değil, saç uçlarına uygulayın.

Yaygın kanının aksine, jöleler saçı yüzeysel olarak şekillendirir. Kök ve saçın içyapısına etki etmez ve dökülmeye yol açmaz. Ancak alkol içeren jölelerin kuru saçlara uygulanması, içeriğindeki alkolün kurutucu özelliği sebebiyle zararlı olabilir.

Kepeğin sebebi belli oldu: Mantar

Her iki kişiden birinde şu veya bu düzeyde kepek sorunu var. Kepek sadece görüntüsü nedeniyle rahatsızlık yaratmıyor. Kuruluk ve kaşıntı da keyif kaçırıyor.

Procter & Gamble Laboratuvarları Araştırma Direktörü Steve Shiel, kepeğe karşı etkili Head & Shoulders şampuanının Türkiye’de piyasaya çıkışı nedeniyle İstanbul’daydı. Shiel’in verdiği bilgiye göre, P&G Beauty’deki araştırmacılar genoma dayalı yöntemler kullanarak kepeğe yol açan suçluyu yakaladı: Mantar. Araştırmalarla mantarın etki mekanizması iyice anlaşıldı ve saçlı deride aşırı soyulmaya yol açan döngü belgelendi. Bu yeni bilgi, tıptaki adı seboreik dermatit olan kepeğe karşı geliştirilen silahların daha hedefe yönelik olmasına imkan verdi. Shiel, "Kepeklenmenin sonucu olan kuruluk, kaşıntı ve pullanmanın tek nedeni var: Mantar. Mantar, saç derisini yağlı tutan sebumla besleniyor. Sebumu yiyen mantar, dışkılıyor. İşte bu dışkı yüzünden bazı insanlar rahatsız oluyor. Mantar, iritasyona yol açıyor. Saç derisi kaşınıyor, pul puldökülmeye başlıyor. Mantarı saç derisinden yok etmeyi başarırsak dışkılamasının önüne geçebiliriz" diyor.
Yazarın Tüm Yazıları