O parktan Abdullah Gül’ün adını tümüyle silmeye kıyamadılar

TUNA Çelik’in patronu Turan Tuna aradı:

Geçen yıl ekimde İnönü Üniversitesi Arapgir Meslek Yüksek Okulu’nun açılışına birlikte gittiğimiz dostlarım “Bizi Malatya’ya götürdün ama kenti göremedik” diyordu. Şimdi turistik gezi yapacağız.

Haberin Devamı

Aslında yüksek okul ANAP döneminin Milli Eğitim Bakanlarından Metin Emiroğlu’nun girişimleriyle açılmış, Turan Tuna-Nuri Tuna, Ercihan Ekşi-Naci Ekşi ve Yakup Karabay-Taner Karabay’dan oluşan ekibin katkılarıyla güzel bir binaya kavuşmuştu. CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, 4.5 milyon liraya mal olan bina için Doğuş Holding’ten de 600 bin TL katkı sağlamıştı.

Aralarında Sinpaş Grubu’nun patronu Avni Çelik, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Kütük Mermer’in patronu Ali Kütük, Enkay Mağazaları Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Yavuz, Karagözlüler Tekstil’in patronu Nüvit Karagözlü ve Malatya Pazarı Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Palancı ve Adnan Başdemir’in de bulunduğu 30 kadar işadamı eşleriyle birlikte Turan Tuna’nın davetine uyup geçen hafta sonu üç günlük tur yaptı.

Haberin Devamı

Hatun-Turan Tuna çifti ve kızlarının ev sahipliği yaptığı tura bir geceliğine katıldım. O gece THY’nin 1.5-2 saatlik rötarıyla kente vardığımda Tuna ve konuklarını Malatya’nın yeni Valisi Ulvi Saran, AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Mücahit Fındıklı, Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve Mevlüt Aslanoğlu’yla sohbette yakalayabildim.

Sonra ekip Kanalboyu’na gitmek için toparlandığında Mucahit Fındıklı’nın otomobiline konuk oldum. Şehrin girişindeki parkın önünden geçerken Fındıklı’ya takıldım:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçen yıl kasımda geldiğinde bu parktan adının indirilmesini istediğini bana şubat başındaki Suudi Arabistan yolunda söylemişti.

Sayın Cumhurbaşkanımızın o dönemki Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın’a, “O parktan benim adımı silin, Malatyalılar’ın benimsediği bir adı koyun” dediğine ben de şahit olmuştum. Tabela indi de.

Parkın bir noktasında hâlâ Abdullah Gül adı duruyor.

Üç hafta kadar önce Sadettin Çevik-Mahmut Baran ortaklığındaki Yumak İnşaat’ın temel atma töreni için gittiğimde şoför göstermişti:

Abi bak Cumhurbaşkanı’nın adı hâlâ “Sümerpark”ta duruyor. Sen, “indirtti” diye yazmıştın.

Mücahit Fındıklı’ya bunu anlatırken, tam Gül’ün adının yazılı olduğu noktadan geçtik. Hemen Belediye Başkanı Çakır’ı aradı:

Haberin Devamı

Sayın Cumhurbaşkanımız “indirin” demişti ama ismi Sümerpark’ta duruyor. Son durum nedir?

Cemal Akın arkadaşımız “Abdullah Gül adından vazgeçilmesi” yönünde meclis kararı çıkartmamış. Yani, “Abdullah Gül Parkı” kararı aynen duruyor.

Çakır’ın Fındıklı’ya verdiği yanıttan isim değişikliğini belediye meclisi
gündemine taşımakta ikircikli kaldıklarını anladım.

Durumu “Adımı o parktan sildirttim” diyen Gül de bilsin istedim...

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı sayesinde Darende turist çekiyor

TUNA Çelik’in patronu Turan Tuna’nın 3 günlük Malatya turuna katılan işadamları, Darende ilçesine de gitti. Başta Sinpaş’ın patronu Avni Çelik, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ve Kütük Mermer’in patronu Ali Kütük olmak üzere tüm ekibin dilinde Darende vardı:

Haberin Devamı

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı, Darende’de müthiş işler yapmış.

Abim Darende’de 1970’li yılların ortalarında hakimdi. O zaman sık sık giderdim. AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı araya girdi:

Darende şu anda yılda 350 bin turist çekiyor.

AKP Milletvekili Öznur Çalık üsteledi:

Bir başka gelişinde Darende’ye mutlaka zaman ayır.

Bunun üzerine abim Mahmut Munyar’ı aradım:

Ben Darende’deyken Osman Hulusi Efendi sağdı. O dönemden ilçeye katkılarını bilirim.

Kamuoyu Es-Seyid Osman Hulusi Efendi Vakfı’nın adını en çok Prof. Fatih Hilmioğlu’nun İnönü Üniversitesi Rektörlüğü döneminde, “Cemaat etkisinde İlahiyat Fakültesi olmaz, bu fakülteyi Darende’de açık tutamayız” diyerek kapattığında duymuştu...

Haberin Devamı

Prof. Hilmioğlu’nun kararı ve Vakfın konumu epey tartışılmıştı...

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne ilk bağış Çelik’ten

TUNA Çelik’in patronu Turan Tuna’nın Malatya’ya götürdüğü işadamları İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Cemil Çelik’le de görüştü. Görüşmede 2002’den beri öğrenci almayan İlahiyat Fakültesi de gündeme geldi. Dekanlığına Prof. Cem Zorlu’nun getirildiği fakülte 30 öğrenciyle “yeni başlangıç” yapacak:

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu gerçek anlamda Arapça öğrenecek. Çevirisini de hakkıyla yapabilecek.

Prof. Zorlu, üniversite kampüs alanında İlahiyat Fakültesi’ne bina yapılması için de proje hazırlamaya başlamış:

5-6 milyon TL’ye ihtiyaç var. Tümünü bağışla gerçekleştirmeye niyetliyiz...

Haberin Devamı

Rektör Prof. Çelik, bu durumu anlatınca, Sinpaş’ın patronu Avni Çelik hemen sözünü vermiş:

350 bin lirayla ilk katkı bizden olsun...

Prof. Zorlu, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Mesut Parlak’a kafasındaki planı anlattığında, “O kaynağı zor toplarsın” yanıtı almıştı...

Rektör Prof. Cemil Çelik de, Mardin’den örnek verdi:

Mardin’deki üniversiteye ABD’deki Süryanilerden çok ciddi katkılar oldu. Malatyalı işadam-larından da İlahiyat Fakültemize katkı bekliyoruz.

İlahiyat Fakültesi için 5-6 milyon TL toplanabilir mi?

Yazarın Tüm Yazıları