Rüzgar ve ‘diş dohtoru’ abisi

Nedendir bilinmez, iki konuyu çok ihmal ettim. Biri Rüzgar’ın gözleri, diğeri de dişleri. ıki yaşını geçiyor, ilk diş kontrolüne geçen hafta gitti. Göz macerasıysa haftaya...

Haberin Devamı

Vallahi de utanıyorum, billahi de utanıyorum ama durum böyle. Çocuğu rutin doktor kontrollerinin dışında ne göz doktoruna götürdüm ne de diş doktoruna. Son altı aydır da bunun ağırlığıyla yaşıyorum ama bir türlü fırsat bulamıyorum.
Geçen hafta şeytanın bacağını kırıp diş doktorunun yolunu tuttuk. Gitmeden önce Rüzgar’ı bir güzel hazırladım. Diş doktorunun tatlı bir abi olduğunu, ışıklı bir koltuğa oturup ağzını ‘aaaa’ diye açınca işlemin tamamlanacağımı söyledim. 
Akaretler’deki Klinik 32’nin kapısından girer girmez, her önüne gelene doktorunu sormaya başladı. Ama ne sormak! Arka arkaya hiç durmadan dohtor abii, dohtor abii. Besbelli karşısına nasıl birinin çıkacağını çok merak ediyordu. 20 dakika beklemenin ardından dohtor abi geldi. Gerçekten de abiydi. Ilgaz Özer 1984 doğumlu, 2007’de Yeditepe Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalı’ndan mezun olmuş. Hâlâ aynı bölümde araştırma görevlisi. Aileden diş hekimi. Babasıyla Türkiye’nin ilk özel diş hastanesini (Dentist ıstanbul) kurup bir süre çalıştıktan sonra, tek başına Klinik 32’yi yaratmış.

Haberin Devamı

SÜT DİŞLERİNİ İHMAL ETMEYİN

Çocuklarda ilk diş kontrolünü ve beklentimizin ne olması gerektiğini şöyle anlatıyor: “ılk diş hekimi muayenesi ilk süt dişinin çıkmasıyla birlikte, en geç 1 yaşından itibaren yapılmalı. ılk muayene genellikle bir tanışma seansıdır. Çocuğun ortama alışması için yapılır.”
Bizde de öyle oldu. Bir yıl geç gitmemize rağmen ilk muayenede tanıştılar. Dişçi koltuğunun ve masasının hünerlerini keşfettiler. Birlikte dişlerini saydılar. Allah’tan bir eksiklik ya da bir tuhaflık yoktu. Rüzgar’ın sağlıklı dişlere sahip olması için yapmam gerekenleri öğrenerek ve eldivenden balonlarla ayrıldık. ılerleyen günlerde Ilgaz Bey’den daha geniş bilgi istedim. ışte bir çocuğun sağlıklı dişlere sahip olması için yapılması gerekenler:
“Bebeğin ağzında ilk süt dişlerinin çıkmasından itibaren, beslenme sonrası temiz bir tülbent veya gazlı bezle diş ve diş etlerini temizlenmeli. Bir yaşından itibaren yaşına uygun diş fırçalarıyla ve macunla çocuğun dişleri fırçalanmalı, bu alışkanlık kazandırılmalı. Floridli diş macunları iki yaşından önce önermiyoruz. Çünkü çocuk macunu yutabilir. 6 yaşa kadar da düşük floridli macunlar önerilir. Çünkü fazlası dişlerin rengini sarartabilir. Dişlerin her gün aynı saatte, sabah ve akşam günde iki kez fırçalanması yeterli. Bazı ebeveynlerin yanlış düşündüğü çok önemli bir konu var. Süt dişleri nasıl olsa değişecek, düşüncesiyle bakımın ihmal edilmesi. Süt dişlerindeki çürük veya kayıplar yerlerine gelecek daimi dişlerin sürmesi veya pozisyonlarıyla ilgili sorunlar yaratır. Bunlar da ileride tedavisi uzun ve sancılı olabilecek ortodontik bozukluklara sebep olur. Bu nedenle süt dişlerinin bakımı ihmal edilmemeli. Bir başka yanlışsa çocukları biberonla uyutma alışkanlığı. Bu alışkanlık biberon çürüğü adlı erken dönem süt dişi çürüklerine oluş sebep olur. Süte bal veya şeker eklenmemeli. Yalancı emzik de bal, şeker veya diğer tatlandırıcılara batırılmamalı. Parmak emme doğuştan gelir, 2-2.5 yaşına kadar normal karşılanır. Uzun dönem parmak emme veya yalancı emzik kullanımı ileride iskeletsel deformitlere sebep olabilir. En geç 4-5.5 yaşlarında bırakılmalı.”

Yazarın Tüm Yazıları