Nurten'in konukları

Nurten ERK
Haberin Devamı

Tıpta teknoloji devlerinin gözü Türkler'in sağlığında

Dünyanın en büyük tıp teknoloji kuruluşlarının Türkiye'de de bulunduğunu belirten Siemens Tıp Tekniği Genel Müdürü Ali Rıza Ersoy, ‘‘Sağlıkta özelleştirmeyi destekliyoruz. Kamu hastanelerinin bazıları elindeki cihazların bakımı için bile bütçe ayıramaz halde’’ dedi.

Türkiye'de son yıllarda giderek artan sağlık yatırımları, uluslararası tıp cihazları üreticilerini keyiflendiriyor. Bilgisayarlı tomografi, ultrason, radyoterapi sistemleri gibi teknoloji yoğun tıp cihazları pazarında, Siemens, Toshiba, General Electric, Toshiba, Philips, Hitachi gibi dev şirketler kıyasıya rekabet ediyor.

Siemens Tıp Tekniği Genel Müdürü Ali Rıza Ersoy, bu rekabet nedeniyle dünyadaki en yeni teknolojinin gecikmeden Türkiye'ye yansıdığına işaret ediyor. Ersoy, Türk Cumhuriyetleri'ndeki talebe bağlı olarak Siemens'in Türkiye'de basit röntgen sistemleri üretebileceğini söylüyor. En büyük müşterisi kamu olmasına rağmen şiddetle sağlık sektöründe özelleştirmeyi isteyen Ali Rıza Ersoy ile sağlık ve teknoloji ağırlıklı bir sohbet yaptık.

Tıp tekniği sektörü, sağlık sektörüne hangi ürünleri sağlıyor?

- Bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans (MR), anjiyografi, kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi sistemleri, ameliyathane sistemleri, hastane yoğun bakım sistemleri, bunları birbirine bağlayan network sistemleri, yüksek teknolojiyi içeren büyük paralara mal olan sistemleri Türkiye pazarına sunuyoruz.

Bu cihazların fiyatı ne kadar?

- Ultrason gibi cihazlar 50 bin mark, manyetik rezonans MR 2.5 milyon mark. MR sistemleri en gelişmiş tanı sistemleridir.

Sektörde rekabet ne düzeyde?

- Bütün dev şirketler Türkiye'de de var. Uluslararası şirketler Türkiye'deki sağlık pazarında çok aktif. Rekabet son derece yoğun.

Müşteri profiliniz kimlerden oluşuyor?

- Sağlık sektöründeki kamu ya da özel sektör yatırımcıları. Sağlık Bakanlığı'nın büyük yatırımları, devlet hastaneleri, SSK hastaneleri, Milli Savunma Bakanlığı'nın askeri hastaneleri, YÖK'e bağlı üniversiteler ve bunların uygulama araştırma hastaneleri, özel sektörün büyük hastane yatırımları bizim için önemli.

Müşterileriniz arasında kamu-özel sektör dağılımı nasıl?

- Tıp pazarının içi bayağı değişken. Devlet sektörü son beş yıldır hızla aşağı giden bir trend içinde. Özel sektörün payı ise artıyor. Devlet her geçen yıl, bir öncekine göre daha az alım yapıyor. Kaynakları yetersiz, sağlığa ayrılan pay yüzdesel olarak sürekli düşüyor. Bu da devletin sağlık yatırımlarını azaltıyor. Bunun karşılığında özellikle son dört yıldır özel sektör, leasing sisteminin de etkisiyle, büyük bir patlama içinde. Sektördeki kârlılık görüldükçe, sağlıkla ilgisi olmayan büyük gruplar da bu işe soyundu. Sağlık yatırımları hızla artıyor. Bu da bizim gibi tıbbi teknoloji üreticisi firmaları mutlu ediyor.

Siemens, tıp cihazlarının bazılarını Türkiye'de üretmeyi düşünüyor mu?

- Türkiye'de üretim henüz yok. Daha düşük teknoloji gerektiren ameliyathane masası, ameliyathane sterilizasyon aletleri gibi ürünler üretiliyor. Ama yüksek teknoloji gerektiren ürünlerin üretimi Türkiye'de yok, yakın zamanda da olacağını sanmıyorum. Bundan üç yıl önce biz hevesle standart röntgen sistemlerini Türkiye'de üretmek için çalıştık. Elektronik değil ama mekanik aksamın yapılabilir olduğunu gördük. Ancak pazar sorunu karşımıza çıktı.

Peki ileride yeniden gündeme gelebilir mi?

- Evet, bu konunun takipçisiyiz. Proje tozlu raflarda değil, ama Türk Cumhuriyetleri'nde başarılı olabilirsek. Siemens'in bu ülkelerde Almanya'dan temsil edilmesi yerine, Türkiye'den temsil edilmesini araştırdık. Bazı cihazların servisini Türkiye'den vermeye başladık. Bu ülkelerde potansiyel görebilirsek, yıllık optimum noktayı yakalayabilirsek Türkiye'de üretim konusunda girişimlerde bulunacağız.

Sağlık sektöründeki özelleştirmeye nasıl bakıyorsunuz?

- Sağlık sektöründe özelleştirmeyi şiddetle destekliyoruz. En büyük müşterilerimiz SSK, devlet hastaneleri, üniversite ve askeri hastaneler. Bu kuruluşlar alımlarını ihaleyle ve merkezi sistemle yapıyorlar. Dolayısıyla karşınızda bir müşteri var. Pazarlama maliyetleriniz asgari düzeyde. Özelleştirme olursa, yüzlerce müşteriyle uğraşacağız, ama sağlık kuruluşlarına rekabet gelecek. Özel müşteriyle çalışmak daha zor olmasına rağmen özelleştirmeyi destekliyoruz. Çünkü kamu hastanelerinin bazıları elindeki cihazların bakımı için bile bütçe ayıramaz halde.

Teknoloji, çıktığı gün Türkiye'de

Tıbbi cihazlarda yeni teknolojilerin Türkiye'ye geliş hızı nedir?

- Tıp sektörü, tamamen elektroniğe bağlı. Bu yüzden de çok hareketli bir sektör. Elektronikteki tüm gelişmeler aynı hızla tıp teknolojisine de yansıyor. Rekabette başarılı olabilmek için hemen yeni sistemler geliştirip, yeni modeller çıkarmak zorundasınız. En son çıkan sistemi Türkiye pazarına sunamazsak rekabet edemeyiz. Örneğin Siemens'in en son ürettiği MR cihazının 8'incisi Türkiye'ye geldi ve İzmit'e kuruluyor. Eğer rekabet içinde olmasaydık, kendi sektörümüzdeki şirketler, seri sonu ya da eski teknoloji ürünlerini Türkiye pazarına sunabilirdi. Şansımıza müşteri profili de çok seçkin.

ALİ RIZA ERSOY

Siemens Tıp Tekniği Genel Müdürü Ali Rıza Ersoy, 1957 Aydın doğumlu. Tarsus Amerikan Koleji, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü mezunu. Viyana Teknik Üniversitesi Uygulamalı Elektronik Bölümü'nde master yaptı. 12 yıldır Siemens Tıp Tekniği Bölümü'nde çalışan Ali Rıza Ersoy, daha önce sırasıyla Bölge Satış Yöneticiliği, İzmir Büro Müdürlüğü ve Satış Müdürlüğü görevlerini üstlendi.













Yazarın Tüm Yazıları