Sabancı, Ayutthaya’da işçiyi 400’e indirdi, verimlilik yüzde 20 arttı

SABANCI Holding’e bağlı Kordsa Global’in Tayland’ın eski başkenti Ayutthaya’daki Thai Indo Kordsa tesislerini Güler Sabancı başkanlığındaki ekiple birlikte geziyoruz.

Ekipte Sabancı Holding Lastik, Takviye Malzemeleri, Otomotiv Grubu Başkanı Turgut Uzer, Kordsa Global CEO’su Mehmet Pekarun, Kordsa Global Asya Pasifik’ten Sorumlu Başkan Yardımcısı Dinçer Çelik ve Tayland-Çin Genel Müdürü Cevdet Alemdar var.

Güler Sabancı, yıllarca Lassa ve Kordsa’da yöneticilik yaptığı için, 66 numara iplikten kord bezine, lastik üretimiyle ilgili her türlü ayrıntıya hakim. Fabrika turu sırasında Cevdet Alemdar’a sordu:

Æ İçerdeki nem oranı nedir?

- Yüzde 60-65 arasında değişiyor.

Æ Peki dışarda nem oranı nedir?

- Yüzde 80-90 düzeyinde...

Güler Sabancı, sonra bize döndü:

Æ Kord bezi üretiminin gerçekleştiği ortamda nem oranı çok önemlidir. Nemin yüksek olması, kauçuğa yapışma sorunu yaratıyor. Ayrıca uzalma-kısalma da istenen düzeyde olamayabiliyor.

Dinçer Çelik
ekledi:

Æ Lastiğin ömrünü etkileyen en önemli ürün, kord bezidir. Kord bezinin kalitesi çok önemli.

Güler Sabancı,
toplantı salonuna geçerken Thai Indo Kordsa tesislerinin maketinin önünde durdu. Bölgeye ilk ziyaretini anımsadı: "1989-1990 döneminde buralara geldik. Tayland, bu bölgeyi endüstriyel tekstil için teşvikli bölge ilan etmişti. Şimdi fabrikamızın bulunduğu alanla ilgilendik, yatırımı düşündük. Sonra ilk dış yatırımı Mısır’a yapmak bize daha uygun geldi."

Kordsa’nın Mısır’a yöneldiği dönemde, rakibi Endonezyalı Branta Mulia, Tayland’da tam da Sabancı’nın gözüne kestirdiği alanda yatırım yapmıştı. Sabancı, Branta Mulia’yı satın alınca, Ayutthaya’daki tesisleri de bünyesine katmayı başarmıştı. Güler Sabancı, Alemdar’a bir başka soru yöneltti:

Æ Burası bizim yönetimimize geçtikten sonra verimlilikte artış gerçekleştirebildik mi?

- Evet... Verimlilik yüzde 20 arttı. Üstelik aynı dönemde çalışan sayımız 600’den 400’e indi. Dolayısıyla verimlilik artışı daha yüksek sayılır.

Araya girip Alemdar’a sordum:

Æ 200 işçiyi çıkarmanız burada sorun olmadı mı? Tepki görmediniz mi?

- Hayır. Bu adımları kademeli attık. Emekliliği gelenler vardı, onların yerine yeni işçi almadık.

Sabancı Grubu, Kordsa’nın 9 ülkedeki 11 tesisine, İzmit’teki üretim kalitesini taşımaya çalışıyor. Güler Sabancı, "Biz buralara ucuz işçilik için değil, bölgedeki fırsatlar için geldik" dese de, Endonezya ve Tayland’daki asgari ücretlinin Kordsa’ya aylık maliyeti 150-200 doları pek aşmıyor. Oysa aynı rakam Türkiye’de 600-700 doları bulabiliyor.

Kimileri, "Sabancı, Türkiye’de daha fazla istihdam yaratacağına, dışarıya yatırım yapıyor" diye düşünse de Kordsa Global’in Asya Pasifik’ten ABD’ye, Latin Amerika’ya kadar üretimle yayılmış olması, insana gurur veriyor.

Endonezya yollarında 46 milyon motosiklet var

KORDSA Global’in Asya Pasifik’ten Sorumlu Başkan Yardımcısı Dinçer Çelik, bugüne kadar İzmit, Mısır ve ABD’deki tesiserde görev yapmış, şimdi de Endonezya’da Güler Sabancı’nın deyimiyle "bir nevi askerlik" görevini sürdürüyor.

Kordsa’nın Endonezyalı rakibi Branta Mulia’dan satın aldığı Jakatra yakınlarındaki fabrikayı gezdikten sonra Dinçer Çelik’in sunumunu izledik. Çelik, Endonezya ile ilgili bazı verileri sıraladı:

Nüfusu 234.7 milyon.

Milli gelir 433 milyar dolar. Kişi başına düşen gelir 1845 dolar.

Otomobil sayısı 4 milyon 935 bin.

Motosiklet sayısı 46 milyon.

Yıllık otomobil satışı 575 bin.

Yıllık motosiklet satışı 5 milyon 200 bin.

Yine Çelik’ten öğrendiğimize göre, motosikletlinin trafikte geçiş üstünlükleri var. Örneğin, kırmızı ışık sonrası yeşil ışık yandığında, motosikletlinin geçişine öncelik tanınıyor.

Endonezya’da 47 kişiye bir otomobil, 5 kişiye bir motosiklet düşüyor...

Dice Kayek Louvre’da defileye çıkıyor

PARİS’te Dice Kayek markasını yaratan Ece-Ayşe Ege kardeşlerden mesaj geldi. 2009 yılı ilkbahar-yaz koleksiyonlarını, dev markaların katıldığı dünyanın en önemli moda haftası Paris Fashion Week çerçevesinde düzenlenecek defilede vitrine çıkaracaklarmış.

Ece-Ayşe Ege’nin mesajına göre, defile 29 Eylül’de, yani Ramazan Bayramı arifesinde Louvre Müzesi’nde sergileyecek. Dice Kayek defilesi, Christian Dior’dan bir saat önce gerçekleşecek.

Ege kardeşlerin mesajında bir ayrıntı dikkatimi çekti: "Turquailty desteği almadan, bu defileyi tümüyle kendi gücümüzle gerçekleştiriyoruz."

Dice Kayek, Paris’te gerçekleşen defilelerde zaman zaman Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in çok özenerek gündeme getirdiği "marka destek projesi" Turquality’den yararlanmışlardı.

Dice Kayek’in tasarımcısı Ece Ege, 25 kıyafetten oluşan koleksiyonlarını, "duygusal fırtınalar" şeklinde tanımlamış.

Bakalım Dice Kayek’in yeni koleksiyonu, moda dünyasında fırtınalar yaratabilecek mi?
Yazarın Tüm Yazıları