Nurten Erk: Tahtakale'de yetişen Elmas 600 milyon doları yakaladı

Nurten ERK
Haberin Devamı

1960'lı yılların başında Tahtakale'de çalışmaya başlayan Sezgin Elmas, bugün Türkiye genelinde 120 bin noktaya satış ve pazarlamayla ulaşan Sezginler Grubu'nun sahibi. Sezgin Elmas, 1999'un ilk dokuz ayındaki cirolarının 600 milyon dolara ulaştığını söylüyor.

TAHTAKALE'den yetişen Sezgin Elmas, bugün dünya devlerinin Türkiye'deki adresi... Dünya devlerinin ürünlerinin Türkiye genelindeki 120 bin noktada satış ve pazarlamasını yapan Sezgin Elmas, krize rağmen 1999 yılı sonunda 9 şirketiyle 600 milyon dolarlık ciroyu yakalamayı planlıyor.

Tahtakale'den yetişen Sezgin Elmas, bugün Polonya, Macaristan, Romanya, Azerbaycan'da satış ve dağıtım ağı kurulması konusunda know-how veriyor.

Satış ve dağıtım sektöründe 35 yılını geçiren Elmas ile Sezginler Grubu'nun konumu ve sektörün sorunlarının yanısıra Türkiye'de sanayicileri yatırımdan uzaklaştıran nedenleri konuştuk.

Sezginler Grubu'nun temelleri nasıl atıldı?

- 1960'lı yılların başında ortaokuldayken Tahtakale'de çalışmaya başladım. Önceleri yaz aylarında çalışıyordum, sonra bir ihracat firmasında düzenli çalışmaya başladım. Sabah okula gidiyordum, öğleden sonra da işe. O dönemde firmada iyi bir yer edindim. Üniversiteyi bitirdikten sonra Tahtakale'de Rumlar'ın Türkiye'yi terketmesiyle boşalan bir mağazada ortak olarak çalışmaya başladım. Bu 8 yıl sürdü. 1981 de Tahtakale'de Sezginler ismiyle bir şirket kurdum. Şirketin isminin Sezgin değil de Sezginler olmasın en büyük neden ise şu: Hurşit Baba adında çok yaşlı bir müşterim vardı, o bana 'Oğlum burası sadece senin değil, hepimizin yeri, burası Sezginler olsun' dedi.

Grubunuzun bugünkü konumu nedir?

- Şu anda grup olarak 1800 kişiyi bünyemizde bulunduruyoruz. Türkiye'nin her yanında faaliyet gösteren dağıtım ağırlıklı bir firmayız. Yurtdışına baktığımız zaman, bizim firmanın bir örneğini daha göremiyoruz. Biz Türkiye'de satış ve dağıtımı 25 yıldır yapıyoruz. Böyle bir örgütün kurulması çok zor. Türkiye'de herkes üretime meraklıdır, önce üretir sonra dağıtımını ve satışını düşünür. Biz önce dağıtım teşkilatımızı kurduk, daha sonra diğer firmalarımızla bu organizasyonumuzu destekledik. Şu anda Türkiye'nin yüzde 92'sine hizmet veriyoruz. 120 bin noktanın üzerinde yere direkt satış yapıyoruz. Bu yıl bilgisayar ve yazılım için yaklaşık 8 milyon dolarlık yatırım yaptık.

Yabancılarla işbirliğiniz var mı?

- Yabancılar Türkiye'ye girmek istedi, fakat stratejik hatalar yaptılar. Türkiye'deki dağıtımda hem satış, hem dağıtım yapmak zorundasınız. Malı satmak kadar parasını toplamak da önemli. 120 bin noktaya gittiğimizi düşünürseniz, 6 ile çarparsanız 750 bin kişilik bir iş ortaklığımız var. Dünya devlerinin Türkiye'deki adresi olarak görülüyoruz. Dağıttığımız 900 çeşit ürün içinde kendi ürünlerimizin payı yüzde 10. Polonya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Azerbaycan gibi ülkeler dağıtım örgütü kurmamızı istiyor. Bu konuda ön çalışmalar yapıyoruz, onlara yol gösteriyoruz.

Peki yeni yatırımlarınız olacak mı?

- Türkiye'de artık yatırım yapmak çok zorlaştı. Ben 35 yıldır sürekli yatırım yapan biriyim. Bizim gibi insanların doğru yaptığı kanaatinde değilim. Biz eğer başkaları gibi herşeyi satıp savıp, bir yerlere koysaydık bütün bankacılar kapımızda sıraya girer, mevduat almak isterdi bizden. Biz de devleti fonlayan bir firma olurduk. Türkiye'nin 400-450 kuruluşu, devletin yüzde 80 alacağına sahip. Bir yandan devlet size her türlü kösteği gösteriyor ve üstelik de size rakip. Bankalar, işinizi çevirmek için size para vermez, çünkü alıcısı hazır. Böyle sürerse yatırımlarda ciddi daralma olacak. Bu şartlarda Türkiye'de yatırım yapacak adam kalmayacak.

SEZGİN ELMAS

Sezginler Grubu'nun kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Elmas, 1950 Bayburt doğumlu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. İhtisasını İstanbul Üniversitesi İşletme İstatistik dalında yaptı. Ortaokul yıllarından itibaren çalışmaya başlayan Sezgin Elmas, Sezginler adını verdiği ilk firmasını 1981 yılında kurdu. Bunu, Hasat Gıda, Kestaş Gıda, Togo Çikolata ve Şekerleme, Pasaş Pazarlama Dağıtım, SC230, Spar Marketler Zinciri, Rusya'da bulunan Sezginler Russ firmaları izledi. Sezgin Elmas, İstanbul İhracatçılar Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile İstanbul Ticaret Odası'nda aktif görevleri üstlendi.

Sezginler hangi markaları dağıtıyor?

SEZGİNLER, Türkiye genelinde Benckiser, Mars, Plenty, Amigo, Şokomigo Keelogg's, Sara Lee, Astor, Obaçay, Fruppa, Ludwig, Smith K.Beecham, Seagram, Energizer, Johnson & Johnson ürünlerini dağıtıyor. Türkiye'nin en geniş dağıtım ağına sahip olan Sezginler Dağıtım yaklaşık 900 araç ve 74 bayi ile dağıtım yapıyor. Gıda, satış ve dağıtım konularında yoğunlaşan 9 şirketli Sezginler Grubu'nun Düzce'de bir fabrikası, Bursa'da iki üretim tesisi ve Hadımköy'de lojistik center'ı bulunuyor.



Yazarın Tüm Yazıları