Önceliğimiz hırsızlık

GEÇEN hafta okurlardan gelen şikayet ve temennileri yayınladığımız Ankarakol’u okuyan Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, vatandaşların şikayetlerini tek tek inceledi.

Telefonla görüşme fırsatı bulduğum Çatalkaya, özellikle hırsızlık olaylarıyla ilgili eleştirileri tek tek değerlendirdi. Çatalkaya, Ankara’da hırsızlık olaylarının son azalması için tüm personeli aktif hale getireceklerini belirterek, şunları söyledi:

Vatandaş da duyarlı olmalı

“Ankara’daki önceliğimiz hırsızlık olaylarının önüne geçmek. Vatandaşlarımızın bu konudaki hassasiyetini anlıyorum. Gerekli önlemler alınacak. Gerekirse polis 24 saat sokakları ve caddeleri tek tek kontrol ederek hırsızlık olaylarının önüne geçecek. Ancak, sizin aracılığınızla halkımıza şunu söylemek istiyorum; polisin gösterdiği duyarlılığı onlar da evlerinde ve işyerlerinde aynı şekilde göstermeli. Özellikle tanımadıkları kişilere bina kapılarını açmamalı, evden dışarı çıktıklarında pencerelerini kilitlemeli ve bunun gibi birçok küçük ama hayati önlemler alarak bizlere yardımcı olmalı. Hırsızlığın önlenmesinde polisin gösterdiği çaba kadar halıkımızın da göstereceği çaba çok önemli.

TDP toplantı düzenleyecek

Önümüzdeki günlerde Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü aracılığıyla vatandaşlarımıza, hırsızlık olaylarının önüne geçmek için almaları gereken önlemler konusunda bilgilerin verildiği eğitim toplantıları düzenleyeceğiz. Broşür ve afişler dağıtarak halkımızın bu konuda daha duyarlı hale gelmesini sağlayacağız. Alınacak tedbirler sayesinde hırsızlık olaylarının kısa zamanda büyük ölçüde azalacağını temenni ediyoruz.”

Olay yerine 5-7 dakikada gidilmeli

Çatalkaya, Çankaya Birlik Mahallesi’nde oturan Mehmet Varlı’nın, yaşadığı sokak üzerinde gece geç saatlerde iki grup arasında kavga çıktığını, durumu polise bildirmesine rağmen dakikalarca kimsenin gelmediğini anlattığı şikayetinin ise çok ciddi olduğunu belirtti.

Emniyet müdürü, konuyu hassasiyetle araştırdıklarını ifade ederek, “Polislerimiz, 155 hattına ihbar geldikten sonra, olay mahalline uzaklığa göre en geç 5-7 dakika içinde bölgede olmalıdır. Eğer aksini tespit edersek idari soruşturma başlatıp sorumlular hakkında cezai işlem uygulanmasını sağlarız. Bu konuda hiç kimseye müsama göstermeyeceğiz. Vatandaşımızın hassasiyetine teşekkür ediyor ve konunun takipçisi olacağımı bilmenizi istiyorum” dedi.

Hız limitleri açıklansın

TRAFİKTE radarla kontrol döneminin başlaması, Ankara’da son dönemlerde en çok konuşulan konuların başında geliyor. Hemen her ana arterde direkler üzerine konulan hız radarları, sürücülerin korkulu rüyası haline geldi.
Yoldaki radarları gören Ankaralı sürücüler, hemen frene basarak hızını düşürüyor. Aslında birçok sürücü hangi yolda kaç kilometre hızla gidileceğini dahi bilmiyor. Emniyetin, özellikle Konya Yolu, İstanbul Yolu, Eskişehir Yolu ve Samsun Yolu’nun şehir içinde kalan kısımlarında kaç kilometre hızla gidileceğini sürücülere ayrıntılı biçimde bildirmesi gerektiğini düşünüyorum. Örneğin şehir içi hız sınırı trafik kurallarına göre 50 kilometreyken, Eskişehir Yolu üzerinde hız sınırı 70 kilometre olarak belirleniyor. Yani yola göre hız sınırı limitleri de farklılık gösteriyor.
Ankara Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) tüm yollar için hız limitlerini yeniden düzenleyerek bunu sürücülerle paylaşması önemli.
Yazarın Tüm Yazıları