Petlerde en moda renk pembe ve kırmızı

İstanbul Nişantaşı’nda bir süre önce hizmete açılan Pet Point, kedi ve köpekler için bir güzellik merkezi, hatta bir çeşit spa.

İnsanlara ne uygun görülüyorsa onlara da o yapılıyor: Organik boyayla tüyleri renk değiştiriyor, tırnaklarına oje sürülüyor, çamur banyosu yapılıyor. En çok ilgi duyulanı renk yenileme.

Kedi-köpek kuaförü, artık yetmiyor. Petler için kurulan estetik ve sağlık merkezleri bunun sınırlarını çoktan aştı. Örneğin ABD’de kedi ve köpeklere takma tırnaktan tutun da kısırlaştırılan erkek hayvanlara silikon testis bile yapıyorlar. Türkiye henüz o düzeye ulaşmış değil ama bu sektör gittikçe gelişiyor.

Gıda Mühendisi Tuğrul Özdeş tarafından İstanbul Nişantaşı’nda açılan Petpoint, kedi ve köpekler için bir çeşit spa ve wellness merkezini andırıyor. Gıda mühendisliği yaptığı dönemde sık sık yurtdışına çıkan Tuğrul Özdeş kedi köpek bakımında Türkiye’deki eksikliği farkederek burayı açmaya karar vermiş. Ona göre, bakımlı köpek aynı zamanda sağlıklı.

YAŞLI KÖPEKLERİN BEYAZLARI KAPATILIYOR

Buradaki alışık olmadığımız uygulamaların başında renk yenileme geliyor. İnsanların saçlarını değişik renklere boyamaları çok doğal görülüyor, bunun hayvanlara da uygulanmasında aslında şaşılacak bir şey yok. Tabii günün trendleri uyarınca, kedi ve köpeklere organik boya yapılıyor. "Verdiğimiz hizmetler arasında en çok istenen renk yenileme" diyor Tuğrul Özdeş. En çok tercih edilen renkler de pembe ve kırmızı.

Köpeğin ve kedinin rengi ya tamamen değiştiriliyor ya da bölgesel uygulama yapılıyor. Örneğin sadece iki kulak, sadece kuyruk veya patiler boyanabiliyor. Bazen de boya yalnız açık veya beyaz renkte tüylere uygulanıyor. Örneğin yaşlı köpeklerin beyazlarını kapatmak veya tüylere eski canlı renklerini kazandırmak amacıyla da yapılabiliyor.

Boyanın kalıcılığı yıkanma sıklığına göre değişiyor ama yaklaşık 5-6 banyoya kadar sürüyor. "Bir köpeğin ayda bir banyo yaptığını farz edersek yaklaşık altı ay diyebiliriz" diyor Tuğrul Öndeş.

TOPAKLAŞMAYA KARŞI TÜY BAKIMI

İnsanlarda saç bakımı sadece boyayla bitmez, kedi ve köpeklerde de aynen öyle. Tuğrul Özdeş "Boya, oje yapıyoruz ama işin sağlık yönüyle ilgili olan, tüy bakımı ve banyodur" diyor. Uzun tüylü kedi ve köpekler düzenli taranmadıkları zaman tüylerinde topaklaşma meydana geliyor ve bu topaklar zamanla deriden kopuyor, bu da canlarını çok acıtıyor. Düzenli bakım bu nedenle önemli.

Tüm kozmetiklerde olduğu gibi burada uygulanan ojeler de kedi ve köpekler için geliştirilmiş özel ürünler. İnsanların kullandığı ojelere oranla daha çabuk kuruyorlar fakat yine de bir süre beklemek gerekiyor. Tırnak bakımı yapılır, oje sürülür ve kuruması için beklenirken, kedi ve köpeğin kıpırdamaması gerekiyor. Kedi-köpek kuaförlerinin mahareti de bu noktada ortaya çıkıyor.

TÜM ORGANİK ÜRÜNLER BİR JAPON MARKASI

Kozmetikte organik, son dönemlerin modası ama petlere yönelik kozmetik ürünlerinde bu bir ihtiyaç. Çünkü kediler ve köpekler tüylerini yalıyor, özellikle kediler böyle temizleniyor ve tüylerini yutuyorlar. Bu nedenle onların tüy bakımında alerjik olmayan doğal ürünler kullanmak şart. Ürünlerin içinde buğdaydan elde edilen özler ve hipoalerjik pigmentler bulunuyor, tüylerin onarılmasını, nem kazanmasını, daha canlı ve parlak görünmesine ve UV ışınlarından korunmasını sağlıyor. Şampuanlar da dahil olmak üzere Pet Point’te kullanılan tüm kozmetik ürünleri Japonya’dan geliyor.

