Oya Berberoğlu: Ceylan asli işlerine çekiliyor

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Ekonomik krize, yüksek faize daha fazla dayanamayan şirketler bir bir batıyor...

Büyük çapta olan şirketler de durgunluktan çıkış yollarını arıyor. Bu bağlamda küçülmek, asli işe dönmek öncelikli oluyor...

Ceylan Holding de yüklerini temizlemeye başlayan gruplardan.

Uluslararası ünlü danışmanlık firması McKinsey, Ceylan Holding'i yeniden yapılandırdı, gelecek stratejisini çizdi.

Buna göre Ceylan, asli işleri olan inşaat başta olmak üzere enerji ve finans sektörüne ağırlık verecek. Turizm sektöründe yeni yatırım olmayacak. Bu grup adını saydığım 4 sektör dışındaki işlerinden ise çekilecek. Yani hazır giyim, tekstil ve marketcilikten. İstanbul'da üç, Ankara'da bir tane olmak üzere 4 mağazası olan Ceylan Grubu, muhtemelen bu ay sonu mağazaları kapatacak. İtalyanlar'ın ünlü markaları Gazzelini ve Versace adlarını taşıyan mağazalardı bunlar. Ayrıca Ankara, İstanbul, Antalya ve Yalova'daki Bonus adlı süpermarketler de devredilecek.

Ceylan Holding, İsrail'de havaalanı, Bulgaristan'da otoyol, baraj ve termik santral ihaleleri gibi büyük işler aldı. Bulgaristan'da ilk kazma muhtemelen ağustos ayında vurulacak. Törene Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katılması bekleniyor. Grubun Bulgaristan'da aldığı işler 600 milyon dolar tutarda.

Türkiye'deki işlere ABD'li ortaklarla giren Ceylan Grubu, enerjide İzmit dağıtım işini almıştı. Yanı sıra yap-işlet-devret modeli çerçevesinde Kargı Barajı da onlarda. Ceylanlar'ın şu an yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere sözleymeye bağlanmış projelerinin bedeli 2.2 milyar dolar...

Ceylan Holding'in aile şirketinden kurumsallaşmaya geçtiğinden söz etmiştim. Holding'in yeniden yapılandığından. İşte bir aile meclisi bir de holding meclisi oluşturdular. Aile Meclisi Başkanlığına, Mahmut Ceylan'ın büyük abisi Hasan Ceylan getirildi. Holding'in başında da Zülküf Ceylan var. Holding Yönetim kurulu da üçü aileden 4'ü profesyonel olmak üzere 7 kişiden oluşturuldu. Veli Yıldırım yeni yönetim kurulu üyelerinden. Diğer atamalar henüz yapılmadı. Yeni yapılanma bağlamında Holding İcra Kurulu Başkanlığı'na da Mahmut Ceylan getirildi. Mali İşler başkanlığı'na da Tekfen'den transfer edilen Hilmi Güvenal atandı. Stratejik Planlama ve Araştırma'nın başına ise içeriden bir profesyonel Oğuz Köker getirildi. Turizmin başında ise İstanbul Ceylan Intercontinental'in Danimarkalı Genel Müdürü Jorgen Jorgenson var. İnşaat Başkanlığına da İbrahim Aksoy getirildi. Enerji, finans gibi diğer başkanlıklara ise bugünlerde atama yapılacak.

Ceylanlar bir de ‘Holding Anayasası’ hazırlamışlar.

Bahçeli DPT'yi yüreklendirdi

GEÇEN cuma gecesi yeni hükümet kabinesi açıklandı. Araya hafta sonu girdi...

MHP Lideri, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, haftanın ilk iş günü, yeni Başbakanlık binasındaki odasına geldi.

Kalkınma planlarını, ekonomik durum raporlarını hazırlayan, ülke ekonomisine yön verme görevindeki Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) da bu binada... DPT, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'ye bağlı.

Pazartesi sabahı ilk kez makamına gelen Bahçeli, DPT üst düzey görevlilerini o sabah toplantıya çağırdı. DPT Müsteşarı Prof.Dr. Orhan Güvenen Ankara'da olmadığı için ilk buluşmaya gidemedi.

Tanışma niteliğindeki toplantıya, DPT Müsteşar Yardımcıları Faik Öztrak ve Yavuz Arınsoy ile Avrupa Birliği ile İlişkiler Genel Müdürü Tuğrul Arat katıldılar. Arat, şimdi OECD'de görevlendirilen diğer Müsteşar Yardımcısı Timuçin Sanalan'ın yerine de vekalet ediyor.

Neyse yarım saat kadar süren buluşmadan bürokratlar çok memnun ayrıldılar. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin nezaketinden çok etkilenmişler. Bürokratlar görev alanlarıyla ilgili bilgiler vermişler. Ekonomik durum hakkında kısaca görüşlerini iletmişler.

Öğrendiğime göre Bahçeli, DPT bürokratlarını yüreklendirmiş. Etkili çalışacaklarını belirterek. Çünkü, DPT'ciler etkisiz kalmaktan yakınırlardı son yıllarda...

Ekonomi bürokratları, sözden icraata geçmenin zorunluluğunu bir kez daha ortaya koyup, ‘‘Siz yeter ki reformları yapın, ekonomi o zaman kendiliğinden canlanır. İşin başında sakın ekonomiyi canlandırma adına popülizme kaçmayın’’ mesajını verdiler...

Bu arada DPT üst düzeyinde değişiklik olur mu? Sanmıyorum...

Ancak Ankara bürokrasi koridorlarındaki son söylentiye göre Planlama'nın en pırıltılı bürokratlı Faik Öztrak'ın adı Hazine Müsteşarlığı için geçiyor... Bakalım DSP, Hazine Müsteşarlığı'na Cüney Sel mi yoksa başka birini layık görecek.

13'ün uğuru Bodrum yolcusu

ALİ Sayar, eğlence sektörünün başarılı işletmecilerden. Özellikle Ankara gecelerinin müdavimleri onu bilir, sever...

Ali Sayar'ın mekanlarına fırsat yaratıp gidenlerdenim. Ne zaman gitsem tıklım tıklım...

Artı Bar, zor Bar, Jackie's, T-shirt, Şamdan in Karpiç'ten sonra Club 13'ü açmıştı Sayar. Bu kulübü üç yıldır işletiyor.

Geçen gece Club 13'e gittik yine... Artık bu hafta son.

Ali Sayar yaz döneminde Bodrum'da olacak. Oradaki işletmesinin adı Han 13.

13'ü genelde insanlar uğursuz rakam olarak gösterirler. Ali Sayar'a niye 13 diye sordum tabii. Bir dönem zor günler geçirdiğini anlattıktan sonra ‘‘Belki tersi olur da bu uğursuz rakam bana uğur getirir diye düşündüm. Öyle umdum bu rakamı isim olarak aldım. Bana çok uğur getirdi’’ diye karşılık veriyor.

Bodrum'daki Han 13, bu ayın 18'inde açılıyor. Eylül ayının ortalarına kadar sürecek. 4 gün Cenk, bir gün Akrep Nalan sahne alacak. Bir gün de meyhane olacak.

14 yıldır eğlence sektöründe olan, danıymanlık ve organizasyon işleri de yapan Ali Sayar'ın İstanbul'a gelmek gibi niyeti yok. Yine kışın Ankara. Ama bu defa tarz değişikliği olabilir diyor.

Eğlence sektörü oldukça kárlı. Neredeyse yüzde 40-50 oranında kárlılık var. Gece kulübü veya bir barın yatırım maliyeti 50 bin dolardan 50 milyon dolara kadar çıkabiliyor.

Ama işin püf noktası, sıcaklık sanırım. İşletmecinin müşteriyle birebir ilgilenmesi... Ürün ve hizmet kalitesi zaten çok önemli de bir de fiyatların zig zag çizmemesi gerekiyor. Gözlediğim kadarıyla Sayar'ın başarısında bunlar yatıyor...

MHP'lilerin profesör sorgusu

HAFTA sonu Başkent'teki etkinliklere yetişmek zordu. Cumartesi günü bir yanda yeni bakanlar görev devir teslimi yapıyordu. Diğer yanda iş aleminin en büyük örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu toplanmıştı. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın yanı sıra bazı yeni bakanlar da bu toplantıya katılmışlardı. Aynı günün akşamı, genç işadamlarının örgütü TÜGİAD'ın da bahar balosu vardı. Yeni kabinenin ilk bakanlar kurulu toplantısından çıkan bazı bakanlar da gelmişti baloya. İşadamlarının yanı sıra eski, yeni çok sayıda milletvekili ve bürokrat da vardı. Hilton Oteli'ndeki baloda ünlü sanatçı Sezen Aksu konser verdi.

O gecede MHP'li milletvekillerinden Süleyman Servet Sazak ve Oktay Vural'la da sohbet ettik. MHP, Meclis'e en fazla profesör taşıyan parti. Keza kabineye de. Yeni hükümette MHP kanadından 6 profesör bakan var.Tunca Toskay, Hüsnü Yusuf Gökalp, Ramazan Mirzaoğlu, Abdulhaluk Çay, Şuayip Üşenmez , Enis Öksüz. Hem Sazak hem Vural, kamuoyunda profesör ağırlıklı MHP'nin kabine açısından nasıl algılandığını, sempati yaratıp yaratmadığını merak ediyor olmalılar ki bu konuyu açtılar.

Önyargılı olmamak lazım tabii. Ama profesör başbakan ve bakanlara ilişkin geçmişte yaşanan örnekler pek iyi değil. MHP'nin profesörleri başarılıolurlar inşallah, ne diyeyim...



Yazarın Tüm Yazıları