Nurten Erk: 30 bin Avrupalı inşaatçıyı iki yıl Atila Bey yönetecek

Nurten ERK
Haberin Devamı

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Atila Şenol, iki yıllığına Avrupa Konut Yapımcıları ve İnşaatçıları Birliği (UECP) başkanlığına seçildi. UECP'ye 30 bin Avrupalı inşaatçı üye bulunuyor. Şenol, ‘‘Bu görevim, Türk inşaatçılarına yeni ufuklar açacak’’ dedi.

Avrupa'da 30 bin konut üreticisini bünyesinde toplayan Avrupa Konut Yapımcıları ve İnşaatçıları Birliği (UECP) Başkanlığı'na geçtiğimiz aydan itibaren iki yıl süreyle bir Türk seçildi. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Atila Şenol, UECP Başkanlığı'na İtalya dışında, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin oybirliği ile getirildi. Şenol'un UECP Başkanlığı, Türkiye'ye ve Türk firmalarına inşaat sektöründe yeni ufuklar açacak.

Atila Bey’in başında bulunduğu Mesa, kuruluşunun 30'uncu yılını kutluyor. 17 şirketli Mesa'da 5 bin kişi çalışıyor. Mesa'nın 99 ciro hedefi ise 170 milyon dolar... Atila Şenol ile UECP'nin yanısıra Mesa'nın yeni projelerini de konuştuk.

Avrupa Konut Yapımcıları ve İnşaatçıları Birliği (UEPC) Başkanlığı'na seçildiniz. Türkiye UEPC'ye ne zaman katıldı?

- Uluslararası Müteahhitler Birliği (UMB), Türkiye'deki sevil örgütlerden biri. UMB, Avrupa'daki sivil toplum örgütlerinden biri olan Avrupa Konut Yapımcıları ve İnşaatçıları Birliği'ne (UECP) üye. Türk müteahhitlik sektörü 70'li yıllardan beri yurtdışında büyük işler yapıyor. Bu çalışmalarda daha etkili olabilmek için yurtdışındaki mesleki kuruluşlarla yakın ilişki içinde olmayı hedefledik. Türkiye bu federasyona 1991'de gözlemci üye, 1992'de tam üye kabul edildi.

UECP'ye kimler üye ve örgütün Avrupa'daki önemi nedir?

- 1958'de kurulan UECP'ye Türkiye dışında 11 Avrupa Birliği üyesi ülke üye. İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İtalya, Avusturya, İspanya, Portekiz, Yunanistan ve İrlanda ile Türkiye. UECP; ulusal üyeleri aracılığıyla Avrupa'da yaklaşık 30 bin konut yapımcısı, inşaatçısı ve arazi geliştiricisini temsil ediyor. Bunların faaliyetleri, doğrudan ya da dolaylı Gayri Safi milli gelirlerinin ve Avrupa istihdamının yüzde 10'una yaklaşıyor. Birlik Avrupa'da bu konuda tek özel sektör kuruluşu. AB organları nezdinde ciddi itibarı var.

Bu federasyon üyeleri için neler yapıyor?

- Üyelerinin menfaatlerini koruyor ve çalışmalarına destek oluyor. Özellikle Avrupa'daki konut piyasasını inceliyor, bu piyasayı etkileyen faktörleri araştırıyor. Üye birlikler arasında bilimsel, sosyal, mali, hukuki ve teknik alanlarda bilgi ve deneyim alışverişini sağlıyor. Üyeleri arasında ticari işbirliğinin geliştirilmesine çalışıyor. UECP, Avrupa Birliği'ndeki mevzuat görüşmelerinde danışmanlık yapıyor.

UECP'ye nasıl başkan seçildiniz?

- UECP'de başkanlık seçimi iki yılda bir yapılıyor. Her ülke on yılda bir başkanlığa aday olabiliyor. Başkanlık için benimle beraber bir İtalyan da aday oldu. İtalya ısrarla AB üyesi olduğu için başkan olması gerektiğini ifade etti. Ama İtalya dışında bütün ülkeler benim seçilmem gerektiği üzerinde durdu. Bütün bu ülkelerin temsilcileri ‘‘Türkiye bir Avrupa ülkesidir’’ dedi. Avusturya delegesi, ‘‘Türkiye'ye gittik, gördük. Türkiye Avrupa ülkesi. Başkanlığı verelim ki onların da Avrupalı olduğunun altını çizelim’’ diye ısrar etti. İtalyan aday çekildi ve oybirliğiyle başkan seçildim. Şimdi yardımcılarımın biri aday olan İtalyan, diğeri Belçikalı.