BAKIM HOŞLARINA GİDİYOR

Petlerin çoğu bakım sırasında rahatsız olmuyor hatta hoşlarına bile gidiyor. Pet Point’e geldiğinde kendiliğinden küvetin içine atlayıp bekleyen köpekler var. Tuğrul Özdeş, pet sahiplerinin beslenmeye de dikkat etmesi gerektiğini söylüyor: "En başta kaliteli mama geliyor, böylece herhangi bir vitamin ve mineral eksikliği oluşmaz. Pet sahipleri, bunun dışında köpeğin veya kedinin ırkına uygun sıklıkta düzenli tarama yaparlarsa üzerlerine düşeni yapmış olurlar."

Pet Point’te örneğin 1 numara büyüklüğündeki bir terrier köpeğin banyo ücreti 25 YTL. Banyo ve traş işlemlerinde kulak temizliği ve tırnak kesimi standart. Renk yenileme ücreti ise kedide farklı, köpeğin ırkına ve yapılacak işleme göre 20 ile 180 YTL arasında değişiyor.

ÇAMUR BANYOSUNUN FORMÜLÜ

Burada kedi ve köpekler için çamur banyosu da yapılıyor. Kullanılan çamurun markası Petesthe, yine Japonya’dan. Bu uygulama cildi daha sağlıklı ve tüyleri daha yumuşak kılıyor. Bileşeninde çamur, yosun özü, jojoba yağı, squalane, buğday tohumu yağı, soya fasulyesi PPT yani hidrolize edilmiş soyafasulyesi proteini, bitkisel özlerin karışımı (yaban asması özü, su teresi özü, filipendula özü, sarmaşık özü, dulavratotu kökü özü, adaçayı özü, saponaria özü, limon özü) bulunuyor. Çamur masajıyla deri ve tüyler canlanıyor, hayvan rahatlayıp sakinleşiyor.Deniz BİLİROĞLU

Kafes kuşlarında solunum hastalıkları

Kuşlarda solunum sistemiyle ilgili hastalıkların sebebi çok: Beslenme yetersizlikleri (özellikle A vitamini yetersizliği), kötü kafes koşulları, bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonları, parazit hastalıkları ve tümörler.

Kuş türlerine göre enfeksiyona yol açan etkenler de değişiyor. Küçük papağanlarda ve muhabbet kuşlarında solunum sistemi hastalıklarında enfeksiyon etkenleri en yaygın olarak mikoplazmalar ve klamidyalar. Amazon papağanlarında ise genellikle gram negatif bakteriler enfeksiyona yol açıyor. Gri Afrika papağanlarında solunum yolu hastalıkları deyince akla ilk aspergillosis enfeksiyonları geliyor. Kanaryalarda çoğu kez hava kesesi maytlarına bağlı enfeksiyonlar dikkati çekiyor.

Kafes kuşlarının cereyanda kalması sonucu solunum sistemi hastalığına yakalandığı inancı çok yaygın. Hava akımına doğrudan ve sürekli bir şekilde maruz kalmaları sağlıklı değil ama yaygın kanının aksine bu durum solunum sistemi hastalığına neden olmaz.

Hastalık tablosuna göre belirtiler de değişiyor. Bazen sadece sesi değişir, ötmesi ve konuşması azalır veya kesilir. Bazı durumlarda da gözlerde ve burunda sulanma, akıntı, öksürme ve hapşırma gibi belirtiler gözlenebilir. Hastalığın şiddetine göre tüyleri kabartma, hareketin azalması, halsizlik, sürekli uyku, gözler kapalı halde tünekte yada kafesin dibinde oturma gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda solunum güçlüğü çektiği, nefes alıp verirken kuyruğunu da solunumla birlikte hareket ettirdiği izlenebilir.

Veteriner hekiminizin yapacağı fiziksel muayene ve şüphe edilen hastalıklarla ilgili yapılacak laboratuvar analizleri hastalığın teşhisinde yardımcı olur. Radyografi görüntülemeleri de tanı için önemli bulgular gösterebilir.

Tedavi de teşhis edilen hastalığa göre değişir. Hastalık etkenleri olarak tespit edilen mikro organizmalara ve parazitlere karşı uygun ilaçların kullanılması, hatalı ve yetersiz beslenmelerin düzeltilmesi, vitamin eksikliklerinin giderilmesi ve hassas bir bakım uygulanması kuşlardaki solunum sistemi hastalıklarının tedavisinde etkili olur. Solunum sistemi hastalıklarının çok şiddetli seyrettiği bazı durumlarda kafes kuşlarının klinik ortamda tedavi edilmesi ve damar içi sıvı ve ilaçlar alması da gerekebilir.
Yazarın Tüm Yazıları