Oya Berberoğlu: Temizel'in Cimbom aşkı

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

BUGÜN Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşıyor. Lig'de heyecan had safhada. Beşiktaş da bu maçı gözlüyor...

Yeri geldi yazmak istedim. Bir süre önce Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Zekeriya Temizel'i aramıştım. Galatasaray ile Beşiktaş'ın karşılaşması olduğu günün ertesiydi. Zekeriya Bey, ‘‘Nasılsın?’’ deyince ‘‘Çok iyiyim çok, çok mutluyum’’ filan gibi şeyler söylemiştim. ‘‘Sesin şırıl şırıl geliyor zaten bu kadar mutluluğu, sevinci neye borçluyuz bakalım’’ deyince anlatmaya başladım:

Dün akşam (Galatasaray-Beşiktaş maçı akşamı) gazetemizin barında maçı seyrettik. Bizim yöneticilerimiz Ertuğrul Özkök, Fikret Ercan, Nurcan Akad, Yalçın Bayer, Reha Öz, Doğan Satmış, Vahap Munyar, Doğaner Gönen daha birkaç arkadaşımız vardı. Çoğu Galatasaraylı. Fikret Ercan ile Doğaner Beşiktaşlı. Ertuğrul Bey ve ben Fenerli. Beşiktaş, Galatasaray'ı yenmişti. Sevincimi Galatasaraylı arkadaşlara ayıp olmasın diye dışa vurmamıştım. Bugün işte size sevincimi aktarıyorum...

Sonra da ‘‘Siz nasılsınız Zekeriya Bey’’ diye sordum. Üzgün olduğunu söyledi. Hayrola dedim. ‘‘Ben Galatasaraylıyım tabii ki çok üzüldüm yenilmemize. Maça da gitmeyi istiyordum ama işlerimi bitiremedim’’ demesin mi? ‘‘Özür dilerim, bu kadar sevinç gösterisi yapmazdım bilseydim’’ filan diye geveledim. Zekeriya Temizel, ‘‘Yok önemli değil, senin de bir kusurun olsun, Fenerli olmak gibi’’ deyiverdi. Nazik ve espiritüel... (Galatasaraylı, Beşiktaşlı dostlarımın bana klasik lafı canım, üzerime almıyorum).

Ben stadyumdayım. Dün konuştuğum Temizel’e bugünkü maçla ilgili tahminini soruyorum. Önce, sonucu baştan belli diyerek Galatasaray’ın yeneceğini söylüyor, sonra da ‘Büyük konuşmayayım. Fener’e karşı şanssızlığımız var’ diyor.

Dileğimiz, hak eden kazansın.

Yüksek tazminat için Emlakbank'a geçiş

BİR söylenti dolaşıyor. Olmaz diyemem, burası Türkiye... Güya fazla emekli ikramiyesi alabilmek için Emlakbank'a çok sayıda memur geçiş yapıyormuş! Diğer kamu bankalarında olmadığı ne malum!

Üç kamu bankasının (Ziraat, Emlak ve Halk) özerkleştirilmesine ilişkin yasa tasarısı Meclis'ten geçti. Yasayı, önceki gün Cumhurbaşkanı Sezer de onayladı.

Bu yasada geçici bir madde var. Emekli Sandığına bağlı olanlardan emeklilik hakkı kazananlar, yasa yürürlüğe girdikten itibaren 6 ay içinde emekli olurlarsa, emekli ikramiyelerini yüzde 20 daha fazla alacaklar. Aynı şekilde 2002 yılı sonuna kadar emekliliğe hak kazanacaklar da belirtilen sürelerde başvururlarsa bu maddeden yararlanacaklar.

Kamu bankalarındaki kadro şişkinliği bertaraf edilmeye çalışılıyor, bu güzel de...

İddia edildiğine göre; başka kamu kuruluşlarında çalışan ‘‘MHP'ye yakın memurlar’’ veya ‘‘işini uyduranlar’’ Emlakbank'a yüksek emekli ikramiyesi için geçiş yapıyormuş. 850 kişi geçiş yaptı diyorlar! Rakam çok büyük, inanması güç.

Emlakbank Genel Müdür Yardımcıları'ndan birine (İsminin yazılmasını istemedi) iddiayı sordum. ‘‘Haberim yok. Baktıracağım. Buna ihtimal vermiyorum. Bırakın 100 kişiyi 1 kişi bile olsa kabul etmeyiz’’ diyor! Bakalım. Araştırma sonuçlarını bekliyorum.

Söz konusu 3 bankada memur kaydırma tasarrufları yapılıyorsa bu ahlaksızlık, haksızlık olmaz mı? Devletin milyarlarca liralık kaynağı haksız yere dağıtılmayacak mı? Umuyoruz ki sadece ve gerçekten o bankalarda çalışanlar bu haktan yararlandırılacaklardır.

İhbarların adresi

ÇOK ihbar geliyor. Telefonla, mektupla falan. Bankalarla, bankacılarla ilgili.

Filan bankanın yönetim kurulu üyesi filanca şu kişilerle şu ilişkilerde. Falanca bankanın genel müdür yardımcısı filanca gruba piyasa koşulları dışında şöyle kredi verdi. Şu bankalara da el konuluyor. Özel ilişkiler de ihbarlar arasında yer alıyor.

Öncelikle okurlarıma verdikleri bilgiler, uyarılar için çok teşekkür ediyorum. Belgeleyemeyeceğim, doğrulatamadığım iddiaları yazmam mümkün değil. Kamuya mal olması gereken, duyurulması, araştırılması gereken bir bilgiyse, iddiaysa araştırıyorum merak etmeyin. Beni bilgilendirmeye devam edin. Hassasiyetim sadece şu sevgili okurlar. Çekememezlikten kaynaklanan, ortalığı bulandırmaya yönelik, yalan yanlış şeyler olmasın, zaman almasın.

Soygunlara, hırsızlıklara, bankacılıkla, nüfuz ticaretiyle ilgili bilgilerinizi, varsa belgelerinizi ya da ihbarlarınızı İçişleri Bakanlığı'na da yapabilirsiniz. Bakan Tantan bu konuda çok hassas biliyorsunuz. Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu (BDDK)'na da belki aktarıyorsunuzdur. Aman doğru bilgiye dikkat edelim. Temiz topluma ulaşmak için önce kendimiz ahlaklı olalım, kuralsızlığa, yasa tanımazlığa göz yumdurmayalım, mücadeleye güç katalım...

Arı'nın açıklaması

UZUN zaman oldu kullanmakta geçiktim. Gündem yoğundu. Egebank, Murat Demirel ve Emlakbank'la ilgili bir yazımız üzerine Emlakbank'ın eski Genel Müdürü Erdin Arı hem telefonla aramış hem de yazılı açıklama göndermişti. Biz Erdin Bey'in Murat Demirel'le yakın arkadaşlığına atıfta bulunmuş, Murat Demirel'in en büyük krediyi (20 milyon dolar) arkadaşı Arı döneminde Emlakbank'tan aldığını da yazmıştık. Arı ile ilgili finans piyasalarında konuşulan ‘‘yüzdecilik’’ iddiasını da. Erdin Bey, iddiaları reddediyor, bu iddiaları ortaya atanları ispata çağırıyor. Kendi döneminde kredileri de bankalar yasasına, mevzuata uygun kullandırdığını savunuyor. Erdin Bey'in şimdi ne iş yaptığını bilmediğimi de yazmıştım. Deniz Ticaret Odası ve Meksa Leasinge danışmanlık yaptığını söyledi. Meksa, ünlü Sazak Ailesi’nin şirketi. Bu şirketin adı bankacılık operasyonlarında geçti...

Hocaların Hocası

PROF. Dr. Memduh Yaşa'ya ‘Hocaların Hocası’ derler.

Bir tanıdığım anlattı. Bankacılık gündemine uygun düşüyor bu anektod size de aktarayım. Prof. Yaşa, Interbank'ta yönetim kurulu üyesiydi. Interbank'ın sahibi de o dönemde eski Bakan, işadamı Cavit Çağlar. Etibank'ın satılması gündeme geliyor. İhaleye Cavit Bey'in gireceği konuşuluyor. Prof. Memduh Yaşa, Çağlar'a, ‘‘Bu ihaleye sakın girmeyin, yeni banka almayın. Biz zaten 64. madde kapsamındaki bankayı toparlamaya çalışıyoruz’’ diye uyarıda bulunuyor. Çağlar, ihaleye giriyor. Prof. Yaşa, Ankara'da ihale Cavit Çağlar'a verilmesin diye lobi de yaptırıyor. Ama Etibank, Çağlar ve Dinç Bilgin'e satılıyor. İhale kesinleşince Prof. Yaşa, ‘‘Sakın Interbank'tan Etibank'a para aktarmayın’’ diye Çağlar'ı uyarıyor, öneriyor ama bu da oluyor. Sonra Memduh Bey görevinden istifa ediyor. Bir küçük hatırlatma Prof. Memduh Yaşa’ya da bankacılık yasağı konmuştu. Interbank dolayısıyla...

Yazarın Tüm Yazıları