Sizin UECP Başkanlığınızın Türkiye'ye neler kazandıracak?

- Türkiye bu kuruluşa üye olarak mesleki dayanışma, bilgi alışverişi ve ticari ilişkileri geliştirme imkanını yakaladı. Avrupa Komisyonu'nun, UECP konularıyla ilgili çalışmalarını yakından izleme ve UECP üyesi olarak önerilerimizi Avrupa Komisyonu'na ulaştırma imkanını sağladık.

ATİLA ŞENOL

Mesa Mesken Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Atila Şenol, 1932 Ordu doğumlu. İTÜ İnşaat Fakültesi'nden 1956 yılında mezun olan Şenol, iş hayatına Hava Kuvvetleri İnşaat Dairesi'nde başladı. Daha sonra özel sektöre geçen Şenol, 1975'e kadar karayollarından hastaneye, bankadan büyükelçilik binasına birçok inşaatta şantiye şefliği yaptı. 1970-75 arasında kendi firmasıyla içme su, su depoları ve bina inşaatları taahhüt işlerini üstlendi.

1975'de Mesa'da ortak, teknik yönetici, genel müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev aldı. 1997'den bu yana da Mesa Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı sürdüren Şenol, Uluslararası Müteahhitler Birliği Başkan Yardımcısı. Şenol, Nisan ayında Avrupa Konut Yapımcıları ve İnşaatçıları Birliği (UEPC) Başkanlığı'na seçildi.

Mesa'dan Ankara'ya tüp bebek hastanesi

Konut dışında girmeyi düşündüğünüz yeni bir sektör var mı?

- Evet, sağlık sektöründe önemli bir projemiz var. Ankara'da kadın sağlığıyla ve tüpbebek ağırlıklı çok modern bir tesisin temelini attık altı ay önce. Önümüzdeki yıl Haziran'da açacağız. Avrupa ve Amerika'da çok araştırma yaptık. Projeyi Amerikalılar'a hazırlattık. İşletmesi için de Amerikalılar'la temastayız, ama ortaklık yok. 40 milyon dolar civarında, 60 yataklı bir yatırım olacak. Poliklinik hizmeti de verilecek. Her yaşta, her türlü kadın hastalığının tedavisi yapılacak. DAL Üniversitesi ve John Hopkins ile görüşüyoruz. Hastaneyi Ortadoğu'ya hizmet verecek büyüklükte planladık. Daha sonra İstanbul'da da bir hastane düşünüyoruz.

Peki finans ve perakende sektörüne nasıl bakıyorsunuz?

- Bankayı düşünmüyoruz. Ama gayri menkul yatırım ortaklığı kurarak borsaya girmeyi isityoruz. Bu konuda teşebbüslerimiz var. Bazı şirketlerle oluşturduğumuz AŞ'ler yakında ortaya çıkacak. Bu arada gıda sektörünü de araştırıyoruz. Yabancı bir ortakla hipermarket işini düşünüyoruz.

30 yılda 40 binden fazla konut yaptık

Mesa bugüne kadar kaç konut inşa etti?

- Biz 30 yıldır konut yapıyoruz. Bugüne kadar 40 bini aşkın konut yaptık. Konut dışındaki inşaatlarımızla birlikte 5 milyon metrekare inşaat gerçekleştirdik. Yurtdışında da inşaatlarımız var. 1981'den beri Libya'da 3 bini aşkın konut yaptık. Elimizde 150 milyon dolarlık bin konut daha var. Halen yurtiçinde devam eden projelerimiz var. 15 bin konutluk Bahçeşehir'in yarısı tamamlandı. İstanbul Altunizade'de Capitol'ün yanındaki konutların satışı sürüyor. Çengelköy'de villalar yapıyoruz. Ankara Oran'da 200 konutluk bir site, İzmir Urla'da 100 villalık proje, Ankara-Eskişehir Yolunda 3 bin konutluk proje, çiftlik evleri ve büyük bahçeli villalar planlıyoruz. Bunların yapımına 2000 yılında başlanacak.

Konut inşaatı dışında neler yapıyor?

- Konut dışında turizm tesisleri, alışveriş merkezleri de yaptık. Bunların bazılarını da biz işletiyoruz. Ataköy'de Atrium, Capitol ve Ankara'da Koru Ticaret Merkezi'ni yaptık. Bugün Capitol'de ayda bir milyon kişi alışveriş ediyor. Toplam 136 mağazanın aylık cirosu 15 milyon doları buluyor.



Yazarın Tüm Yazıları