Popvirüs

Lale BARÇIN İMER
Haberin Devamı

‘Eski Defterler’

‘‘Öyle ya, yapılan yapılmıştır... 25 yıl öncesini tekrarlamak artık söyleyeceği kalmayanların işidir’’ gibi gelmişti ona yıllarca... Ama içinde ‘‘ukte’’ kalan bazı şeyler de olmuştu. Evet Bülent Ortaçgil, pek çok sevenin ‘‘Benimle Oynar mısın?’’ şarkılarını teknolojinin yeni olanaklarıyla yeniden kayıt etmenin iyi bir proje olduğu düşüncesini, ‘‘Bu zamanı tersine tersine çevirmektir’’ diye geçirmişti.

Zaman geçti ama ‘‘insanlar’’ o şarkıları dinlemeyi çok sevdiği için sonunda Ortaçgil onları yeniden ele almaya karar verdi, ama ‘‘canlı’’ olarak.

Son yıllarda sürekli birlikte çalıştığı Erkan Oğur gibi, Cem Aksel gibi müzisyenleri de yanına alarak her biri birer kilometre taşı olan bu şarkıları canlı, hatta capcanlı kayıt etti. Canlı müzik yapmaktan her zaman büyük keyif alan Bülent Ortaçgil, tamamen akustik gerçekleşen bu çalışmanın adını da ‘‘Eski Defterler’’ koydu.

‘‘Bir kaç çapak temizleme ve ses dengelemesi dışında kayıtlara hiç dokunmadık, hatta yanlış söylediğim sözlere bile hiç dokunmadım, bulun eğlenin.’’ diyen Ortaçgil, belli ki iyi yapıldığını düşündüğü bir işin hazzını yaşıyor. Ve onun ölümsüz şarkılarının ve canlı müziğinin tutkunlarına da aynı hazzı yaşatıyor.

Yıllardır özlediğimiz ve dinlemekten bıkmadığımız ‘‘Pencere Önü Çiçeği’’, ‘‘Olmalı mı Olmamalı mı’’, ‘‘Deniz Kokusu’’, ‘‘Bu İş Çok Zor Yonca’’ (çok baba şarkı), ‘‘Değirmenler’’, ‘‘Beyazın Şarkısı’’, ‘‘Sıcak Yağmur’’, ‘‘Şık Latife’’, ‘‘Bozburun’’, ‘‘Beni Kategorize Etme’’, ‘‘Memurun Şarkısı’’(ki bu şarkı hiç bitmez) ve tüm zamanların en etkili şarkısı ‘‘Benimle Oynar mısın’’ bugünün Bülent Ortaçgil'i ve olağanüstü arkadaşlarından canlı dinlemek muhteşem bir şey.

Söyleyecek fazla bir şey yok. Bu bir klasik albüm; her müzikseverin arşivinde bulunmalı... Evet belki 25 yıl öncesini tekrarlamak artık söyleyeceği kalmayanların işidir gibi gelir bazılarına, ancak 25 yıl boyunca ‘‘zirvede kalabilen’’ ve 25 yıl önce yapılmış olsalar da bir o kadar yıl daha söyleyecekleri çok şey olan şarkılar üretmek, müzikseverin gönlünde apayrı bir yerde oturmak, ‘‘adam gibi’’ şarkı öyle her yiğidin de harcı değil...

Yazarın Tüm Yazıları