Saç kaybı nasıl azaltılır?

Kliniğimize başvuranlar arasında saç sorunu olanlar çoğalıyor.

Haberin Devamı

Bu durumun birçok sebebi var. Birinci sırada saç bakımında yapılan yanlışlar geliyor. O yanlışları ve etkili bazı çözüm önerilerini içeren geçmiş tarihli bir yazımı paylaşmak istiyorum
bugün sizinle...

Şampuan seçiminde yapılan yanlışlar çok önemlidir. Kullandığınız şampuan kaliteli değilse saçınızın canına okuyabilirsiniz. Çünkü bazı şampuanlar tam bir kimyasal zehir gibi çalışıyor. Ayrıca usulüne uygun kullanmadığınız zaman faydalı şampuanlar da zararlı hale gelebiliyor.
Diğer taraftan şampuandan beklenen faydaları da çok abartmamak gerekiyor. Çünkü tıpkı cildiniz gibi saçlar da içten besleniyor. Dıştan sadece desteklenebiliyor.
Sık yıkamak (kepek sorununuza yoksa saçlarınızı her gün yıkamanız gerekmeyebilir), hele hele günde birkaç kez yıkamak saçların koruyucu bariyerlerine zarar verebiliyor.
Doğal şampuanların da eğer kaliteli üretim teknolojisi kullanılmamışsa saçlarınıza zarar verebileceği aklınızda olsun. Saçlarınızı yıkarken de temiz ve güvenilir bir su kullanmaya, saçlarınızı aşırı klorun etkisinden korumakta da fayda var. Özellikle yaz aylarında aşırı klorlu havuz suları saçlarınızın canına okuyabiliyor.

FIRÇALAMA, TARAMA, KURUTMA SAÇI ZORLUYOR

Saçlara zarar veren sadece su ve şampuanlar değil. Aşırı fırçalama ve tarama, kalitesiz tarak ve fırçalar da saçların yapısını bozabiliyor. Özellikle saçın aşırı ısınmasına yol açan teknik cihazlar (kurutma makineleri, fön cihazları) saçın tahrip olmasına yol açabiliyor.
Yine aynı şekilde sık sık yapılan düzeltme çabaları saçlarda kırıklara yol açabiliyor. Saçları tersten taramak, aşırı kabartmaya çalışmak, yoğun jöle kullanmak ve benzeri yapıştırıcılar, şekillendiricileri sık sık tatbik etmek de saçın yapısını ve bütünlüğünü bozabiliyor.

BESLENME ÇOK ÖNEMLİ

Önemli bir nokta daha var. Çoğumuz beslenmenin saç kalitesi üzerinde olumlu etkilerinden faydalanmıyoruz. Oysa omega-3’ten zengin yiyecekler, yeşil çay ve diğer antioksidanlar, vitamin ve mineralden zengin bir beslenme planı tıpkı cilt gibi saçın bütünlüğünü, sağlamlığını, canlılığı ve parlaklığını destekliyor.

HASTALIK İŞARETİ OLABİLİR Mİ?

Bütün gayretinize rağmen bir türlü kontrol edemediğiniz, hızla ilerleyen bir saç dökülmesi sorununuz varsa hormonal sisteminizi gözden geçirmeniz faydalı olabilir. Tiroid tembelliği ve testosteron sorunu da saç dökebiliyor.
Ayrıca bazı ilaçlar (mantar ilaçları, antidepresanlar, akne ilaçları, kan incelticiler, bazı tansiyon ilaçları, hatta kolesterol ilaçları) saç kaybını hızlandırabiliyor.
Son olarak yanlış boyama tekniklerinin ve berber, kuaför çözümlerinin, önerilerinin de saçınıza zarar verebileceği aklınızda olsun. Saç sorunlarınızın çözüm noktaları dermatoloji uzmanlarıdır.

Haberin Devamı

BİR BİLGİ

Haberin Devamı

Saç güçlendiren takviyeler

-Saw palmetto
-Omega-3
-L-lizin
-Biyotin
-B6 ve folik asit
-Pantotenik asit
-Niacin

İYİ HABER

Yoga depresyonu önlüyor

Yoganın işe yarayan beden-ruh çalışması olduğunu destekleyen birçok bilimsel çalışma yayınlandı. Bu çalışmalar, düzenli yoga yapmanın özellikle endişe, korku gibi duyguları azalttığını, güveni ve iyilik halini pekiştirdiğini gösterdi.
Boston Üniversitesi’nde gerçekleştirilen yeni bir çalışma ise yoga uygulamalarının beyindeki Gamma Aminobütirik asit (GABA) miktarını artırdığını ortaya koydu.
GABA, önemli bir doğal kimyasal ve beyin fonksiyonlarında önemli işlevler üstlendiği biliniyor. GABA’sı azalan bireylerde endişe ve ruh hali bozukluklarıyla daha sık karşılaşılıyor ve zaten bu nedenle de söz konusu bozuklukların çoğu GABA aktivitesini artıran ilaçlarla tedavi ediliyor.
Boston Üniversitesi’nde yapılan çalışma, düzenli yoga yapmanın beyindeki GABA miktarını artırdığını net bir şekilde kanıtlıyor. Kısacası yoga tıpkı yürüyüş gibi stres savar, endişe çözer, antidepresan bir hap gibi görev yapıyor.
Dyt. Müge BAŞER

Yazarın Tüm Yazıları