Programdan sonra sinirimi bastırmak için meyve yiyorum

Hararetli tartışma programlarından tanıdığımız Nagehan Alçı’nın mutfakla arası iyi. İlk yaptığı yemek makarna. En çok Canan-Mehmet Barlas çiftinin sofrasını beğeniyor.

Haberin Devamı

İştahlı mı yoksa mızmız bir çocuk muydunuz?
- İştahlı. Hâlâ da öyleyim. Kendimi tutmazsam çok yemek yerim. Yemediğim yalnızca suşi ve işkembe. Çocukken seçici olma lüksüm yoktu, annem “Şımarmayın” der, her şeyi yedirirdi.

Annenizin mutfağından neler hatırlıyorsunuz?
- Annem, anneannem tarafından Ege yemekleri yapardı, baba tarafından da Anadolu yemekleri... Dolayısıyla ben her sofrada iki-üç çeşit zeytinyağlı hatırlarım. Önden Anadolu çorbaları, arkadan da mutlaka et yemekleri olurdu. Bir de bilirsiniz Kayseri’nin yağlama, mantı gibi çok güzel yemekleri vardır.

İlk yaptığınız yemek hangisiydi?
- İstanbul Erkek Lisesi’nde okuyordum ve yazları eğitim için Almanya’ya gidiyorduk. Yanında kaldığım aileler beni kafelere götürürdü. Envai çeşit makarna vardı. Türkiye’de o yıllarda restoran denildiğinde sadece kebapçıya gidilirdi. Bu makarnalara bayıldım ve eve döndüğümde makarna alıp oradaki gibi yapmaya başladım.

Haberin Devamı

Eşinizin mutfakla arası nasıl?
- Çok iyi yemek yer, tek ilişkisi bu. Kendisi İzmirli, onun için mezeye, balığa düşkündür.

Yemek konusunda kavga ettiğiniz oluyor mu?
- Rasim yemek konusunda tutucu. Yeni tatlara hiç açık değil. Bense dünya mutfaklarını öğrenmeye çalışıyorum. Mesela İtalyan mutfağını çok severim ama Rasim, “Allah’ın hamuru, fakir mutfağını dünyaya baş tacı yapmış, ben yemem kardeşim” der.

Muhalif Nagehan mutfakta nasıl?
- Sakinim, mutfağa kafamı boşaltmak için giriyorum. Devamlı yemek yapmasam da, evde yemek pişmesini çok önemsiyorum. Evde yemek kokusu olduğunda orası bana gerçek bir ev gibi geliyor.

İyi yemek pişiren insanlardan etkilenir misiniz?
- Çoook. Çünkü bu bir sanat.

Peki etkilendiğiniz aşçılar var mı?
- Mesela Oktay Usta bence çok çok güzel Türk yemekleri yapıyor ve kendiyle barışık bir insan. Ben Selim İleri’yi çok severim, onun yemek tarifleri de vardır, tariflerinden yaptım ve ortaya muhteşem tatlar çıktı.

Çarşıya, pazara gider misiniz?
- Market alışverişini ben yaparım. Pazara gitmeye çok fazla vaktim olmuyor ama zaman zaman yolum Yeşilköy ve Kurtuluş’taki organik pazara düşüyor.  Meyve seçerken iki günlük alırım, taze taze yemeye dikkat ederim. Balık alırken de gözlerine bakarım.

Haberin Devamı

Formunuzu nasıl koruyorsunuz?
- Yaklaşık bir buçuk yıldır spor yapıyorum.

Hangi kokular ağzınızı sulandırır?
- Vanilya, börek, çikolata ve özellikle kavrulmuş sarımsakla fesleğenin birlikte çıkardığı koku.

Erkekler evde mutfağa girmekten neden çekinirler?
- “Ahhh oğlum, prensim, kralım, sana herkesler hizmet edecek” mantığıyla büyütüldükleri için. Bir şey yapamamak, asil bir davranış gibi algılanıyor.

Tartışma programı bittikten sonra sinirinizi bastırmak için bir şeyler yiyor musunuz?
- Genelde meyve yiyorum, önceden çikolata tüketiyordum. O tartışma programları zaman zaman çok gergin geçiyor ama ben bir söz verdim, işi eve taşımıyorum.

Kimlerle yemek yemekten keyif alırsınız?
- Mehmet-Canan Barlas’ın sofrası harikadır. Rasim’in de sofrası keyiflidir, yemeğe renk katar. Rahmetli babamla yemek yemek harika bir şeydi, gramofon koleksiyonu vardı. Bizim eve çok sık misafir gelirdi, orada yemekten ziyade devamlı bir taş plak çalardı. İşte o sohbetin tadını başka hiçbir yerde bulamam.

Yazarın Tüm Yazıları