MİT'in Orta Asya zirvesine sabotaj

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Türkiye sonunda uyuşturucu problemini yerinde çözmeye karar verdi. Ama, kaçak eroinin yeni rotası olan Orta Asya-Gürcistan-Sarp Sınır Kapısı hattındaki Türk Cumhuriyetleri ile düzenlemeye çalıştığı istihbarat zirvesi, Rus Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) baskısına kurban gidecek gibi...

Türkiye'den Orta Asya'ya açılan pencerede ilginç ve dengesiz bir alışveriş yaşanıyor. Anadolu, ata yurduna demokrasi ihracına uğraşıyor. Köktendinci İran'ın Türk Cumhuriyetleri'ne dönük planlarına karşı laiklik aşısı yardımında bulunuyor. Ancak Orta Asya penceresinden Türkiye'ye esen rüzgâra uyuşturucu karışıyor.

Afganistan ve Pakistan kaynaklı uyuşturucunun rotası artık tamamen Orta Asya üzerinden geçmeye başladı.

***

Bu köşede daha geçen hafta Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Narkotik haritası yayınlandı. Buna göre, Türk TIR'ları Sarp Kapısı'nı kullanarak Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden Türkmenistan'a gidiyor. Daha sonra, Kazakistan ve Kırgızistan yoluyla Afganistan'a kadar iniyor.

Uyuşturucu yüklü kamyonlar yine aynı rotayı izleyerek Sarp Kapısı'ndan giriş yapıyor. Türkiye'yi bir uçtan diğerine kat etmek yerine Trabzon Limanı'ndan Balkanlara geçiyor.

Türkiye üstünden geçen uyuşturucunun değeri MİT eski Kontr Terör Daire Başkanı Mehmet Eymür'ün tahminine göre 15-20 milyar doları buluyor.

Orta Asya-Türkiye-Balkan hattı, bu kirli ticaretten giderek daha fazla pay alıyor. Üstelik unutmayın ki, trilyonluk kaynaktan beslenerek palazlanan Türk çeteleri her defasında Susurluk'ta suçüstü yakalanacak kadar talihsiz ve acemi değil...

***

MİT, uzun süredir Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetleri'nin katılacağı bir istihbarat zirvesinin hazırlıkları ile uğraşıyor.

Bizzat Müsteşar Büyükelçi Sönmez Köksal'ın planladığı zirvede, uyuşturucu ile mücadele için istihbarat işbirliği planlanıyor.

İstihbarat örgütleri uyuşturucunun karıştığı her coğrafyada silah tüccarları ve terör örgütlerinin de kol gezdiğini iyi bildikleri için alışverişin bu alanlara da taşması kaçınılmaz gözüküyor.

Türkiye gizli servisi bu tür alışverişlerin faydasını yakından biliyor. Almanya'nın terörizm konusunda uzman Anayasayı Koruma Örgütü (Verfassungschutz) ile 1992 yılında Kapodokya'da başlayan ilişki her iki tarafı tatmin edici sonuçlar vererek sürüyor.

Almanlar ülkelerine dönük uyuşturucu sevkiyatı hakkındaki ihbarları ilk elden topluyor, Türkiye PKK'nın Avrupa faaliyetlerinden haberdar oluyor.

MİT'in aynı kanalı Türk Cumhuriyetleri ile kurmak istemesi Rusya'yı çok rahatsız etti.

Ankara'ya ulaşan haberlere göre, Türkiye'nin istihbarat zirvesi için tasarladığı tarihi öğrenen Rus Gizli Servisi FSB hemen harekete geçti. Aynı güne Bağımsız Devletler Topluluğu gizli servislerinin katılacağı bir toplantı koydu.

Kısacası Moskova Orta Asya'ya her konudaki vizenin tekelinde bulunduğunu bir kez daha hatırlatmak istedi.

Yazarın Tüm Yazıları