Osman Bengür'e sahip çıkalım

Osman Bengür ender görülen niteliklere sahip. Princeton ve Cambridge mezunu.

Önemli bir finansman şirketinin kurucusu, lokanta zinciri sahibi. Maine'de desteklediği savcının vali seçilmesini başarmış, Vali Brennan'ın üç yıl özel yardımcılığını yapmış. Bu yıl Amerika'nın beyni olan Kongre'de ‘Türkiye’nin, Türk'ün sesi' olmayı düşlüyor. Oysa kolay bir iş değil bu.


TAKSİ şoförü kömür karası. Tesadüfen yolu Tokyo'dan geçse zenciliğine, uzun boyuna aldanıp bir Japon takımına basketbolcu diye transfere kalkacaklar. Sırım gibi bir genç, oturduğu yerde saçları tavana değiyor. Daha arka koltuğa yerleşmeden ‘‘Dünya Kupası'nı izliyor musun?’’ diyor. ‘‘Evet’’ yanıtıyla gideceğim adresi veriyorum.

Gözü dikiz aynasından bakışlarımı yakalayıp konuşmaya başlıyor: ‘‘Bizim, yani Nijerya'nın hakkını yediler. Aslında biz Senegal'den çok daha iyiyiz. Finali bile oynardık. Eski futbolcuyum ben, bu işin uzmanıyım.’’ Şampiyonada Nijerya'nın başından geçenleri bilmediğim için söylediklerini baş sallayıp tasdik ediyorum. Tuttuğum takımı soruyor, Türkiye deyince çığlık atıyor: ‘‘Yaşasın Türkiye! Brezilya'ya şanssızlıktan kaybettiniz. Senegal'e de beş gol atmanız lazımdı. Takım ruhu var siz Türklerde.’’

ABD KONGRESİNDE İLK TÜRK

Ofiste ilkin Nikkei muhabiri Japon, sonra DPA büro şefi Alman, ANSA yazarı İtalyan, Yunan basın müşaviri yardımcısı, ardından Faslı meslekdaşım arka arkaya tebrike geliyorlar. Hepsi onbir gencimizin bir amaç hedefleyerek kilitlendiğinden, ayyıldızlı bayrağı yücelttiğinden söz ediyorlar. ‘‘Başabaş oynadınız Brezilya'ya karşı. Türklerin el ele verdiğinde imkansızı başaracağını ispat ettiniz’’ diyorlar.

Futbol defterini bir süre için kapadık, adımız dünya devleri arasında tepelerde. Gençlerimizin başarısıyla gurur duyuyoruz, mutluyuz. Şimdi Türkiye'nin gündeminde, özellikle Amerika'daki Türklerin önünde yeni bir mücadele var. Anası-babası Türk Osman Bengür Amerikan Kongresi'ne milletvekili seçilmek üzere yoğun çalışma sürdürüyor.

Amerikan siyasi tarihinde kongrede görev yapan 11 bin milletvekili arasında ilk kez bir Türk seçime giriyor. ABD Kongresi yalnızca bu ülkenin değil tüm dünya ülkelerinin kaderini büyük ölçüde etkileyen kararların alındığı politika merkezi. Körfez Savaşı, Bosna-Hersek, Afganistan'da askeri harekat, nükleer silahsızlanma, AIDS'le savaş, yoksul ülkelere yardım, IMF-Dünya Bankası kredi tespiti, terör destekçilerine yaptırımlar gibi konularda hep ABD Kongresi öncülük yapıyor. Kıbrıs çıkarmasından sonra Türkiye'ye uygulanan silah ambargosu da gene Kongre'nin eseri.

LOBİLERİN ETKİSİ

Küresel politikaların oluştuğu Amerikan Kongresi'ne bizden biri olan genç Osman Bengür'ün girmesi Türkiye açısından büyük önem taşıyor. Türkiye'ye hasım lobilerin etkin olduğu Kongre'de bir Türk kökenlinin yer almasının uzun vadede ulusumuzun yararlarının savunulmasına yol açacağı şüphesiz. Yunan kökenli Senatör Paul Sarbanes Kıbrıs çıkarmasından sonra Türkiye'ye uygulanan silah ambargosunda olduğu gibi geçenlerde Türkiye'ye helikopter teslimini engelleyerek hasımlarımızın gücünü bir kez daha sergiledi.

Kağıt üzerinde Anavatan'dan Yeni Dünya'ya damarlarında Türk kanı dolaşan herkes Osman Bengür'ün ABD Kongresi'ne seçilmesini arzuluyor. Kulaklarımız yıllardır New York'a gelen devlet büyüklerimiz, bakan ve milletvekillerimizin sohbet toplantılarında ‘‘Birleşin, örgütlenin, oy kullanma hakkınızı kazanın. Günün birinde Kongre'ye bir milletvekili gönderin’’ çağrılarıyla dolu. Bu ülkede hasımlarımız dahil etnik gruplar arasında sayımız çok az. Ancak milliyet duyguları hesaba katıldığında Türkler en üst sırada.

Önümüzde büyük, kaçırılmaması gereken bir fırsat var. Osman Bengür poltika adayları arasında ender görülen niteliklere sahip. Princeton ve Cambridge gibi iki saygın üniversite mezunu. Önemli bir finansman şirketinin kurucusu, lokanta zinciri sahibi. Maine'de görev aldığı kampanya ile desteklediği savcının vali seçilmesini başarmış, Vali Brennan'ın üç yıl özel yardımcılığını yapmış. Bu yıl seçim kazanıp Amerika'nın beyni olan Kongre'de ‘Türkiye’nin, Türk'ün sesi' olmayı düşlüyor. Oysa kolay bir iş değil bu. Maryland 2'nci bölgesinde sürdürdüğü kampanya için para desteği gerek. Şahsi servetinden 300 bin dolarla başladığı kampanyada Türk soydaşlarının maddi yardımına ihtiyacı var.

MADDİ DESTEK GEREK

10 Eylül'deki ön seçimde rakibi Dutch Rupersberg karizmatik kişiliğe sahip Osman Bengür'ün sivrilmesinden kaygı duyarak hafta başında çirkin bir kampanya başlattı. Saldırıya uğrayan Dünya Ticaret Merkezi'nin resmiyle dağıtılan bir bildiride ırk-din düşmanlığı ima ediliyor.

Dünya Futbol Kupası'ndaki gibi tüm Türkler kenetlenip yekvücut olarak Osman Bengür'e sahip çıkmalıyız. Demokrat aday Osman'ın partisinden beklediği destek Amerika'daki soydaşlarının parasal yardımıyla orantılı. Ama bugüne kadar gelen yardımlar beklentilerin çok altında. Amerika'daki resmi temsilcilerimiz ile Ankara sebebi anlaşılamayan bir suskunluk içinde.

Futbolda başarılarımızla yakaladığımız rüzgara yelken basıp şimdiye kadar erişilmez görünen ufuklara ulaşmamız mümkün. ‘Oz Bengur for Congress’ adına postayla çek veya www.ozbengurforcongress.com'a kredi kartıyla bağışta bulunup Osman Bengür'e destek verdiğimizi gösterelim. 200 küsur yıldır ABD Kongresi'nde Türk'ün sesini duymak yolunda hedefe bu kadar yaklaştığımız bir seçim olmadı.
Yazarın Tüm Yazıları