Modada Chanel kitapta Assouline

Modada Chanel veya Dior, mücevherde Tiffany’s, saatte Cartier ya da Rolex, güneş gözlüğünde Gucci ne ise, yayıncılıkta da Assouline o. 17 yıldır, “lüks” kitaplar yayınlıyorlar. Daha doğrusu “kütüphane konsepti” satıyorlar.

Haberin Devamı

Sahipleri son derece “Fransız” bir çift; Prosper ve Martine Assouline. Prosper, tanıştığında kadınların elini öpen, ceketinin cebinde her zaman ipek mendil bulunduran erkeklerden. İngilizceyi ağır bir Fransız aksanıyla konuşuyor. Martine, hayatımda gördüğüm en zarif kadınlardan. Sanki ikilinin entelektüel tarafı. Çok Fransızlar ama New York’ta yaşıyorlar.
İşte bu ikili, 17 yıldır lüks kitaplar yayınlıyor. Sadece okunacak değil, bakılacak kitaplar. Aslında daha çok bakılacak kitaplar. Coffee table book (kahve sehpası kitabı) denilen cinsten hepsi. En iyi cilt, en iyi kağıt, en iyi renkler, en iyi fotoğraflar, en iyi metinler... Kitapların çoğu el yapımı, İsviçre’de üretiliyorlar. Mis gibi kitap kokuyorlar.
Assouline’ler de kitap ve kütüphane koklamayı seven insanlar. Sadece kitap değil, kütüphane konsepti sattıklarından dükkanlarına kitapçı değil butik diyorlar. İçeride elbette çoğunlukla kitap ama mum, parfüm, defter, kağıt ağırlığı gibi şeyler de var. Mum ve parfüm, atmosferi tamamlamak için. Kitap, ahşap, kütüphane karışımı bir kokusu var ikisinin de. Onlarca kütüphane koklandıktan sonra yaratılmışlar. Butik tanımını tercih etmelerinin bir nedeni de yayınlarını mükemmel birer hediyelik olarak görmeleri.
Bunları duyunca “Kitap sizin için bir dekorasyon objesi mi” diye soruyorum. Prosper hiç kıvırmıyor; “Evet, evimde, kütüphanemde, masamın üzerinde duran kitapların göze de hitap etmesini isterim. Ama kitaplara sadece iyi bir cila gözüyle baktığımı sanmayın” diyor. Kütüphaneyi evin en önemli yerlerinden biri olarak görüyorlar.
ABD, Fransa, Kanada, Hong Kong’da mağazaları var ama ben onlarla İstanbul’da konuştum. Bebek’teki Assouline “butik”in açılışı için gelmişlerdi.
Mağazada kitap fiyatları 30 liradan başlıyor 850’ye kadar çıkıyor. Alışveriş yapmayacak olsanız bile, eğer bir kitapseverseniz Bebek’teki mağazaya mutlaka bir uğrayın. Assouline koleksiyonundaki kitap sayısı bin, yaklaşık 100-200 tanesini burada bulabiliyorsunuz. Hepsinin birer tester’ı var. Yani ambalajından çıkarılmış, kanepeye oturup sizin okumanızı bekleyen kopyalar. Güzel sanatlar, moda, seyahat, fotoğrafçılık, tasarım konularına meraklı olan, bu alanda eğitim alan ya da çalışanlar görmeli.
Mısır Sefareti’nin karşısındaki mağazanın sahibi de genç ve zarif bir kadın: İrem Kınay. Sıkı bir müşterisi olduğu Assouline’in gelişi onun çabalarıyla olmuş.
Söylemeyi unuttum; Prosper Fas asıllı. Fransa-Fas karışımı onu oryantalist biri yapmış haliyle. Sandal kokusu gibi İstanbul’u da sevmiş. Olağan bir turistik gezi yaptıktan sonra, Türk tekstil sanatıyla ilgili bir kitap yapmaya karar vermişler.

Manuel e-book

Haberin Devamı

Bu gördüğünüz sandık taşınabilir bir kütüphane. İçinde tam 100 kitap var. Sanatla ilgili ihtiyaç duyacağınız her şey içinde. Prosper Assouline ve lüks çanta üreticisi Goyard tarafından özel tasarlanmış. Portatif kütüphane konseptini görünce “Aaa, eski model bir e-book gibi dedim, Prosper boğazıma sarılmaya kalktı. Böyle de geleneklere bağlı, biraz muhafazakar bir adam. Sınırlı sayıda üretilen (yılda 10 tane) sandıklar elbette pahalı; 20 bin dolar civarında. Biraz da bu meblağ, onu bir arzu nesnesine dönüştürüyor. İstanbul mağazasında sadece 1 tane var.

