Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

MHP Kurultayı’ndaki Bahçeli

SLOGANI “Sonsuza kadar... ‘VAR OL’ TÜRKİYE” seçilen MHP 9. Olağan Kurultayı’nda, tatsız olaylar çıkacağını düşünenler yanıldı.

Haberin Devamı

Aslında bu havanın bilerek yaratıldığını söyleyebiliriz; çünkü söz konusu olan anketlerin yükselişte gösterdiği bir parti ile otoritesi tam oturmuş bir lider ve 40 delegeden dahi imza toplayamamış iki aday adayıydı.


Olası en küçük tehdidi de “Onlar AKP taşeronu” imasıyla yok etmeyi başaran MHP Lideri Devlet Bahçeli, sessiz ve sakin geçen kongreye, siyasi yaşamının ajitasyon dozu en yüksek görülebilecek konuşmasıyla imzasını da attı.


Katılsak da katılmasak da delege ve MHP tabanının ruhunu okşayan sözlerle dolu konuşmasında Bahçeli, “Donuk konuşuyor” etiketini de kenara koydu.

BAŞBAKAN’A YENİ DAVA HAKKI

Bahçeli konuşmasında, Başbakan Tayyip Erdoğan’a -muhtemelen yeni hakaret davaları açma hakkı verecek- ağır sözlerle yüklendi.

Haberin Devamı

Siyasetten bu sözcüklerin çekilmesini beklemek nafile sanki.


Bahçeli,
demokratik açılım üzerinden sırtlandan pısırığa, zalimden küstaha, taşerondan teslimiyetçiye, işbirlikçiden kimliksize, uydudan teşrifatçıya, çürümeden ihanete kadar pek çok sözcüğü Başbakan’la birlikte andı.


Birkaç yerde bu sözcüklere “Yuuuh” çekerek salon destek verdi.


Zaman zaman delege ve izleyiciyi havaya sıçratıp slogan attırmayı da başaran Bahçeli, konuşmasını İstiklal Marşı ve “Vatan” şiirinden mısralarla donattı.

Başbakan’dan farklı olarak mısralara salonun da katılması dikkat çekti. Bir farklılık da konuşma kürsüsü ile Başkanlık Divanı’nın yerindeydi.

Demokrasi konusunda duyarlılığını her fırsatta dile getiren Erdoğan, AKP Kurultayı’nda, Divan’ın üstünde kurulan bir kürsüden konuşurken, MHP’nin lideri Bahçeli, Divan’ın altında kalan bir kürsüden seslendi.


Erdoğan
, kurultay konuşmasında “Türkiye’nin değerleri” diye gördüğü isimleri sıralamıştı; isim sıralamaya Bahçeli de katıldı.

Ancak onun listesinin tamamı “Türklerin değerlerini” temsil ediyordu.

BU ÜLKE YUGOSLAVYA OLMAZ

Bahçeli, Başbakan’ın, “Tek devlet, tek bayrak, tek vatan” söylemine “tek dil” ilavesini yaparken bunu, resmi dil anlamında kullandığını vurguladı.

Haberin Devamı


Dayatma ve asimilasyonu tanımadığını söylerken “Milli kimlik, milli vatan altında herkese kucağımızı açıyoruz” dedi; ama “PKK açılımı” dediği demokratik açılımın ise sonunda bölünme yaratacağını savundu.


Bahçeli,
Türkiye’yi Anadolu’dan söküp atma planlarının bin yıllık olduğunu ısrarla vurgularken, şunu demeye getirdi:

“Bu planları yapanlar yanılacaklar; çünkü Türkiye Yugoslavya gibi sonradan ve zorla bir araya getirilmiş bir ülke değil, bin yıllık birliktelik.”

Bahçeli’nin konuşması en iyi gösterge; ama salonun içi de dışı da hükümetin demokratik açılımının MHP’ye büyük bir koz verdiğini gösteriyor.

Habur sınır kapısındaki görüntüler kendilerine güvene tavan yaptırmış.

Haberin Devamı


Yaptığım sohbetler ise AKP için başka bir tehlikeye işaret ediyor.

“Bunlar PKK’yı tavsiye edeceğiz, dediler; ama TSK’yı tasfiye edecekler”, “Teröristbaşına paşalık verip, Başbuğ’u görevden alacaklar” diyenler oldu. AKP’lilerin ağzından çıkmamış olsa da görünen o ki, AKP sözcülüğüne soyunan bazılarının söylemleri bu partinin aleyhinde kullanılıyor.

Anadolu’dan gelen MHP’lilere bakarsak, Habur sınır kapısındaki görüntü AKP’ye oy vereni de çok rahatsız etmiş ve geçici gibi de değil. 

Yazarın Tüm Yazıları