Rom klasiği Havana Club

(Geçen haftadan devam)

Bu içki tartışmasız dünyanın en iyi konyaklarına eşdeğerdir. Ünlü puro dergisi 'Cigar Aficionado' 1999 yılında yaptığı bir tadım sonrası Gran Reserva'ya harikulade, Havana Club 3 ve 5 yıllıklara ise çok güzel değerlendirmesi yapmıştı.

Havana'nın Ernest Hemingway ile meşhur olan ‘‘La Bodeguita’’ isimli barının bugün de en aranılan içkisi olan ünlü 'mojito' kokteylinin hazırlanmasında yıllardır kullanılan klasik rom Havana Club Silver Dry'dır. Bu kokteylin kolay ve doğru tarifi şişelerin etiketinde yazılıdır. Küba'ya giderseniz bizim rom dediğimiz şeker kamışı mucizesi bu içkiye onların ‘‘ron’’ dediğini unutmayın. Evet bu benzersiz romları ister purolu, ister purosuz denemek için Atatürk Havalimanı'ndan almayı unutmayın.

Puro kutuma atılan sorular

Bazı purolarımın dış sargı yaprağında kırışıklıklar görüyorum, acaba neden?

Bu fenomen; dış sargı yaprağının önce aşırı nem nedeniyle uzayan dolgudan dolayı gerilmesi, sonra nem azalınca kuruyan dolguyla birlikte çekmesi nedeniyle meydana gelir. Kırışıklıklar temelde, birbirini takip eden gerilme-çekme izleridir. İdeal şartlarda bile muhafaza edilseler, 'vintage' denilen kıymetli-eski purolarda sıkça görülür. Estetik olarak kötü görünmesinden başka, puronun içimine-lezzetine menfi bir etkisi yoktur. Ancak bu sorunun önüne uzun süre geçilmezse, dış sargı yaprağı iyice gevrek olacağından çatlamalar, yarılmalar başlar. Vintage purolar dışında bu sorun, ağaç humidorlardan ziyade plastik soğutucularda saklanan purolarda daha sıkça görülür. Cooledor dediğimiz ev yapımı humidorların kapakları çok sık açılıp kapandığında iç rutubet aşırı azalıp- yükseleceğinden, bu tip humidor kullananların çok dikkat etmelerini öneririm. Ağaç humidorun aksine, plastik yüzey içerdeki nispi rutubeti aynı seviyede tutmaz. Cooledor humidorlarda uzun süre ile tutulan purolarda kırışıklık kaçınılmazdır.
Yazarın Tüm Yazıları