Manju Pattabhi Jois yeniden İstanbul’da

Ashtanga Yoga’nın önde gelen isimlerinden Manju Pattabhi Jois, 18-20 Nisan tarihlerinde İstanbul YogaŞala’da olacak. Daha önce Türkiye’ye altı defa gelmiş olan Manju, çok sevilen "Geleneksel Ashtanga Yoga Kursu"nu verecek.

Ashtanga Yoga’nın yaratıcısı ve Mysore Hindistan’da bulunan "Yoga Research Institute"un kurucusu ve başkanı olan Pattabhi Jois’un oğlu olan Manju Pattabhi Jois, 7 yaşından itibaren Ashtanga Yoga’yı babasından öğrenmeye başlamış. 15 yaşında yoga dersleri vermeye başlayan Manju, babası ile birlikte 1975 senesinde Ashtanga Yoga’yı ilk defa ABD’de California’ya getirmiş ve o zamandan beri de orada derslerine devam ediyor.

Manju, kendisini geleneksel "Ashtanga Vinyasa Yoga" eğitimini vermeye ve öğrencilerini "kendi benliklerini aramaya" yönlendirmeye adamış. Manju’nun eğitim tarzı öğrencileri tarafından yoğun, manevi yönleri öne çıkan, ilham veren ve esprili olarak tanımlanıyor. Geçen gelişinde ben de bir dersine katılma şansı yakalamıştım. Doğrusu enerjisinden ve herkesle tek tek ilgilenişinden etkilenmiştim.

Bu fırsatı kaçırmamanızı öneririm. Detaylar için YogaŞala’ya (0212) 263 24 11 no’lu telefondan veya info@yogasala.com adresinden ulaşabilirsiniz. İndirimli fiyattan yararlamak isteyenlerin acele etmelerini öneririm.

Şimdi de onunla daha önce yaptığım ve son derece etkileyici bulduğum bir röportajı sunuyorum efendim... Bu, asi bir evlattan bütün dünyanın saygı ile kabul ettiği Ashtanga hocalığına varan ibret dolu yolculuğu anlatan bir röportajdır.

n Ashtanga yapmaya ne zaman başladınız?

- Ciddi olarak Ashtanga yapmaya 13 yaşımda başladım. Babam beni çalıştırmaya 7 yaşında başladı, ancak ben o zaman çeşitli duruşları yapmayı sadece bir oyun olarak düşünüyordum. Zamanla ciddiye almaya başladım.

n Babanız yoga hocası olmanız için herhangi bir baskı uyguladı mı?

- Hayır, aslında doktor olmamı isterdi. Genellikle Hindistan’da aileler çocuklarının ya doktor ya da mühendis olmalarını isterler. Ancak ben kararımı vermiştim. Hindistan’ın dört bir yanındaki kutsal kişilerle tanışmak ve konuşmak, kariyerimi bu yolda sürdürmek üzere yola çıktım. İşte o zaman yoga felsefesi ile daha çok ilgilenmeye ve yoga hocası olmaya karar verdim.

n Hangi noktada bütün Hindistan’ı gezerek demonstrasyonlar yapmaya karar verdiniz?

- Liseden hemen sonra, üniversiteye gitmek istemiyordum, tüm dünyayı görmek istiyordum. Ayurveda ve homeopathi eğitimi alan, ancak bu işi yapmak istemeyen bir arkadaşımla beraber trene atladık ve Hindistan’ın kuzeyine gittik. Ben buraya daha önce de gelmiştim, ama bir kez daha görmek istedim. Ben yoga duruşlarını yapıyordum, o da duruşların isimlerini söylüyordu. Böylece kazandığımız birkaç kuruşla bir sonraki durağımıza varıyorduk. Ne kadar eğlenceli olduğunu anlatamam size...

n Seyahat edip yoga eğitimi verirken babanızın yolunu mu izlediniz?

- Evet, her zaman ve hiçbir şeyi değiştirmeden.

n Bu yolculuğun yoga eğitmenliğiniz üzerinde ne gibi etkileri oldu?

- İnsanlar bizim yaptığımız gibi bir sıralamayı hiç bilmiyorlardı. Sadece oradan buradan gördüklerini uyguluyorlardı. Bu uygun hale getirilmiş sıralama onları çok etkiledi. Bunu nasıl yaptığımız, babamın bunları Krishnamacharya’dan nasıl öğrendiği ve benim ondan nasıl öğrendiğim; tüm bunlardan çok etkilendiler.

n Öğrettiğiniz yol ile babanızın size öğrettiği yol farklı mı?

- Sanırım çok küçük değişiklikler var. Babam güneşe selamla başlayıp sırayla tüm vinyasayı yapar. Bu bizim de her zaman yaptığımızdı, ancak zaman kısıtlılığına bağlı olarak bazı değişiklikler yaptık. Birçok insanın bu kadar vakti yok ve her şeyi yapamazlar. Birçok Namaskar yapılan eski bir yöntemi kullanıyorum. Ne kadar çok Namaskar yaparsanız, o kadar çok fayda sağlarsınız. Ben workshop’larımda da bu yöntemi öğretiyorum.

n Babanıza kıyasla Ashtanga camiasındaki yerinizi nasıl görüyorsunuz?

- Ben kendimi yoganın bir habercisi olarak görüyorum. Dünyayı gezerek Ashtanga’nın yayılmasını sağladım.

n Mysore’a tekrar döndünüz mü? Orada kalmayı düşünüyor musunuz?

- Evet, geçen yıl tekrar oraya gitmeye başladım. Babamla vakit geçirdim ve bundan büyük keyif aldım. Babam oraya dönmemi ve orada yoga öğretmemi çok istiyor. Ama sanırım bunu yapamayacağım, çünkü şimdi yaptığım işi çok seviyorum.

n Babanız öldüğü zaman yerini alacak olan yeğeninizin Ashtanga öğretisi ile ilgili endişe taşıyor musunuz?

- Umarım iyi olur ve umarım hiçbir şeyi değiştirmeden geleneksel öğretiye sadık kalır.

(Devam edecek...)
Yazarın Tüm Yazıları