Newyork Newyork

Doğan ULUÇ
Haberin Devamı

Kral ölmedi, yaşıyor

İKİNCİ binyılı geride bırakalı iki hafta oldu, insanlar alışveriş, kutlama, içki alemleri, davetlerle geçen Aralık ayının cümbüşünü çoktan unuttular. Ama gel bir de Elvis'çilere sor! Rock'n Roll'u dünya gençliğine sevdiren Elvis Presley hayranları şimdi 2000 yılını bir Elvis festivaline dönüştürmeye çalışıyorlar.

Hayata zamansız veda etmeseydi Elvis 8 Ocak'da 65'ine basmış olacaktı. 30 milyon tirajlı TV Guide dergisi onu ‘‘Yüzyılın Şarkıcı’’sı ilan etti. Amerika'nın çeşitli kentlerinde yıl boyunca ‘‘Elvis Günü’’ ilan edilecek. Avrupa ülkelerinde ‘‘Elvis: Konser’’leri dolaşıyor. Londra'da Wembley stadındaki konser biletleri gişe kuyrukları yarılanmadan satıldı. Ölmüş şarkıcı nasıl konser mi veriyor, basit. Las Vegas'daki son konseri dev ekranda gösterilirken bol müzisyenli bir orkestra canlı müzikle Elvis'in görüntülerine eşlik ediyor.

New York'ta yapımcılar Elvis hakında bir Broadway müzikali üzerinde çalışıyorlar. Sanatçının eski filmleri arka arkaya ekranlara gelirken Hollywood yenilerini hazırlama peşinde. Saygın kalemler hakkında düzinelerle kitaplar yazılmış şarkıcının yeni biyografilerini bu yıl içinde yetiştirme uğraşı sürdürüyor. Guernsey Adası'nda geçenlerde düzenlenen bir açık artırmada Elvis'in eşyaları 5 milyon dolar getirdi.

Müzik alemi geçen yarım yüzyılda şöhretler geçidine uğradı. Frank Sinatra, Tony Bennett, Nat Cole, Barbra Streisand, Michael Jackson, Madonna, Whitney Houston, Bruce Springsteen, Aretha Franklin, Celine Dion, Mariah Carey ve niceleri sahne ve ekranları şenlendirdiler. Basın Sinatra'ya ‘Yönetim Kurulu Başkanı’, Prince'e ‘‘Prens’’ Springsteen'e 'Patron', Nat Cole'e 'Kral', bazı kadın şarkıcıları 'Diva'( primadonna) unvanları yakıştırdılar. Oysa 'kral' sözü geçtiğinde akla ilk gelen ünvanı hiç tartışılmayan Elvis oldu.

'Kral Elvis' ölümünden sonra daha da devleşen tek sanatçı. Bir milyarı aşkın plak satış rekoru kırılmadığı gibi ölümü üstünden 23 yıl geçmesine rağmen plak ve CD'leri hala yok satıyor. Yalnızca Amerika'da satılan 130 albumu altın, platin, mülti platin ödülleri diğer tüm sanatçıların ulaşamadığı sayılara erişti. Canlı konserlerinde katılım rekorları kırılamadı. 33 film çevirdi. Dünyada 40 yıllık geçmişi olan 600'ü aşkın Elvis Hayran Klüpleri'nin üyeleri her geçen yıl katlanıyor. Fanatik hayranları Elvis'in öldüğüne inanmıyor. Hayatta iken klüplerde şov yapan 320 Elvis taklitçi sayısı geçen yıl 7 bin 200'e ulaştı.

Pop tarihçileri 'Kral Elvis'i ''meteor gibi zirveye çıkıp anide kaybolan yıldızların aksine şöhreti hiç sönmeyen sanatçı diye niteliyor. Yorum stili, basit Rock şarkılarını şiirleştiren sunuşu, göz kamaştıran giysileri, mücevherleri, uzun favorileri, kadınların aklının başından alan seksi kıvranışları Elvis'i ölümsüzler listesi başına çıkardı. Gelmiş-geçmiş en başarılı pop grubu The Beatles'ın John Lennon '' Elvis olmasaydı, The Beatles'da olmazdı'' şeklindeki övgüsü hala kulaklardan silinmedi.

Ünlü plakçı Ahmet Ertegün'ün bize ''Atlantic Records'u yeni kurduğumuzda menaceri Tom Parker Elvis'le kontrat yapmak için 50 bin dolar istedi. Kısıtlı bütçemizi sarsacak bu parayı veremedik, Elvis'i RCA kaptı.'' diye yakınması da belleğimizde.

Elvis tek başına bir sanayi. 1991 Kasım ayında kuyruğa girerek ziyaret ettiğimiz evi Graceland yılda 800 bine yakın ziyaretçiyle Beyaz Saray'dan sonra Amerika'da en fazla gezilen ikinci özel konut. Memphis'deki evinin bahçesindeki mezarı çiçeklerden geçilmiyor. Boşandığı eşi Priscilla ile kızı Lisa Marie'nin yönettiği 'EPE ' Şirketi Graceland'i 10 dönüm araziyle genişletip bu yıl sonunda bir Elvis müzesi kurma faaliyeti sürdürüyor.

2000 yılında Amerika'da yeni bir Elvis fırtınası esecek. Sahnede, ekranda bol bol Elvis konserleri, filmleri izlenecek. Kitap raflarında Rock'n Roll kralının yeni kitapları yer alacak. Turist uğrağı yerlerde yeni Elvis hediyelikleri satışa çıkarılacak. ''Kral öldü, yaşasın kral0'' tekerlemesi bu kez geçerli olmayacak, Elvis efsanesi ilelebed yaşayacak.

Yazarın Tüm Yazıları