Marifet, verilen kiloyu korumak

Diyet deyince akla ilk gelen, yenilen ve içilenden fedakarlık etmek. Diyet, istenilen sonuca ulaşılana kadar "geçici bir durum" olarak algılanıyor çok kere.

Oysa kilo vermek başarı sayılsa da, asıl zafer daha uzun vadede elde ediliyor. Yeniden kilo almayarak. Ancak araştırmalar gösteriyor ki diyet yapanların ve zayıflayanların yüzde 90’ından fazlası beş yıl içinde yeniden kilo almaya başlıyor. Birçoğu eski kilosunun bile üstüne çıkıyor. Dolayısıyla diyeti geçici bir durum şeklinde algılamanın ötesine geçmek ve "yaşam biçimi" olarak yerleştirmek öneriliyor. Özetle, her daim sağlıklı beslenmek ve aktif bir yaşam sürmek...

Diyetisyen Sandra Nissenberg "Her Yönüyle Diyet- Kilo Vermenin Hızlı ve Kolay Yolları" kitabında, "Diyet yapmak zor ve tatsız bir iş olabilir. Genellikle

istenen sonuçlara ulaşılana kadar hoş görülen geçici bir durum olarak düşünülür. Daha sonra genellikle unutulur" diyor. Eski yeme ve yaşam alışkanlıklarına geri dönülünce, vücut kısa zamanda önceki şekline ve kilosuna kavuşuyor.

Nissenberg, "Diyete başlama ve bırakma bir döngü halini almışsa ’Yoyo diyeti’ ile sonuçlanıyor. Yoyo diyeti, diyetin sürekli devam etmesi ve durmasına ya da kilo kaybetme ve geri alma döngüsüne verilen isim. "Kişinin metabolizmasının sürekli değişmesi hem kişinin özgüvenini zedeleyebilir hem de tıbbi komplikasyonlarla sonuçlanabilir" diyor.

Bu da detoks mönüsü

"Yaz geldi ancak detoks yapamadım" diyenlerdenseniz geç kalmadınız. İşte size Koçak’tan kolay uygulanır bir detoks programı önerisi: 

SABAH: 1 kase probiyotik yoğurt, 10 badem veya yarım muz ve 1 kivi veya 1 bardak light kefir

 ARA: 2 kuru kayısı, 5-6 fındık ve bitki çayı

 ÖĞLE: Sebze çorbası, salata, 1 dilim ekmek veya 2 enginar haşlama, salata ve 1 dilim ekmek veya buharda sebze, salata, 1 dilim tam ekmek veya 1 yumurta sarısı ve iki beyaz ile omlet, salata, 1 dilim ekmek veya 1 su bardağı kepekli makarna (az yağ ile domates, fesleğen mantar veya sebzeli sos yapılabilir).

 ARA: 1 meyve, 1 bardak kefir veya probiyotik yoğurt, 1 dilim ekmek ve 2 tam ceviz

 AKŞAM: Izgara balık, salata veya 1 kase sebze çorbası, salata, 1 dilim ekmek veya 2 enginar, salata, 1 dilim ekmek veya 1 tabak etsiz mercimek yemeği, salata, 1 dilim ekmek veya 1 kase kurubaklagil çorbası, salata, 1 dilim ekmek

 ARA: 2 meyve

NOTLAR

UNUTMAYIN: Detoks diyeti en fazla 1 hafta 10 gün uygulanabilir. Bu süre içinde kahve, alkol, kafeinli içecekler, et, tavuk, peynir tüketilmemeli. Salatalara 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilebilir. Yumurta ve makarna 2 defadan fazla yenmemeli. Balık en az 3-4 kez yenilmeli. Öğle ve akşam yemekleri yer değiştirilebilir.

SEBZE ÇORBASI: Aşağıdaki tüm malzemeler haşlanıp blenderda geçirilebilir veya taneli içilebilir:

2 kabak, 2 soğan, 2 domates, 1 avuç taze fasulye, 2 çorba kaşığı bulgur, 2 çorba kaşığı mercimek, yarım kg brokoli, 1 kereviz ,1 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 taze yeşil biner, 2 taze kırmızı biber, 1 demet maydanoz, pul biber, karabiber, kuru nane, 3 diş sarımsak, az tuz.

Tatilden kilo almadan dönmenin püf noktaları

Uzman diyetisyen Dilara Koçak’a göre, tatilde kilo vermeye çalışmak, doğru bir hedef değil. "Tatilden kilo almadan gelenler, kilo vermiş kadar başarılı" diyor. Şu ara çok rağbet gören her şey dahil paket programlarına katılıyorsanız koşulları kendi lehinize çevirebilirsiniz. Bu sistem az ve sık yemek için çok uygun. Bunun için planınızı günlük yapın. Yani o gün tatlı yemeye karar verdiyseniz, diğer öğünlerdeki seçimi dengeleyin. Ya da öğle yemeğinde pizza keyfi yapacaksanız, sabah ekmeğini daha az tüketin. Öğleden sonra meyveyle yetinin. Akşam da ızgara, salata ve sebze yiyerek günü dengelemeye çalışın" diyor.

4 İÇKİ İÇECEKSENİZ: Her akşam yemekle birlikte iki kadeh şarap veya alkol oranı daha yüksek olan bir kadeh rakı ya da votka serbest! 

AKTİF OLUN: Sürekli yeryüzüne 180 derece açı yapmaktan vazgeçin... Hareketlenin... Hatta her zamankinden daha aktif olun. Sabah yürüyün. Yoga ve aerobik derslerine katılın. Bol bol yüzün. Çok su içmenizde hiçbir sakınca yok. 

DIŞARIDA YEMEK YİYECEKSENİZ: Ufak-tefek önlemlerle vücudunuzu gereksiz kalorilerden sakınabilirsiniz. Menüyü incelerken:

 BUNLARI TERCİH EDİN: Fırınlanmış, kendi suyunda pişmiş, ızgara edilmiş, buharda pişmiş, sıcak su veya sütte pişmiş, fırında kızartılmış.

 BUNLARDAN UZAK DURUN: Tereyağında kızartılmış-sote, galeta unu, kremalı, koyu soslu, et soslu, tavada kızartılmış, mayonezli, sote edilmiş, derin yağda kızartılmış, ograten (peynir, un ve yağ soslu), bearnaise sos (beyaz şarap, tarhun, yumurta sarısı, soğan, sirke, tereyağı sosu), hollandaise sos (yumurta sarısı, sirke, tereyağı ve limon suyu), eskalop (yemeğin üzerinde ekmek kırıntısı ve sosla fırınlanması). 

HİPERTANSİYONLUYSANIZ: Salamura edilmiş, tütsülenmiş, marine edilmiş ve soya soslu yemeklerden kaçının.

Kaslarınızı değil yağlarınızı eritin

Diyette unutulmaması gereken önemli bir nokta da yanlış uygulamalardan sakınılması: 

ÖĞÜN ATLANIRSA: Bedenin yakıt ve enerji ihtiyacı aşırı açlığa neden olur, metabolizma yavaşlar, yemek yeme çok fazla ve kontrolsüz olabilir, sonuçta fazla miktarda yiyecek tüketilir.

 GÜNDE 800 KALORİDEN AZ ALINIRSA: Önce su ve kas ağırlıkları kaybedilir. Metabolizma yavaşlar. Ruh hali değişken ve yorgun hale gelir. Kalp atışları düzensiz olabilir. Beden ketozis durumuna geçebilir. Ketozis, karbonhidrat olmadığı zaman yağ hücresinin enerji kaynağı olarak kullanılmasıyla kişinin komaya girmesine verilen isim.

 HİÇ YENMEZSE: Beden gerekli besinlerden gelecek enerji ve yakıttan yoksun kalır. Bitkinlik ve baş dönmesi olabilir. Su ve kas kaybı olabilir. Metabolizma yavaşlar.

 YALNIZCA YÜKSEK PROTEİNLİ GIDALAR YENİRSE: Ruh hali sürekli değişir. Yorgunluk hissi yaşanır. Temel enerji kaynağı karbonhidrat yenmediği için enerji düşer. Mide bulantısı, su kaybı, kabızlık, baş ağrıları ve kas doku kaybına yol açabilir. Kalp hastalığı ve bazı kanser türleri riskini artıran çok fazla yağlı ve kalorili yiyecekleri tüketme eğilimi başlar. Temel vitaminler, mineraller, kompleks karbonhidratlar ve liflerden yoksun kalınır. Çok fazla protein kemiklerdeki kalsiyumu öldürebilir. Beden ketozis durumuna geçebilir.

 YALNIZCA YÜKSEK KARBONHİDRATLI YİYECEKLER YENİRSE: Bitkinlik hissi olur. Kabızlık ve su kaybına yol açabilen yüksek yoğunlukta lif tüketmeye yönlendirir. Saç dökülmesi ya da tırnakların güçsüzleşmesiyle sonuçlanabilir.

 HER ÖĞÜN SIVI DİYET FORMÜLLERİ TÜKETİLİRSE: Kilo kaybı çoğunlukla su, beden sıvıları ve kastan olur. Düzensiz kalp atışlarına yol açabilir. Metabolizma yavaşlar. Bitkinlik, böbrek sorunları, su kaybı, mide bulantısı, kabızlık, ishal, saç dökülmesi görülebilir. Sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılmasını engeller.

 GÜNDE BİR ÖĞÜN SIVI DİYET FORMÜLÜ TÜKETİLİRSE: Kilo kaybı su ve kasta olur. Protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral eksikliği görülür. Gıdalara değil, ağırlıklı olarak formüllere güvenilmesine zemin hazırlar.
Yazarın Tüm Yazıları