Haberin Devamı

Bedri Rahmi porselenleri ve MoMA
 
Yeni nesil müze mağazalarına bayılıyorum. Biraz pahalı olabiliyorlar ama gerçekten orijinal parçalar satın alıyorsunuz. Neresinden bakarsanız bakın, evinize ulaşılabilir küçük sanat objeleri ile dönüyorsunuz.
İKSV’nin Şişhane’deki yeni binasının altında da bir mağaza var artık. Festival zamanları ilgili mekanların önünde kurulan stantlarda gördükleriniz ve daha fazlası satılıyor. Yeni koleksiyonları geçen hafta tanıttılar.
Türk ressamların eserlerinden alıntıların uygulandığı kristal, porselen ve ipekliler bulabiliyorsunuz. Uluslararası tasarım ödüllü genç nesil tasarımcıların koleksiyonları da var.
MoMA Tasarım Mağazası ürünleri de Türkiye’de ilk defa burada satılmaya başladı. Dali, Picasso gibi ünlü ressamların müze mağazalarından oluşturulan seçki ile Andy Warhol ve Karim Rashid gibi tasarımcıların özgün ürünlerini de bulabiliyorsunuz.
Ürün yelpazesi bu kadar geniş olunca fiyat aralığı da acayip oluyor. 5 liraya da birşeyler satın alabilirsiniz, 4 bin lira da harcayabilirsiniz.
Ben daha ne diyeyim ki, gidin bakın İKSV’nin dükkanına. Bu arada ben Bedri Rahmi imzalı porselenleri beğendim.

Haberin Devamı

Atlas Dergisi’nin İstanbul özel sayısı

Dünya coğrafyasını derinlemesine inceleyen Atlas Dergisi, bu yıl ki özel sayısında İstanbul’a yer vermiş. Atlas İstanbul 2010’da dev metropol, özel yazı ve fotoğraflarla inceleniyor. Sokakları, müzeleri, spor, eğlence, kültür yaşamı, geçmişi ve bugünü anlatılıyor. Günün her saatinde çekilmiş büyük fotoğraflarla şehrin farklı zaman dilimleri yansıtılırken, belki de hiç geçmediğiniz sokaklardan okuyacağınız izlenimler İstanbul’u daha da iyi tanımanızı sağlayacak. Dergide “Uzaydan Tarihi Yarımada Posteri” de var.
İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti ilan edildiği 2010 yılını, Atlas Dergisi aynı zamanda İstanbul’a sadakat yılı olarak nitelendiriyor. İşte belki de bu yüzden bu yılki özel sayısını İstanbul’a adadı. 155 sayfa hazırlanan Atlas İstanbul 2010, resmi olarak başkent olmasa da bir “başkent” karakteri taşıyan şehrin, ulusal ve uluslararası alanda üstlendiği rollere, taşıdığı ağırlığa mercek tutuyor.
Derginin giriş konusu “İstanbul’a Bakmak”, büyük fotoğraflarla her gün içinden geçtiğiniz ya da turist olarak yaşadığınız İstanbul’a detaylı bir şekilde bakmanızı sağlıyor. Dikkat çeken camiler, Boğaziçi Köprüsü, şehrin ışıkları, içinden geçen denizin şehre kattıkları...

Haberin Devamı

KAMPANYALAR İNDİRİMLER
 
Hediyeli zayıflık

Kasım ayı boyunca Voit koşu bandı alan herkese terleme eşofmanı, rocket ve adım sayar hediye ediliyor. Rocket, bel bölgesindeki yağlanmaların sona ermesini sağlıyor. Terleme eşofmanını da evde günlük işlerinizi yaparken bile rahatlıkla giyebiliyorsunuz.

 Bütün ay bayram

41. kuruluş yılını kutlayan Euromoda, bayram kampanyası yapıyor. Bütün ay boyunca takı ve aksesuarlarda yüzde 70’e varan indirim var. Marka, başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Eskişehir, Samsun ve diğer illerde faaliyet gösteriyor.

Çocuğunu sevindir

Mavi, bayramda Çocuk Koleksiyonu’ndan 2 tişört ya da 1 jean+1 tişört alanlara, 1 Küçük İstanbul tişörtü hediye ediyor. Erkekler Ninja ve Cowboy, kızlar Minnie ve Maya, bebekler ise Baby Jean modeliyle bu bayram çok daha güzel oluyor.

Yazarın Tüm Yazıları