Raporu tutacak belirlenemiyor otopark kazaları baş ağrıtıyor

ALIŞVERİŞ merkezi ve otoparklarda yaşanan trafik kazaları karakolların da yetki alanı dışında kalınca, araç sahipleri rapor tutturacak merci bulamamaya başladı.

Bu da sigorta şirketleri ile araç sahipleri arasında sorun yarattı. Sigortacılar da şimdi, bu sorunu çözmek için polis müdahalesine gerek kalmadan eksperleriyle tespit yaptırmanın yolunu arıyor.

TÜRK Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklik yüzünden özel mülkiyet alanlarında meydana gelen kazalar, araç sahiplerinin başını ağrıtmaya başladı. Trafik polislerinden sonra, karakolların da yetki alanı dışında kalması sonucunda, alışveriş merkezi ve otoparklarda yaşanan trafik kazalarında, araç sahipleri rapor tutturacak merci bulamıyor. Bu da sigorta şirketleri ile araç sahipleri arasında sorun yaratıyor. Sigortacılar da maddi hasarlı kazalarda polis müdahalesine gerek kalmadan kendi eksperleriyle tespit yaptırmanın yolunu arıyor.

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, geçtiğimiz Haziran ayında yasada değişiklik yapılarak, trafik kazaları suç olmaktan çıktı. Bunun sonucunda, özel alanlarda yapılan kazalarda, hasar tazminini zorlaştırıyor. Bu da, ’kusur tespit raporu’ hazırlatacak mercih bulunamamasından kaynaklanıyor. Daha önce trafik yerine karakolların rapor tuttuğu bu tip kazalarda, şimdi karakollar da suç sayılmadığı için rapor hazırlama yoluna gitmiyor. Savcılıklar ise "Araç başına 200 YTL karşılığında ’kusur tespiti’ yerine ’hasar tespiti’ yapıyor. Bu da, zorunlu trafik sigortalarının devre dışı kalmasına yol açıyor. Hasar sadece Kasko Sigortası’ndan karşılanabiliyor. Bu da hasarsızlık indirimini etkiliyor.

KAZA SUÇ DEĞİL:

Ancak, uygulama ilçeden ilçeye, karakoldan karakola değişiyor. Bazı karakollar, savcıların izniyle otopark, plaza, alışveriş merkezi gibi özel mülkiyet alanlarında olan kazalar için rapor tutarken, Yenibosna, Bağcılar gibi ilçelerin karakolları, savcıların talimatını gerekçe göstererek, rapor tutmuyor. Savcılar ise, yeni yasayla bu tip kazaların suç olmaktan çıktığını söyleyerek, "Suç yoksa, rapor da yok" yanıtını veriyor. Ayrıca, "Eski Yasa’nın 565’inci maddesine göre trafik kazası yapmak suç sayılıyordu. Ancak, 5237 sayılı Yeni Kanun bu maddeyi içermiyor. Suç ortadan kalktığı için de ne savcılık, ne de polis konuya herhangi bir müdahalede bulunamıyor" dediler. Buna karşın Üsküdar, Kadıköy, Nişantaşı gibi bazı ilçelerde özel alanlarda meydana gelen trafik kazalarında, polis ve jandarma kusur raporu hazırlama yoluna gidebiliyor. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Bağcılar Adliyesi yetkilileri, "Yasalardaki boşluk bu uygulamanın ilçelere göre farklılık göstermesine yol açıyor. Biz savcılık olarak yasaları uygulamaya çalışıyoruz. Kusur tespit raporu çıkartan polisler ise yetki gasbında bulunuyorlar" dedi.

SİGORTADAN EKSPER ÇÖZÜMÜ:

Uygulamadaki belirsizliğin ortadan kaldırılması için kaza anında sigorta şirketlerinin polisi işe karıştırmadan eksper gönderme uygulamasını başlatacağını söyleyen sigortacılar, "Bu uygulamayı 3 aydır Ankara’da plot olarak yapıyoruz. Aynı uygulamanın İstanbul’a kaydırılması için de şimdi sirküler yayınlanacak. Bu sirkülerin yayınlanmasının ardından ölüm ve yaralanma gibi durumların yaşanmadığı, maddi hasarlı kazalarda polis müdahalesine gerek kalmayacak. Sigorta şirketleri kendi eksperleriyle hasar ve kusur tespiti yapacak" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları