Oh! Yüce Türk pasaportu

PASAPORT harçlarında indirim haberini cüzdanımdan ve yemiş olduğum kazıklar karşısında titreyen ruhumdan yükselen sızı eşliğinde okudum.

Haberin Devamı

Son olarak geçen sene uzatmıştım pasaportumun süresini. Memur arkadaş 5 yıllık uzatma bedelini açıklayınca -yanılmıyorsam 750 TL idi- hafiften sendeleyip “Ben zaten bir arkadaşa bakıp çıkacağım, olurunu söyleseniz” demekle yetinmiştim.

Memurda da bir mahcubiyet vardı: “Zaten değişecek, çipliler geliyor. 2 yıllık yapalım daha iyi” demişti.

2 yıllık pasaport uzatma bedeli olarak 300 küsur Törkiş Lira bayıldığım sırada yaptığım yorumları burada tekrarlamayayım, müstehcen olur!

*         *        *


Gören, duyan da bu kadar harç istenen pasaportu bankoya uzattığında dünyanın bütün sınır kapılarında görevlilerin “Oh! Yüce Türk pasaportu! 40 yıllık gümrükçüyüm böyle güzel resmi belge görmedim vallahi, buyurun geçin” dediğini sanır.

O pasaportu kullanarak sınırdan geçmek için -Eğer Suriye’ye filan gitmediysen- dünyanın yüzde 90’ından da vize alman gerekiyor.
Defteri bile 138 lira ama etki alanı sinir bozucu derecede sınırlı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Pasaport fiyatlarını yüzde 50 düşürdük. İnşallah bu durum hem dışarda hem içerde vatandaşlarımıza olumlu yansır” demiş.

Yansır tabii yansır da, bir zahmet biz bu kazığı niye yedik onu da açıklasanız.

Sanki 5 yıllık “pasaport kullanma ihtimali” yaratmanın bedelini 750 TL olarak belirleyen ve uygulayan Vanuatu veya İsrail veya Almanya veya Sri Lanka maliyesi miydi?

Taşeron kazığı mı yiyorduk yoksa?

*         *        *

Niye attınız bu kazığı bize?

Niye dünyanın en etkisiz fakat en pahalı pasaportunu kullandırttınız bize yıllarca?

Vatandaş olarak bunun cevabını da duymak isterim.

“İndirdik işte daha ne istiyorsun vatandaş” ile açıklanacak bir durum değil bu.

İndirime rağmen pahalı pasaport kullanıyoruz bana sorarsanız; o ayrı, hiç girmeyelim, tamam!

Ama açıklayın, niye o kadar pahalıydı?

Erken rezervasyonla 40-50 Euro’ya (yaklaşık 100 TL diyelim) Avrupa’ya uçak bileti bulunan devirde, 6 aylık pasaport bedeli niye 126 TL idi?

Bütün canı yananlar adına tekrar soruyorum: “İndirdik” demek güzel de, ne istediniz milletten, niye attınız o kazığı bize?

Ivırı zıvırı ile 5 yıllık pasaport için istenen 1000 TL’yi açıklamak zorundasınız.

Geçen hafta pasaport uzatanlara ayrıca sabır dilerim, vay canı/cüzdanı yanana!

Yasağın filtresini çıkarmak

KAHVELERDE sigara yasağının iptali söz konusu.

Hâlâ sigara içen sefil bir iradem var.

Kış boyunca kahvenin, barın, meyhanenin kapısına çıkıp zangırdayarak sigara yakarkenki ruh halim ve kullandığım ifadeler farklı olsa da, yasağı destekleyenlerdenim.

“Duman odası”na izin çıkması gibi esnemeleri desteklerim fakat yasağın kahvelerde delinmesi, işin “filtresinin çıkmasına” yol açar.

Vatandaş zaten kahve duvarına delik açma, bir ucuna bir dal sigara tutturulmuş bahçe sulama hortumuyla bünyeye nikotin yükleme gibi yaratıcı çözümler buluyor.

Yasağı delmeyin, makul düzenlemeler yapın, devam etsin.

Ben kışın zangırdarken söylenirim yine ama olsun, bu yasak doğru bir yasaktır.   

Yazarın Tüm Yazıları