Nerede düğün dernek orada keyveni kadınlar

Cumartesi günü de söylediğim gibi, Şöhret Teyzem yörenin en iyi keyveni kadınlarından biriydi.

Dayanışma ve yardımlaşma duyguları çok gelişmiş olan keyveni kadınlar, lezzetli yemek pişirmenin üstadıdır aynı zamanda. Hangi mahallede düğün, eğlence ya da kutlama varsa oraya giderler ve ellerinden gelenin en iyisini yaparak mükellef sofralar düzenlerlerdi. Özellikle Şöhret Teyzem, düğün sahipleriyle konuşur ve herkesin bütçesine uygun bir düğün mönüsü hazırlardı. Sonrasında, keyveni kadınlar bir araya gelip gece gündüz demeden çalışarak, bu mönüyü en güzel şekilde oluştururlardı.

Bazen ayranlı çorbayla başlayan ziyafet, soğan, lahana ve yeşil fasulye yapraklarıyla hazırlanan dolmayla devam ederdi. Ziyafete etli beyaz fasulye yahnisinden sonra küçük bir mola verilirdi. Son olaraksa, sahneye üzerine tavuk eti didiklenmiş ve tavuk suyuyla yapılmış pilav çıkar ve böylece ziyafet sona ermiş olurdu. Tatlıya gelince... Benim favorim; üzeri kaymak bağlamış sütlaç ya da incecik hamuru, içindeki ceviz taneleri ve tadına doyulmaz şerbetiyle ağızda eriyen sarıburmaydı. Keyveni kadınlar müthiş bir beceriklilikle birbirinden lezzetli yemekler yaparken, bize düşen tek şey onları hayranlıkla seyretmekti.

Peynirli erişte kavurması

6 kişilik

10 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 3 su bardağı dolusu erişte makarna

á 25 gr. tereyağı (Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)

á 3 su bardağı ılık su (Tavuk ya da et suyu kullanmanızı öneririm)

á 1 çay kaşığı tuz

á 1 su bardağı sarmısaklı yoğurt

á 1 su bardağı rendelenmiş orta yağlı beyaz peynir

á Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

Yapılışı:

Tereyağını orta boy bir tencerede eritip makarnayı üzerine aktarın. Kuru makarnayı orta ısılı ateşin üzerinde, sık sık karıştırarak helva kavurur gibi kavurun. Makarna yumuşayıp rengi kahverengiye döndüğü anda ılık et ya da tavuk suyunu ve tuzu ilave edin. Kısık ateşte, makarna suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken üzerine sarmısaklı yoğurdu gezdirip karıştırın. Yoğurtlu makarnayı, fırına dayanıklı orta boy bir kaba aktarın. Üzerine rendelenmiş peyniri ve ceviz içini serpiştirip karıştırın. Makarnayı 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 15 dakika pişirip sıcak sıcak servise sunun.

Damla çikolatalı browni

Malzeme listesi

á 125 gr. bitkisel margarin

á 90 gr. çikolata

á 1 su bardağı toz şeker

á 2 adet yumurta

á 1 paket vanilya

á 1 su bardağı kekun

á 140 gr. damla çikolata

á Varsa 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Yapılışı:

Çikolatayı küçük parçalara bölün. Margarin ve çikolata parçalarını küçük bir tencereye koyup çok kısık ateşte, karıştırarak, çikolata eriyinceye kadar 5-6 dakika pişirin. Erimiş çikolatanın ılık hale gelmesini bekleyip çukur bir cam kaba aktarın ve üzerine yumurta ile toz şekeri ekledikten sonra 2 dakika kadar çırpın. Vanilya ve kekunu ilave edip birkaç dakika daha çırptıktan sonra, 20 santim boyundaki yağlanmış yuvarlak ya da kare kek kalıbına aktarın. Üzerine damla çikolata ve dolmalık fıstık serpiştirip malzemeleri hamura hafifçe batırın. Keki 180 dereceye ayarladığınız fırının alt rafında 30 dakika pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesini bekleyip dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları