Nurten Erk: Pentagon'a dönmedi Türkiye'ye yerleşti

Nurten ERK
Haberin Devamı

ABD Ordusu'nda çalıştıktan sonra ABD'nin Ankara Askeri Ateşeliği'ni yapan Boeing Türkiye Genel Müdürü Gregory R. Pepin, Pentagon'a dönmemek için ordudan emekliliğini istedi ve Boeing'e katılarak Türkiye'de kaldı.

YAKLAŞIK 20 yıldır Türkiye'ye ticari uçaklarını pazarlayan Amerikan uçak devi Boeing'in gözü bundan böyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nde. Türk savunmasının artan ihtiyaçlarını gözönüne alan Boeing, kendi şirketini kurarak Türkiye'ye yerleşiyor. Ankara ofisini bugün hizmete açan Boeing Türkiye'nin Genel Müdürü Gregory R. Pepin ise Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hiç de yabancı olmayan bir isim, Amerika'nın eski askeri ateşesi.

Boeing International Corporation, bundan böyle sadece ticari uçaklarıyla değil, uzay, iletişim, telekomünikasyon, savunma uçakları ve füzeleri konusunda da Türkiye'de söz sahibi olmayı planlıyor. Uçaklarının iniş takımlarının bir bölümünü üç yıldır Türkiye'de Güriş'e ürettiren Boeing, başka parçaları da burada üretmek için Türk firmalarıyla işbirliği yapmak istiyor. Boeing Türkiye'nin Amerikalı Genel Müdürü Gregory Pepin, Boeing'in ayrıca Türk iş dünyasına iş jetleri de satmak istediğini belirtiyor. Pepin ile Boeing'in Türkiye'ye yerleşme nedenlerini ve ileriye dönük planlarını konuştuk.

Boeing, 20 yıl sonra neden Türkiye'de ofis açıyor?

- Boeing artık üç grubuyla Türkiye'de faaliyete geçiyor. Ticari uçakların yanısıra, uzay ve telekomünikasyon ile savunma uçakları ve füzeler konusunda da faaliyette bulunmak istiyoruz. Türkiye gelişen bir ülke. Önümüzdeki yüzyıla gelişerek, büyüyerek giriyor. Biz de bu noktada Türkiye'ye yardımcı olabileceğimizi düşünüyoruz.

Askeri ateşeyken Boeing'e neden geçtiniz?

- On yıldır Türkiye'deyim. İlk kez 75'te gelmiştim askeri görevle. Sonra hem görevle, hem kendim gezmeye geldim. Yılbaşına kadar Amerika'nın askeri ateşesiydim Ankara'da. Bu yaz Pentagon'a geri dönmem isteniyordu. Eşim ve ben Türkiye'yi çok seviyoruz. Emekli olmaya ve Türkiye'ye yerleşmeye karar verdik. Bu arada da Boeing için çalışmayı tercih ettim.

Boeing Türkiye'ye nasıl bakıyor?

- Türkiye Boeing için çok çok önemli. Bunun için Türkiye'de ofis açıyor, ben devamlı olarak burdayım. Sadece ticari uçaklar için değil, bütün alanlarda çalışmak için burdayız. Boeing gerek savunma, gerekse sivil konularda Türkiye ile uyum içinde. İleride Türkiye üzerinden başka ülkelere de açılabiliriz.

Hangi ürünlerinizle hizmet vermeyi düşünüyorsunuz?

- Boeing, gelecekte Türkiye'nin ihtiyacı olan konularda faaliyet gösteriyor ve ürün yelpazesi çok geniş. THY ve özel havacılık şirketlerine uçak vermeyi sürdürüyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Awacs uçaklarını temin edebilmek konusunda çalışmalarımız var. İnanıyoruz ki Boeing Türkiye'nin askeri alanda mesela ağır yük helikopterleri ihtiyacını karşılayabilir. Atak helikopterleri konusunda da Apachi'lerle Türkiye'nin ihtiyacını karşılayabileceğimizi düşünüyoruz. Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan Harpoon Füzeleri'ni de temin ediyoruz. Ticari uçaklarla ilgili faaliyetlerimiz sürecek. THY uçuş noktalarını hem dünyada ve hem Türkiye'de genişletiyor.

Türkiye'de işbirliği yaptığınız partnerlerle ilişkileriniz bundan sonra ne olacak?

- Boeing şirketinin Türkiye'de eğitim ve servis hizmetlerinin yanısıra, havayolları direkt ilişkisi olan ülke içindeki Boeing aktivitelerinden sorumlu olan satış, kontrat, pazarlama ve mühendislik konularında uzman elemanları var. Türkiye'de Boeing ekibine destek ve önerileriyle yardımcı olan danışmanları var. THY, filolarında Boeing uçaklarının olduğu havayolu sirketleriyle eğitim, servis, simülatör ve yedek parça konusunda birlikte çalışıyoruz. Bu ilişkilerimiz sürecek.

Silahlı Kuvvetler'le ilgili çalışmalarınız neler?

- Apache helikopterleri ve Awacs uçaklarıyla ilgili çalışmamız var. Bunların hepsi Türk Silahlı Kuvvetleri'nin seçimine bağlı. Amerikan Silahlı Kuvvetleri'nin de aynı ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Amerikan Hava Kuvvetleri ve TSK'nın ihtiyaçları genelde aynı. Nato'ya da aynı silahları veriyoruz.

30 milyon dolarlık iş

jeti için 9 ay kuyruk

Boeing ürettiği iş jetlerini de Türkiye pazarına sunacak mı?

- Boeing iş dünyası için iş jeti üretmeye başladı. Böyle bir iş jetinin fiyatı 30 milyon dolardan başlıyor. Jetlerin içi isteğe göre dekore ediliyor. İstenen malzeme ve dekorasyona göre fiyat artıyor. Böyle bir jete sahip olabilmek için bir süre beklemek gerekiyor. Bu ortalama 9 ay. 6 bin mil uçabilen bu jetler özellikle çok sayıda şirketi olan kuruluşlar için ideal. Büyük kuruluşlar yöneticilerini bu uçaklarda toplayıp yolda bile konferans yapabiliyor.

Türk iş dünyasına bu yıl böyle bir jet satabilecek misiniz?

- İnşallah, bu yıl en az bir tane satmayı hedefliyoruz.

Türkler'in iş ahlakına hayran

Uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan yabancı biri olarak Türkiye'nin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

- Geldiğim 1975 yılından beri Türkiye büyük gelişme gösterdi. Eğitim, demokrasi, endüstri ve iş ahlakı var. Geleceği çok parlak olan Türkiye yeni yüzyıla bu pozitif değerlerle girecek. Türkiye'de insanlar bir proje sonuçlanana kadar çalışıyor. Başka ülkelerde işe 10.00'da gelip, 17.00'de giderler ve projeleri yarına bırakırlar. Türkiye'de bunu göremedim, insanlar başladığı işi bitirmeye çalışıyor.

GREGORY R.PEPIN

BOEING Türkiye Genel Müdürü Gregory R. Pepin, ABD Washington doğumlu. ABD Askeri Akademisi'nden mezun olduktan sonra ABD Ordusu'na topçu teğmen olarak katıldı. ABD Ordusu'nda Çeşitli görevlerde hizmet verdikten sonra International Studies'de master yaptı. Joint United States Military Mission for Aid to Turkey’e, atandıktan sonra Ankara'ya yerleşti. ABD'ye döndükten sonra Kara Kuvvetleri Kurmay Koleji ve Kara Harp Koleji de olmak üzere topçu olarak çeşitli görevlerde bulundu. Körfez Savaşı sırasında Komuta sözcüsü olarak CENTCOM için hizmet verdi. 1975 yılından itibaren değişik görevlerle Türkiye'de yaklaşık on yıl çalışan Pepin son olarak ABD'nin Ankara Askeri Ateşesi'ydi. ABD'ye dönmemek için ABD Ordusu'ndan yılbaşında emekli olan Pepin, Boeing'e katılarak Türkiye'de kaldı.



Yazarın Tüm Yazıları