Mamak'lı süperman'ler

Onlar, yürekleri hayat kurtarmak için atan 21 kişi. Binaları uçarak kaldırabilecek süper güçleri olmasa da her biri aslında ‘Superman’...

Haberin Devamı

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül’ün 7.2 büyüklüğündeki Van depreminin ardından kurduğu Mamak Arama Kurtarma Timi’nde (MAKUT) mesai saatinde foto muhabiri, sağlık personeli, şoför, zabıta hatta aşçı olarak çalışan gönüllüler yer alıyor. Gönüllü olarak talip oldukları tek şey ise pamuk ipliğine bağlı olan insan hayatı...

Kriptonlu Superman olur da, Mamaklı Superman olmaz mı...
Sayıları 1’de değil, tam 21...
Gerçi süper güçleri yok.
Mesela binaları uçarak kaldıramıyorlar.
X-Ray, teleskobik, mikroskobik görüşleri, ısı saçan bakışları da maalesef mevcut değil.
Ancak onları Superman yapan özellikleri, hayat kurtarmak için atan kalpleri...
Aslında her biri Mamak Belediyesi personeli.
Mesai saatinde foto muhabiri, sağlık personeli, şoför, zabıta hatta aşçı...
Mamak Arama Kurtarma Timi (MAKUT) adı altında kurdukları ordu ile deprem, enkaz, heyelan gibi afet koşullarında ise hepsi birer savaşçı.
Gönüllü olarak talip oldukları tek şey ise pamuk ipliğine bağlı olan insan hayatı...
MAKUT bir deprem ürünü...
23 Ekim 2011’de Van’da meydana gelen ve 636 kişinin hayatını kaybettiği 7.2 büyüklüğündeki ‘deprem’in ardından Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül’ün Ankara’ya kazandırdığı Öz Mamaklı ‘Superman’ler onlar...
Zorlu eğitimlerden geçerek, Ankara Valiliği’ne varlığı bildirilen 21 dev adamın hikayesini, Başkan Akgül ve ‘MAKUT’un 4 AS’ı ile ‘Bir Başka Pencere’den konuştuk.

Haberin Devamı

BİR CANIN MUTLULUĞUNU HEP BERABER YAŞAYALIM

* MAKUT’un kuruluş hikayesini anlatır mısınız?

Van’da meydana gelen deprem hepimizi millet olarak son derece derinden sarstı. Bölgeye gittiğimde arama-kurtarma çalışmaların ne kadar önemli oluduğunu bizzat yerinde gördüm. Mamak’ta da böyle bir ekip kuralım, hem Mamak, hem Ankara hem de Türkiye genelinde, bedeli ödenemeyecek tek şey olan insan hayatını kurtarmak için koşalım, kurtarılacak bir canın mutluluğunu hep beraber yaşayalım istedik.

* Ekibi nasıl belirlediniz?

Personelimize bir duyuru yaptık. Gönüllü olarak bu işe talip olan 21 arkadaşımızı belirledik. Bu arkadaşlarımızı belli periyotlarda AFAD ile birlikte eğitime tabi tuttuk. Eğitimler sonucunda arkadaşlarımız bu tür olaylara anında müdahale edebilecek şekilde hazır hale geldiler. Enkazın altında kalan birinin nasıl bulunması gerektiği ve nasıl çıkarılması gerektiği konusunda tüm arkadaşlarımız yetiştirildi.

Haberin Devamı

* Bildiğim kadarıyla henüz bir arama-kurtarma operasyonuna katılmadınız.

Evet. Allah kesinlikle böyle bir şeyi milletimize vermesin ama bir afet anında, herhangi bir olağanüstü halde Mamak olarak biz müdahaleye hazır halde bekliyoruz.

* Peki kıyafetler ve eğitimler tamam da, ekipman yönünden ne durumdasınız?

Bütün alet edavatlarımız mevcut. Daha donanımlı hale gelmek için özel bir araç hazırlığımız var. AFAD ve İtfaiye Daire Başkanlığı ile görüşerek aracın tasarımını yaptık, şu an alım aşamasında. İnşallah yakın bir zamanda da faaliyete geçirdiğimizde tam tekmil hazır olacağız.

* Son olarak, ekipte kimler var. MAKUT’un varlığı yasal olarak da biliniyor mu?
 
Ekipte gün boyu birlikte çalıştığımız zabıta, şoför, basından ve aşçı arkadaşlarımız var. Her şeyden önemlisi gönüllü ve sorumlu birer vatandaş olarak bu işe baş koydular. Kendilerini tebrik ediyorum. Bu gönüllülük herkeste olması lazım.
Yasal zemine gelince, MAKUT artık ekipleşti. Valilik kanalıyla varlığı bildirildi. Yazılar yazıldı, yasal zemin hazırlandı.

Fatih Demir

GÜVEN VERİYOR

Haberin Devamı


Asıl görevi foto muhabirliği. Van depreminin ardından Başkan Mesut Akgül ile bölgeye giden Fatih Demir, bir yandan depremi fotoğraflarken, gördüğü acı manzaradan etkilendi. Demir, “Sokaklar insan dolu ama kimse ne yapacağını bilmiyordu. Herkes bir yerlere koşuşturuyor, kimse birbirine yardım edemiyordu. Van’dan dönünce Başkanımızın böyle bir çalışma başlatması benim için açıkçası fırsat oldu. MAKUT ekibine katıldıktan sonra afet anında neler yapacağımı bilmek bana güven veriyor” dedi.

Özgür Sarıtaş

KUTSAL GÖREV
Mesai saatinde beyaz önlüğü ile sağlık personeli olarak çalışan Özgür Sarıtaş, MAKUT ile ilgili, “Ekibe dahil olduktan sonra olası yangın, deprem konularında bilinçlendirildim. Bir insanı, hayvanı ya da bir canlının hayatını kurtarmanın çok kutsal bir görev olduğunu idrak ettim” dedi.

Fatih Akdemir

Haberin Devamı

ASIL İŞİ YEMEK
Mamak Belediyesi’nde aşçı olan Fatih Akdemir’ın asıl işi yemek yapmak. MAKUT ekibine katılmasının ardından özgüvenini arttığını belirten Akdemir, “İlk yardımdan tutun da bir enkazdan canlı cansız tüm canlıların çıkarılması gibi konuları yalnızca dinlemedik, pratiğe dökerek uyguladık” dedi.

Hanefi Karaçör

YAŞAM ÇOK KIYMETLİ
İlçede denetimden denetime koşan zabıta Hanefi Karaçör ise “Zorluğu öğrendim, insan yaşamının kıymetini anladım. Yaşam çok kıymetli, lütfen depreme dayanıklı konutlarda oturalım, en azından ilk yardım konularında bilgi sahibi olalım” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları