Petrol ve Çukurova piyasayı baskılıyor

Uzunca bir aradan sonra yeniden merhaba. Aradan geçen zaman uzun ama en azından piyasa hakkında bugüne kadar söylediklerimizin doğru çıkmış olmasının verdiği rahatlıkla yeniden karşınıza çıkabiliyoruz. 6 Ekim’de açıklanacak olan Türkiye’nin İlerleme Raporu’nun hemen ardından Piyasada kar realizasyonlarının gelmeye başlayacağı yönündeki tahminimiz doğru çıktı. Gerçi endeks bu arada 21 bin bandını aşıp 22 bin 500’ler seviyesine çıktı ama bu seviyeleri aşamadı.

Haberin Devamı

Şimdi kısa vadede önümüzde neler olduğunu kısa vadeli gündemi başlıklar halinde bir sıralayalım:
Petrol fiyatlarında yükselişler sürüyor. ABD’de kış mevsimi öncesinde petrol stoklarının beklentilerden daha hızlı düşmesinin de  etkisiyle ham petrolün varil fiyatı bugün US$55.33 ile yeni rekor seviyeye ulaştı. Brent petrol de US$50 ile yüksek seviyelerini koruyor. Petrol fiyatlarının seyrinde bu hafta açıklanacak olan ABD’deki petrol stokları verilerinin etkili olması bekleniyor. Petroldeki yükselişin devam etmesi piyasaları olumsuz etkileyebileceğinden fiyatlar yakından takip ediliyor. Yeni bir rekor seviyeye daha ulaşan petrol fiyatlarının çok çok daha yükselmesini veya rakor seviyelerde kalmasını beklemiyoruz ama görünen o ki Türkiye’nin de kullandığı Brent türü hampetrol 40 doların üzerinde, ABD petrolü de 45 doların üzerinde bir seviye ile bu yılı tamamlayacak.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 17 Aralık’taki zirve öncesinde AB nezdindeki diploması atağı ise sürüyor. Bu çerçevede Dışişleri Bakanı Gül’den Almanya’da... Gül, Türkiye’nin AB üyeliğine destek aramak ve İlerleme Raporu’nda yer alan müzakerelerin ucunun açık olması ve tarama süreci gibi konulardaki rahatsızlıklarını dile getirmek amacıyla Almanya’da temaslarda bulunacak. Almanya’nın ise raporda yer alan ifadelerden rahatsızlık duyulmaması gerektiğini belirtmesi ve Türkiye’nin üyeliğini destekler nitelikte mesajlar vermesi bekleniyor...

Ve Çukurova... TMSF Başkanı Ertürk, Çukurova Grubu’nun ilk iki taksidi 31 Ekim’e kadar ödemesi gerektiğini, aksi takdirde ilk sözleşmeye dönüleceğini açıkladı. Çukurova’nın ilk taksit ödemesini zamanında gerçekleştirememesi nedeniyle, TMSF bu iki protokol hala yürürlükte iken, yeni bir ödeme planı alternatifine sıcak bakmıyor. Piyasalar endişe yaratan Çukurova Grubu ödemesinin gerçekleşip gerçekleşmediğini takip etmeye devam edecek.

Yükselen petrol fiyatları ve Çukurova Grubu ödemesi ile ilgili devam eden belirsizlik piyasada sııkıntı yaratıyor. Ama Türkiye’nin Ab üyeliği ile iglili devam eden orta vadeli olumlu beklentiler nedeniyle hareketin biraz dengeleneceğini ve kısa vadede endeksin yatay hatta dalgalı bir seyir izleyebileceğini söyleyebiliriz..
Ama hatırlatalım kasım ortalarından itibaren borsada yeni bir ralli daha yaşanabilir. Bu konu hakkındaki beklentileri ise yarına bırakalım...

Yazarın Tüm Yazıları