Pompada oyuncak, ’cep’ ve çatal-bıçak yarışı

AKARYAKIT dağıtım şirketleri arasında yaşanan rekabet, yeniden promosyonlu satışlara kaydı.

Kadın sürücüler deterjan, cam bardak, çatal, bıçak ve kaşıkla, erkek sürücüler cep telefonuyla, çocuklu aileler de otomobil ve peluş oyuncakla yakalanmaya çalışılıyor. Sadakat kartlarında biriken puanlarla televizyon, DVD oynatıcı, fotoğraf makinesi, valiz, buzluk gibi ürünler seçiliyor.

47 firmanın 14 bin 915 istasyonla faaliyet gösterdiği Türkiye’de, akaryakıt dağıtım şirketleri arasında yaşanan rekabet, araç sahiplerini ’hediyeni göreyim’ noktasına getirdi. Kadın sürücüleri deterjan, cam bardak, çatal, bıçak ve kaşıkla; erkek sürücüleri cep telefonuyla; çocuklu aileleri de oyuncaklarla yakalamaya çalışan dağıtım şirketleri, sadakat kartlarında biriken puanlarla da katalogda yer alan televizyon, DVD oynatıcı, fotoğraf makinesi, valiz, buzluk, fener, hamak gibi ürünlerden birini seçme imkanı sağlıyor. Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, akaryakıt dağıtım şirketlerinin verdiği bu hediyeler, firmaların pazar paylarında sürekli oynamalara yol açıyor. Bu da, verilen hediyelerin boyutunun büyümesine neden oluyor.

EN ÇOK SATAN TELEFON: Geçtiğimiz yıllarda telsiz telefon ve Motorola Cep telefonu, DVD oynatıcı hediye eden BP, bu yıl hediye sezonunu yine cep telefonuyla açtı. BP bu kez, Motorola yerine 2007’de Türkiye’de en fazla satılan Samsung’un 250 E modelini seçti. 749 litre benzin (yaklaşık 15 depo) ya da 999 litre motorin alan müşterilere, 49 YTL katılım payıyla 200 YTL’lik cep telefonu alma imkanı sağlıyor.

KONUŞAN KÖSTEBEK: Sadakat kartı Positive’le müşterilerin araçtan inmeden ödeme yapmalarına imkan sağlayan Petrol Ofisi, bu kartta biriken puanlarla da müşterilerin hediye kazanmasını sağlıyor. Ayda 3 depo (50 litre) benzin alan bir sürücü, 12 ayda 2 bin 250 puanlık kol saatini, ayda 4 ile 5 depo arasında benzin alan da bir yılda 3 bin 200 puanlık tost makinesini alma hakkı kazanıyor. Ayda 40 depo benzin alan filo sahipleri ise, 3 yılda 29 bin 800 puanlık LCD televizyon sahibi olabilir.

Positive kartla sadık müşteri portföyünü genişletmeye çalışan Petrol Ofisi, çocuklu aileleri de markanın simgesi haline gelen köstebekle yakalamayı amaçlıyor. Önümüzdeki günlerde yeni ürün gamının simgesi olan köstebeği promosyon ürünü olarak müşterilerine dağıtmaya hazırlanıyor. Petrol Ofisi, konuşan köstebek oyuncağıyla satışları körüklemeyi planlıyor. Çocukları hedef alan akaryakıt dağıtım şirketlerinden Shell, smart kartla tek seferde 100 YTL’lik akaryakıt alan müşterilerine, Ferrari’nin oyuncak otomobilini hediye ediyor.

ÇATAL-BIÇAK VE DETERJAN: Promosyonda kadın sürücüleri hedef alan dağıtım şirketleri arasında Opet ve Alpet geliyor. Alpet, her 100 YTL’lik akaryakıt alımında 400 gramlık Persil marka deterjan hediye ederken, Opet ise, kartla yapılan her 100 YTL’lik alımda çatal kaşık ve bıçaktan oluşan hediyelerden birini seçme imkanı sunuyor. Yapı Kredi’nin World kartıyla yapılan alımlarda ise 6 adetlik cam bardak seti hediye ediyor.

Hangi akaryakıt şirketinin pompası ne kazandırıyor

PETROL OFİSİ

Yeni ürün gamının simgesi olan köstebeğin konuşan oyuncağını promosyon ürünü olarak müşterilerine vermeye hazırlanan şirket, araçtan inmeden ödeme yapılmasına imkan sağlayan Positive Card’a yönelik hediye uygulamasını da başlattı. Bu kartla yapılan LPG dahil tüm yakıt alımlarında puan kazanan müşteriler, bu puanları daha sonra katalogdan seçtikleri ürünlerin alımında kullanabiliyor. Kartta biriktirilen puanlar yeterli düzeye ulaştığında LCD televizyon, DVD oynatıcı, dijital fotoğraf makinesi, saat, cep telefonu, müzik seti, MP3 çalar, çanta, buzluk, hamak, fener, uyku tulumu, epilatör gibi birçok ürün arasından biri seçilebiliyor. Müşteriler biriken bu puanları 3 yıl içinde kullanabiliyor.

BP

BP, istasyonlarından LPG dahil tüm akaryakıt alımlarında, Samsung C260 ya da Samsung E250 cep telefonlarından birini seçme imkanı sağlıyor. Cep telefonuna sahip olabilmek için kampanya dönemi olan 1 Şubat-30 Nisan tarihleri arasında BP Club Card kullanılarak yakıt alınması gerekiyor. Müşteriler topladıkları her 399 puan (1 litre 1.33 puan) karşılığında 29 YTL katılım payı ödeyerek 1 adet Samsung C260 cep telefonu almaya ya da topladıkları her 999 puan karşılığında 49 YTL katılım payı ödeyerek, 1 adet Samsung E250 cep telefonu almaya hak kazanıyor. Kazanılan puanlar, matorinde her bir litreye karşılık 1 puan, her 1 litrelik LPG’de de 0.50 puan üzerinden hesaplanıyor.

SHELL

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de sadece bir ayda 2 milyon 200 adet Ferrari oyuncak hediye eden kuruluş, bu yıl aynı kampanyayı farklı modellerle uygulamaya koydu. Bu kez 1:38 ölçeğinde ve 7 farklı GT Ferrari modelinden oluşan oyuncaklar Smart kartla tek seferde yapılan 100 YTL’lik yakıt yada 4 litrelik motor yağı alımlarında 3 YTL karşılığında alınabiliyor. Shell’in Ferrari ile birlikte çalışarak tasarladığı bu seri, gerçek Ferrari modellerine sadık kalınarak üretiliyor.

OPET

Opet Kart’la yapılan akaryakıt alımlarında her 100 puana (100 YTL) karşılık çatal, kaşık ve bıçaktan oluşan hediyelerden biri seçilebiliyor. Yapı Kredi’nin World kartıyla yapılan alımlarda ise 6 adetlik cam bardak seti veriyor.

ALPET

Her 100 YTL’lik akaryakıt alımlarına 400 gramlık Persil toz deterjan veriyor. Alımlar, Yapı Kredi’nin World kartıyla yapılırsa, hediye edilen deterjan sayısı da ikiye katlanıyor.
Yazarın Tüm Yazıları