Müze gibi bir kent Toledo

Evet kaldığımız yerden devam. Toledo Madrid’e 70 km uzaklıkta. Mutlaka görülmesi gerekli bir şehir. Bu arada rehberimiz Elzer gerçekten şiir gibi anlatıyor.

Haberin Devamı

İspanya Türkiye’ye AB içinde en son vize uygulayan ülkeymiş. Aslında bize sıcak bir millet. Bu arada eskiden soyluluk çok önemliymiş. Eski asillerden, yeni zenginler, kont, kontes gibi unvanları satın alabiliyorlarmış. Aklıma hemen bizim Leydi Güngör Bayrak ile Romalı Perihan geldi. Diva, Alem, Hello gibi magazin dergileri burada çok. Para ile soyluluk satın alan görmemişler yine para karşılığı bu dergilere kapak oluyorlarmış. Bizde de çok var, merak etmeyin. 1987’den beri UNESCO açık hava müzesi olarak kabul ettiği dünyanın tek şehri Toledo. Tarihte Müslümanlığın, Museviliğin ve Hıristiyanlığın bir arada yaşadığı kültür merkezi aynı zamanda. İspanya’nın en büyük 3 katedralinden biri Toledo Katedrali, 11. yy’dan kalma Sinagog, 14. yy Loyreyes Catolilos Kilisesi, San Martin Köprüsü, 16.yy’ın ünlü ressamı El Greco’nun en güzel tablosu karşısında hayran kalıyorsunuz.

Haberin Devamı

Flamenko gösterisi

Benim yemek, servis, fiyat ve ambians olarak önerilerimin içinde Teatriz süper. Madrid’in mutlaka görmeniz gerekli olan en lüks yeri Salamanca’da. Philippe Strack imzalı. Mutfak füzyon. Harika limonlu tavuk ve de harika Alaska somon yiyebilirsiniz. Yanında İspanyolların milli içkisi Sangria bir karaf 25.00 YT . Tüm hesap dört kişi 275.00 TL tuttu. Kimse kızmasın ama böyle bir yer için ucuz. Bir akşam gurup halinde Corral de la Moreria’a Flamenko dans izlemeğe gittik. Yemek, servis, gösteri harikaydı. Zaten buranın konukları arasında Henry Kissinger, Sarah Jessica Parker, Demi Moore, Sting, Nick Nolte gibi ünlü isimler var. Madrid’in gece yaşamının nabzının attığı Huertas bölgesinde Populart, Calle de Arenal’de Joy, Moma ve finalde Joy’un yakınında Sol’de San Gines Chocolateria da çikolata severler için olağanüstü tatlar var.

2016’da Kültür Başkent’i olabilir

Buz gibi bir havada Segovia’a gittik. İşte burada Lady Travel’e bir önerim var. Başarılılar ama bazı ince noktaları atlıyorlar. Dünyanın her yerine neredeyse seyahat düzenliyorlar. Lütfen gidilen yerin hava durumunu ve de giysi olarak ne alınması gerektiği konusunda uyarsınlar. Ayrıca bir gece öncesinden de gidilecek yerin hava durumu otelin girişinde bir tahtaya yazılsın ya da rehber tarafından söylensin. Toledo sıcak olduğundan gurubun çoğunluğu tedbirsiz davrandı. Segovia’ da hava aynıdır diye. Felaket bir yağmur ve dondurucu bir hava vardı. Zaten dağ kasabası ve rakım çok yüksek. Islandık, donduk ve pek çok kişi de hastalandı. Neyse Madrid’in kuzeybatısında yeşil tepeler üzerinde kurulmuş tipik bir Roma şehri görüntüsündeki Segovia; geçmiş ile günümüzün bir arada yaşandığı tarihi şehirlerinden biri. Şehirdeki su kemeri ve Alcazar Katedrali ile ünlü. Şehirde 19.yüzyılın sonlarına kadar kullanılan su kemeri antik şehri önemli bir askeri üs haline getiren Romalılar tarafından yapılmış. Alcazar bir peri masalı şatosunu andırıyor. Zaten Disneyland’ın sembolü haline gelmiş.

Haberin Devamı

Yemek eğlence alışveriş

İspanyollar tapas, paella ve de işkembeli nohut yemekleri ile ünlü. Eskiden çok sinek ve böcek olduğu için bar sahipleri içki bardaklarının üzerlerini birer tabakla kapatıp bu tabaklara da zeytin, patates, börek gibi mezeler koyarlarmış. Tapas buradan doğmuş. Gran Via’nın ara sokakların da ve Chueca’da eğlencenin doruğuna çıkıyorsunuz. Herkesin kesesine, zevkine uygun bar, restoran ve marjinal bir yaşam var buralarda Bir bakıyorsunuz eskort kızlar, yanlarında p... ile lüks bir mağazanın önünde müşteri bekliyor. Ya da çok şık bir barda dans eden erkek ve kadın çiftler kimilerini hayrete düşürebilir. Ama onların hiç taktığı yok. Sokak ortasında rahat öpüşüp sevişiyorlar. Çapkınlık yapmaya gelmiş erkekler için de çok özel mekanlar yine burada. Benim gibi şarap meraklısıysanız Zalacain kaçmaz. Ama rezerve yaptırın ve şık gidin. Yine tezgahta sıralanan enfes tapaslardan tadıp buraya adını veren keskin Bask şarabı Txacoli içmek isterseniz Taberna Txacoli tek adres. Üstelik kişi başı 25 Euro. Bir de porsiyonu 6 Euro olan ve Madrid’in en iyi kalamarını yapan Sol’de Cafe Bar Sol Mayor ile Japon mutfağını tercih edenler için Sakura ideal. Alışverişte ise El rastro pazar günleri mutlaka görülmeli. Ama marka düşkünüyseniz, Salamança süper bir yer. Bir de Ak Merkez Bornova Forum gibi tüm İspanya’da var olan El Cortes Ingle’de iğneden ipliğe herşeyi bulabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları