Özel gün yemekleri

Bayramlar ve Ramazanlar harici dini bakımdan önemli olan pek çok anlamlı günümüz var. Bunlardan biri kandildir ve kandillerde helva yapılır ya da kandil simidi alınır.

Başka bir geleneğimiz ise Muharrem ayının onuncu gününde aşure yapılıp kapı kapı dağıtılmasıdır. Evlerde okutulan dua ve mevlitlerde de börekler, çörekler yapılır, ikram edilir. Dinsel anlamda gerçekleştirdiğimiz adetlerimiz dışında bir de, doğan çocuğun ilk dişi çıktığında, "diş hediği, buğdayı" yapmak gibi adetlerimiz de vardır. Dardar Baba’dan bir şey dilemek içinse, mercimekli bulgur pilavı yapılır. 41 çeşit yiyecekle kurulan Zekeriya Sofrası da yaygındır. Ayrıca Helvacı Baba’ya gidip helva dağıtanlar, Oruç Baba’da Ramazanın ilk günü sirkeli ekmekle oruç açanlar da vardır. Böyle adetler yalnızca bizim dinimize ya da toplumumuza has değildir. Hıristiyanların ve Yahudilerin de yemekle bütünleşen kutlamaları vardır. Şükran Günü hindisi, Paskalya çöreği, Hamursuz bayramı gibi...

Pazılı bulgur köftesi

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

1/2 kg köftelik bulgur

2 su bardağı sıcak su

2 adet yumurta

2 çay bardağı dolusu un

150-200 gr yağsız dana kıyma

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1/2 kg pazı yaprağı

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

2 diş sarmısak

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Bulguru bir kaba koyup üzerine 2 su bardağı kaynar su aktarın ve karıştırın. 4-5 dak. yumuşamasını bekledikten sonra yumurtaları kırıp unu ekleyin. Üzerine kıymayı katıp tuz ve karabiberi serpiştirip, 4-5 dak. yoğurduğunuz köfte hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yuvarladığınız köftelerin ortalarına bastırarak çukurlar oluşturun. Hazırladığınız köfteleri buzdolabında bekletin. Orta boy bir tencereye 15-16 bardak sıcak su ve 1 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın.. Kaynamaya başlayınca, bulgur köftelerini haşlayın. 15-20 dak. sonra bulgur köfteleri suyun üzerine çıkacaktır. Süzerek tencereden alın. Zeytinyağını orta boy tencerede kızdırıp incecik doğradığınız sarmısakları ve soğanları ekleyin. Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine yıkayıp çok ince doğradığınız pazı yapraklarını ilave edip, tuz ve karabiberi serpiştirin. İyice yumuşayıncaya kadar, 8-10 dakika pişirdiğiniz pazının üzerine bulgur köftelerini ekleyip birkaç dakika daha kavurun ve sıcak servise sunun.

Yumurtalı havuç kavurması

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1/2 kg havuç

2 adet orta boy kuru soğan

1 çay bardağı zeytinyağı

4 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 demet maydanoz

Havuçların kabuklarını kazıyıp yıkadıktan sonra tavla zarı formunda doğrayın. 6 su bardağı tuzlu suyu orta boy bir tencerede kaynatın. Havuçları kaynayan tuzlu suda 7-8 dakika haşlayıp süzün. Zeytinyağı ve incecik doğradığınız soğanları orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Haşlanmış havuçları ekleyip 7-8 dakika daha karıştırarak kavurun. Yumurtaları, tuz ve karabiberi derin bir kaba aktarıp çatal ya da tel çırpacak yardımıyla çırpın. Kavurduğunuz havuçların üzerine yumurtaları aktarın. Ocağı biraz kısın ve ara sıra karıştırarak yumurtalar pişinceye kadar kavurun. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirip sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları