Önlemler hızla devam etmelidir

DENİZLİ Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci hükümetin açıkladığı dört paketten sonra kısmi bir olumlu hava yaratıldığını belirterek, "Daha atak ve somut adımlar bekliyoruz" dedi.

Keçeci ile yerel seçimler sonrası olası ekonomik durumu konuştuk.

Seçim sonu beklentiniz nedir?

- Devlet bütçesi hızla açık veriyor. Bu zaten bekleniyordu. Dünyayı da etkileyen krizi aşmamız için peş peşe açılan paketler elbette olumlu. Hatta sanayinin geleceğe dönük beklentisi daha da arttı diyebiliriz. Öncelikle sanayicinin üzerindeki vergi yükü çok. Küçük esnaf bile vergisini ödeyemez durumda. Peki sanayici nasıl ödeyecek? Bu nedenle öncelikle vergi yükü azaltılmalı. KDV oranları düşürülmeli. Örneğin; KDV’nin ÖTV’si olur mu? ÖTV kaldırılmalı. Hatta vergiler ötelenmeli. Sanayicinin üzerinde yüzde 70’lere varan ağır yük var. Ayrıca enerji ve doğalgaz da büyük yük. 120 dolarlık doğalgaz yükü yüzde 40’lara, 50’lere çekilmeli. Elektrik için de bu geçerli. Hatta düzenli vergi ödeyen primle ödüllendirilmeli. Bu tedbirlerle küresel krizin yükü minimuma çekilmelidir.

Tedbirlerin sonucu ne zaman alınır?

- Elbette zaman alacak. Önemli olan sanayicinin öncelikle de ihracatçının müşterisini kaybetmemesi gerekiyor. Dünyanın bütün ülkelerinde pazar payımızda daralma oldu. O ülkelerde krizden nasibini aldı. Bu nedenle o ülkelerin talepleri de azaldı, daraldı. Ancak biz, günü düşünmek zorundayız. Üretimi düşürürsek bir daha aynı seviyeye ulaşabilmek için çok uğraşmamız gerekir. Halkın şu anda acil sorunu işsizliktir. İşsizliğin giderilmesi ise fabrikaların üretime devam etmesiyle mümkündür. Sanayici alınacak tedbirlerle rahatlamalı ki, işsizlik büyük oranda giderilsin. Bu tedbirlerle devlet bütçesi açığının büyüyeceği mutlaktır. Ama hükümet vergi toplayarak bu sorunu aşabilir. Yerel seçimler ekonomik ortamı 1-2 ay da olsa oyaladı. Ne var ki seçim kampanyasının son günlerindeyiz. Önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye yeniden krizi konuşacak. Bu nedenle tedbirleri süratle almalıyız. En azından şu anda bu tedbirlerin alınacağına inanmak istiyoruz.

Erbakır A.Ş.’nin genel müdürü

1947 Denizli doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Denizli’de tamamlayan Müjdat Keçeci İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Denizli’de 10 yıl serbest avukatlık yaptı. Aile şirketi olan Erbakır A.Ş.’de görev aldı. Ailenin olan İktisat Bankası’nın kuruluşuna katılarak genel müdürlüğü üstlendi. Bankanın devri konusunda hukuk mücadelesi verdi. Aile şirketinde genel müdürlük yapan Keçeci evli ve iki çocuk babası.
Yazarın Tüm Yazıları