Olimpiyat heyecanı bitmedi...

Olimpiyat bitti şimdi sıra Paralimpik Oyunları'nda… Toplam 5 madalya ile tamamladığımız Rio serüveni bitmedi…

Haberin Devamı

Kısaca “Paralimpik Oyunları nedir?” ondan bahsedelim. Paralimpik Oyunları engelli sporcuların katıldığı yarışmalardır. Olimpiyatların hemen ardından yapılır. Bu yıl 7-18 Eylül’de Rio’da gerçekleştirilecek Paralimpik Oyunları’na bizim ülkemizden 79 engelli sporcu katılacak.



Çeşitli engel gruplarından sporcuların katıldığı “çok sporlu bir etkinlik” olan Paralimpik Oyunlar, Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yönetiliyor.



İlk olarak 1948'de İngiltere’de 2. Dünya Savaşı gazilerinin katılımı ile bir spor organizasyonu olarak başlayan oluşum 4 yıl sonra Hollandalı sporcuların katılımı ile Uluslararası kimlik kazandı.



Türkiye ise ilk altın madalyasını 2004 Atina Paralimpik Oyunları’nda atıcılık dalında aldı.



Bugün sizleri paralimpik oyunlarında ülkemizi temsil edecek bedensel engelliler atletizm branşında yarışacak 4 sporcumuzu yetiştiren bir ismi tanıtacağım.

Haberin Devamı


Kendisi de engelli olan Milli Takım Antrenörü Ömer Cantay;

1998 yılında tekerlekli sandalye basketbol branşıyla başladığı spor hayatı 1999 yılında atletizm ile devam eder.



2004 Atina Paralimpik Oyunları’na katılan Cantay, Türkiye adına atletizm branşında katılan ilk engelli atlet unvanını alır.

2006 yılında İstanbul Bağcılar Belediyesi Spor Kulübü’ne transfer olunca sporculuğuna antrenörlük de eklenir.

Avrupa Şampiyonası’na ve Dünya Şampiyonası’na katılan Cantay’ın yurt içi ve yurt dışında şampiyonlukları var.

38 yaşında ve iki çocuk babasıdır.


Cantay'la, 2013 yılında Milli Takım Antrenörü olan Cantay’la Paralimpik Oyunlarını konuştuk.



Rio’da hangi dalda sporcunuz var?



Atletizm Tekerlekli Sandalye Koşu branşında 4 bayan sporcum ülkemizi bu branşta temsilen yarışacak.



Uluslararası düzeyde madalya alan sporcunuz var mı?



Evet var. Hamide Kurt, Dünya ikincisi ve Avrupa Şampiyonu oldu. Zübeyde Süpürgeci Avrupa Şampiyonu, Zeynep Acet Avrupa Üçüncüsü oldu.

Haberin Devamı


Sporcularınızı yarışmalara nasıl hazırlıyorsunuz?



Antrenör olarak sporcularımla birlikte koşuyorum. Beni geçmeleri için onları teşvik ediyorum. Bize has bir çalışma sistemimiz var ve meyvelerini de alıyoruz. Şu anda alt yapıdan yeni genç sporcular yetiştiriyorum. Ülkemiz için, bayrağımız için, İstiklal Marşımız okunsun diye gayret ediyoruz.



Olimpiyatlara hazırlanırken yeterince destek alıyor musunuz?



Bağlı bulunduğumuz Bağcılar Belediye Başkanımız Sayın Lokman Çağırıcı’nın katkısını özellikle vurgulamak istiyorum. Verilen destekle Avrupa ve Dünya şampiyonlukları aldık. Şimdi sıra Paralimpik’te...



Spor çok başarılı olmadığımız bir alan. Bunun sebebi sizce nedir?

Haberin Devamı



Türkiye’de spor alanına özellikle engelli sporuna yatırım son 10 yılda gerçekleştiği için henüz istediğimiz düzeyde olamadığımızı söyleyebiliriz. Fakat 2004 yılında ilk kez madalya aldığımız Paralimpik Oyunları’ndan sonra 2012 yılında 10 madalya alan bir Türkiye var. Yani devletimizin vermiş olduğu önem arttığı için başarılarda artmış oldu. Ve inanıyoruz ki bu Paralimpik Oyunları’nda ülkemize yakışır madalyalar alacağız. Bu şekilde uluslararası düzeyde ülkemiz hak ettiği sırayı almış olacak.



Engelli çocukları olan ailelere mesajınız var mı?


Engelli çocuğu olan aileler şunu bilmelidir; “Bedende bulunan engel, engel değildir.” Yeter ki çocuklarına inansınlar ve başarmaları için onlara fırsat versinler. Her engel grubuna yönelik spor branşı bulunmaktadır. Spor, kişinin engelini aşmasında yani özgüven kazanmasında çok önemli katkı sağlamaktadır. Ailelerimize bu yazıyı okuduktan sonra hemen çocuklarının yeteneklerine uygun bir branşta spora başlamasını sağlamalarını öneririm.

Haberin Devamı

Yazarın Tüm Yazıları