Memet Fuat Ödülleri Reyhan Tutumlu ile Mahmut Temizyürek’in

ELEŞTİRMEN, denemeci, çevirmen, romancı Memet Fuat’ın (1926-2002) anısına düzenlenen Memet Fuat Eleştiri/İnceleme, Deneme ve Yayıncılık Ödülleri, cumartesi günü İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralİstanbul’daki törende kazananlara verildi.

Eleştiri dalındaki ödülü, Reyhan Tutumlu’nun Vüs’at O.Bener’in Yapıtlarına Anlatıbilimsel Bir Yaklaşım başlıklı doktora tezi aldı.

Tutumlu, çalışmasının Giriş’inde yazarın özelliğini belirtiyor:

"Çağdaş Türk Edebiyatı’nın yenilikçi öykü, roman ve oyun yazarlarından Vüs’at O.Bener (1922-2005), çok fazla yazmayan, geniş bir okur çevresine ulaşmamış, fakat yapıtlarında kullandığı anlatım teknikleri, oluşturduğu kurguları, parçalı ve çok katmanlı anlatımı ve yarattığı yeni dille Türk edebiyatında çok özgün bir yere sahip, ’öncü’ bir yazardır. Bener, yapıtlarında daha çok bireyin iç dünyasını, yaşadığı yabancılaşmayı, çalışmaları, kendini sorgulamasını, korku ve kaygılarını yer yer dönemin toplumsal olaylarına da yer vererek anlatır."

Tutumlu’nun çalışması kitap haline geldiğinde, Vüs’at O. Bener’i yeniden keşfedeceksiniz, okuma isteği duyacaksınız.

* * *

MAHMUT TEMİZYÜREK, Boşluktan Doğan (Kanat Kitapları) kitabıyla Deneme Ödülü’nü kazandı.

Şair, denemeci Temizyürek’in kitabında hangi şairler üzerine yazılar var:

Názım Hikmet, Melih Cevdet Anday, Can Yücel, Behçet Necatigil, İlhan Berk, Cemal Süreya, Ülkü Tamer, Ahmed Arif, Ahmet Oktay, Ergin Günçe, Metin Altıok, Süreyya Berfe, Mehmet Taner, Hüseyin Peker, Şükrü Erbaş, Hulki Aktunç, Haydar Ergülen, Bejan Matur, Metin Kaygalak, Kemal Varol, Selim Temo, Mehmet Butakın.

Temizyürek, şiir hakkında yazmaya başlarken neler düşündüğünü yansıtmış:

"Ne zaman bir şair hakkında yazmak ya da konuşmak sorumluluğunu üstlensem, o andan başlayarak tedirginlik karıncalanıp durur içimde. Bunun nedeni o şairin kurduğu dünyanın kapılarını bulamama kaygısı, biliyorum."

Türk şiiri ve şiir eleştirisi gelgitleri konusunda, gerçekten yeni yaklaşımlar sağlayacak denemeler.

Özellikle İkinci Yeni ve sonrası, eleştirmenler üzerine yazdıkları değerlendirmeye değer.

* * *

MEMET FUAT Eleştiri/İnceleme, Deneme ve Yayıncılık Ödülleri
’nde Yayıncılık Ödülü de üç yayınevi arasında bölüştürüldü:

Çekirdek, YEM (Yapı Endüstri Merkezi), Metis Yayınları.
Yazarın Tüm Yazıları