Oya Berberoğlu: Virgin Adaları'ndan yat neredeye yanıt: Hah hah haa!

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

VERGİ kaçıranların, mal kaçıranların, kara para aklayanların cennet yerlerinden biri de Virgin Adaları... Burada tabela şirketler kuruyorlar, sonrası bildiğiniz numaralar. Soygunlar filan...

Yat sahiplerinin çoğunun da yatları kendi üzerlerine kayıtlı değil biliyorsunuz. MASAK (Mali Suçlar Araştırma Kurulu) olsun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu olsun bu yat işini de kovalıyor. Türkiye'de yatları olan kişilerin yüzde 80'inin yatlarının kendi üzerlerine kayıtlı olmadığını görüyorlar. Neyse..

Egebank'ın eski sahibi Murat Demirel'in de yatları var.

Egebank'ın yeni yönetimi, Demirel'in Virgin'de kurduğu şirkete (Tabii şirket resmen Demirel'in görünmüyor. Orada 3 off-shore şirketi varmış) elektronik posta ile bir mesaj yolluyorlar. ‘‘Şu şu özelliklerdeki yat nerede bağlı acaba’’ gibilerden. Virgin'deki o şirketten, Egebank'ın yolladığı elektronik posta mesajına aynen ve sadece şu karşılık geliyor:

‘‘Çalışmalarınızda başarılar dileriz!’’

Gülme sesleri elektronik postadan gelemez, ama sonuna ‘‘hah hah haa...’’ notunu da koymuşlar! Göstere göstere soygun ve bu ne cüret filmi... Soygunların, çetelerin ortaya çıkması için tehditlere rağmen çabalayanlara kolaylık ve sabır diliyorum.

Devlet şerefsiz

YETKİLİLERİN anlattıklarına göre Egebank'a el konulduktan bir ay sonra Yahya Murat Demirel ile İstanbul Pera Palas Oteli'nde buluşuluyor. Yani Egebank'ın yeni yönetiminden soruşturmayı yürüten hukukçular Demirel ile görüşüyorlar. Demirel'in yanında da avukatı Deniz Ketenci var. (Cep telefonu vukuatından sonra Ketenci, dün Demirel'in avukatlığından çekildi.)

Şimdi devletin bankası olan Egebank'ın yetkilileri görüşmeye kamera ile gidiyorlar. Ancak Demirel kamera karşısında konuşmayı reddediyor. Sonra 2 saate yakın konuşuluyor. Demirel'i sorularla sıkıştırıyorlar, ‘‘Borçlarını tasfiye et’’ filan da diyorlar. Anlatılanlara göre en fazla Murat Demirel konuşuyor, ‘‘Bayağı çenesi düşük’’ diyorlar. Ancak Demirel pek bilgi vermiyor ısrarla ‘‘Benim bankadan alacağım var kardeşim. Bütün servetimi koydum bu bankaya’’ diyor. Sorular karşısında sıkıştıkça bir ara ağzından şu cümle dökülüyor Yahya Murat Demirel'in: ‘‘Bu devlet şerefsiz!’’ Bunun üzerine amcası Süleyman Demirel'in devletin başı olduğu hatırlatılıyor. Murat Demirel, ‘‘Amcamı karıştırmayın, olayı kişiselleştirmeyin’’ diyor. Görüşenlerin izlenimlerine göre Murat Demirel ‘‘dengesiz’’ tavırlar sergiliyor. Hatırlarsınız Demirel tutuklanınca ‘‘Ben manik depresifim’’ demişti...

Temizel bankacılarla

görüşmelere başlıyor

Bankaların genel müdür ve diğer üst düzey yöneticileri, özellikle de özel bankalarınkiler randevu alamamaktan dertli. Diyorlar ki ‘‘Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Zekeriya Temizel ile görüşmemiz mümkün olmuyor. Sektörde neler olup bittiğini bizlerle görüşmeden nasıl bilecek?’’

BDDK Başkanı Zekeriya Temizel'e bunları soruyoruz. Önümüzdeki hafta İstanbul'da Bankalar Birliği'nde toplantı yapacak, sonraki süreçte de tüm bankacılarla tek tek görüşecek.

BDDK'nın kapıları bankacılara açılmaya başlıyor, haberiniz olsun...

Meclis'in tatili kısalsın

TBMM'nin bu çalışma temposunda, bu Meclis İç Tüzüğü ile kronikleşmiş sorunlarımızı çözmesi mümkün değil. Sadece Medeni Kanun'u görüşmeye başlasalar bu yasama döneminde ancak onu çıkartabilirler.

Meclis'in çalışma saatlerine bakıyorsunuz. Haftanın üç günü (Salı, çarşamba, perşembe) saat 15.00-19.00 arası Genel Kurul toplantısı. Ayrıca komisyon üyesi milletvekillerinin büyük bölümü sadece imza atıp gidiyor. Sözüm ona komisyon çalışmasına katılmış oluyor. Halbuki her oturum için ayrı yoklama yapılması gerekiyor.

Biliyorsunuz Meclis yılda 3 ay da tatil!

Şimdi bazı kampanyalar başlatıldı, Meclis'in tam gün çalışması için. Örneğin NTVMSNBC'nin Yazı İşleri Müdürü Kerem Çalışkan'ın Internet'teki sitede başlattığı ankete binlerce kişi katılıyor. Katımcıların yüzde 90'ı Meclis'in tam gün çalışması gerektiğini söylüyor. Ben de destekliyorum.

Bazı milletvekilleriyle konuşuyoruz. Meclis İç Tüzüğü'nün değiştirileceğini, önümüzdeki ay bu değişikliklerin Meclis'te ele alınacağını söylüyorlar. Yaz tatilinin 1 aya indirilmesi, haftanın 5 günü çalışmaların saat 11'de başlaması gerektiğini vurguluyorlar. Bakalım İç tüzük değişikliği yapılacak mı? Şimdi bir de af konusu tekrar gündeme getirildi. Meclis önce bu konuyu ele alacakmış. Sorunlar yıllardır birikti! Milletvekillerinin İç Tüzüğü değiştirip Meclis'i çalıştırmaktan başka çareleri yok!

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'ndan bir yetkiliyle konuşuyordum. Diyor ki, ‘‘Korkum çete ve bankalarla ilgili suçlar da bu af kapsama alınacak. Bizler boşuna çalışıyoruz, malum dosyaların üstü örtülecek.’’

İnsan endişeleniyor da bazı şeyler açığa çıkmışken, böylesi kamuoyu baskısı ve temiz toplum özlemi oluşmuşken ben çete suçlarını, TCK'daki bankaları da ilgilendiren bazı maddeleri, Meclis'in af kapsamına alabileceğine ihtimal vermiyorum. Bekleyip göreceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları